Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Videó: így vásárolhatunk metrójegyet a telefonunkkal

2013/07/10. - írta: Mobilpénztárca

A szófiai metróban hónapokon belül bevezetik a QR-kódos technológiára épülő mobilfizetési jegyrendszert. Most egy videót mutatunk arról, hogy is működik mindez a gyakorlatban.

A Mobilfizetés Blog néhány napja számolt be arról, hogy Bulgária egyik legnagyobb mobilszolgáltatója, a Vivacom és a Cellum Bulgária közösen mutatta be a szófiai metrón való elektronikus menetjegy vásárlására kifejlesztett megoldását. A QR-kódos technológiára épülő mobilfizetési rendszert a következő 7-12 hónapban szeretnék bevezetni. A fenti videón a Szófiai Metró vezérigazgatója, Sztojan Bratojev mutatja be a rendszer működését.

A szófiai metrót két módon lehet igénybe venni: bérlettel, illetve vonaljeggyel. A jegyek lehetnek papíralapúak (egy darab jegy), vagy tárolhatóak plasztik chipkártyán (összesen tíz jegy). A Cellum által tervezett megoldás mindkét opciót támogatja. A jegyvásárlás a CellumPay alkalmazáson belül egy külön menüpontból lesz elérhető, a fizetés történhet a felhasználó applikációban regisztrált bankkártyájával, vagy telefonegyenlegének terhére.

Egy darab jegy vásárlása esetén egy darab QR-kód kerül generálásra, tíz jegy vásárlásakor pedig, ennek megfelelően, tíz különböző kódot állítanak elő. A jegyérvényesítés a beléptető kapuknál történik, speciális leolvasók segítségével. Minden egyes e-menetjegyet csak egyszer lehet felhasználni, érvényesítés után érvénytelenné válik. A generált QR-kódokban található információ titkosított és rendkívül biztonságos.

A megoldás használatát az is rendkívül egyszerűvé teszi, hogy nem igényel regisztrációt a felhasználó részéről, mivel a jegyek a telefonkészülékhez lesznek hozzárendelve.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr155398351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása