Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Látványosan fejlődött a mobilfizetés 2013-ban: a magyar fejlesztők sem maradtak le

2014/01/08. - írta: Mobilpénztárca

Izgalmas évet zárt a mobilfizetés: a technológia világszerte minden korábbinál több hívet szerzett magának 2014-ben. Az okostelefonok villámgyors terjedésével a mobilfizetés térhódítása megállíthatatlannak tűnik. Különösen fontos, hogy Magyarországról is érkeztek - érkeznek világhódító megoldások.



Sikeres évet hagyott maga mögött a mobilfizetés világszerte - és Magyarországon is. A technológia hatalmas fejlődést produkált, részben az okostelefonok elterjedésének, részben a fogyasztók új vásárlási, fizetési igényeinek, részben pedig az új fejlesztéseknek köszönhetően.

Kutatások szerint az amerikai okostelefon-használók fele használta már fizetésre, vásárlásra a készülékét, de a világ sok más régiójában, különösen Afrikában és Ázsiában is erőteljes növekedés tapasztalható. Olyan technológiai óriáscégek is nagy fantáziát látnak a mobilfizetésben, mint a Facebook, a Google, vagy épp a Forsquare. Az előrejelzések szerint jövő év végére már az 1 milliárdot is meghaladja a technológiát használók száma, a tranzakciók értéke pedig meghaladja az 1 milliárd dollárt világszerte.

A magyar fejlesztők sem maradtak le

Nekünk sincs okunk szégyenkezni: Magyarország, a hazai fejlesztők kimondottan jól teljesítenek a nemzetközi versenyben. Fontos kiemelni, hogy már több százezren töltötték le a MasterCard Mobile-t. A magyar fejlesztésű mobilfizetési alkalmazás elfogadóhelyeinek száma, és a tranzakciószám is jelentősen növekedett.

1314.jpg
A 2013-as év újdonsága volt, hogy több ezer hazai vállalkozás állíthat ki ezentúl olyan QR-kódos számlát, amit a legnagyobb magyar mobilfizetési rendszer segítségével telefonjukkal fizethetnek be az ügyfelek, a MasterCard Mobile és a Számlázz.hu együttműködésének köszönhetően.

Októberben jelentette be a fejlesztő Cellum csoport, hogy találmányukkal lényegében lemásolhatatlanná és hamisíthatatlanná válnak az elektronikus jegyek és igazolványok. A mozgó, folyamatosan változó QR-kód („Motion QR code”) megoldással több különböző, egymástól eltérő tulajdonságú adat olvasztható össze a tizedmásodpercenként változó grafikai jelrendszerbe. Akár egy komplett, fotóval ellátott bérlet, személyigazolvány vagy útlevél, illetve bármilyen biometrikus azonosító rendszer adatait is képes lehet a technológia egyetlen, a telefonon megjelenő kódba zárni.


A csoport Bulgáriában is elindította CellumPay nevű okostelefonos alkalmazását, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy közüzemi számlákat fizessenek, egyenleget töltsenek fel, vagy biztonságosan és egyszerűen vásároljanak online, telefonjuk segítségével. Sőt, az e-ticketing elnevezésű szolgáltatást a CellumPay alkalmazásba integrálásával az applikáción keresztül Szófiában nyílik lehetőség metrójegyek vásárlására is.

A Cellum intenzív földrajzi terjeszkedést tervez,és – számos európai ország után – először lép az ázsiai piacra, és rögtön az egyik legnépesebb országban, Indonéziában vezetik be a cég mobilfizetési megoldását.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr525745433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása