Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Szédítő fejlődés Kínában: felkészül India és Nigéria

2013/08/31. - írta: Mobilpénztárca

Az nem meglepő, hogy a fejlődő országokban milyen elképesztő ütemben fejlődik a mobilfizetés. A nemrég napvilágot látott kínai előrejelzések azonban még a legoptimistább várakozásokat is felülmúlják.


A legnagyobb kínai online szereplőket tömörítő Internet Society of China előrejelzése szerint szédítő ütemben pörög a mobilfizetés az ázsiai országban. A prognózis nem kevesebbet állít, mint hogy 2015-re 9 milliárd jüan, azaz 1,45 milliárd dollárt is eléri majd a mobilfizetési tranzakciók összege.

chinesesmartphone.jpg
A fenti számok is jól mutatják, milyen elképesztő növekedést produkál a mobilfizetés és a mobiltelefonon keresztül zajló bankolás a fejlődő országokban, sőt, az olyan régiókban is, amelyek a világ elmaradottabb térségei közé tartoznak. Miután a világ lakosságának több mint 70 százalékának van mobiltelefonja (bankszámlája azonban még az 50 százalékának sincs), kézenfekvő, hogy ez az eszköz legyen az, amellyel vásárolnak, fizetnek, banki tranzakciókat hajtanak végre.


Talán nem is gondolnánk, hogy az olyan országokban, mint Banglades, Ghána, India, Indonézia, Nigéria vagy Pakisztán több, a helyi igényekhez igazodó mobilfizetési, mobilbankolási megoldás közül is választhatnak a felhasználók, míg más országokban - például Brazíliában - állami rendszereket hoznak létre erre a célra, vagy a központi bankok indítanak ilyen projekteket.

Kézzelfogható magyarázata van annak, miért terjed a mobilfizetés ezekben a térségekben. Alapvetően az állampolgárok csak kis részének van konkrét banki kapcsolata, mobiltelefont viszont sokan (egyre többen) használnak. A gyenge, nem biztonságos infrastruktúra, a rossz közlekedés viszont jelentősen megnehezíti, hogy - a mobilbanki tranzakciók példájánál maradva - készpénzt küldjenek egymásnak az emberek, például egy távoli nagyvárosban dolgozó férj a hegyi faluban maradt feleségnek. A mobilbanki megoldások viszont lehetővé teszik a pénz gyors eljuttatását, akár még konkrét bankszámla (tehát szorosabb banki kapcsolat) nélkül is.

Egybehangzó iparági vélemények szerint a mobilfizetési technológiák további látványos fejlődése várható a következő években a fejlődő országokban, ezt jól mutatja, hogy egyre több fizetéstechnológiai világcég fedezi fel magának ezeket az országokat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr45480987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása