Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Pörgős évet zárt a mobilfizetés Magyarországon

2015/01/11. - írta: Mobilpénztárca

Izgalmas, pörgős évet zárt a mobilfizetés 2014-ben Magyarországon. Újdonságokkal, érdekes fejlesztésekkel, meglepetésekkel egyaránt találkozhattunk 2014-ben.

Februárban jelentette be fizetéstechnológiai újítását a MasterCard és az OTP Bank: elindították az OTPay nevű szolgáltatást, az első digitális pénztárcát Európában. Az alkalmazást a Cellum csoport fejlesztette.

Az applikáció segítségével a kártyabirtokosok több tízezer MasterPass elfogadóhelyen fizethetnek világszerte. Az applikáció letöltése után a felhasználók több bankkártyát is regisztrálhatnak az alkalmazásban; a kártyabirtokosok a mobileszközüket használhatják fizetésre. Egy decemberi bejelentés szerint az utolsó, kereskedői tesztelések zajlanak Magyarországon az OTPay (2014 tavaszán elindított) mobilalkalmazásának következő verzióján.
2014.jpg
Magyarországon elsőként indította el komplex mobilfizetési szolgáltatását márciustól az Erste Bank, MobilePay néven. Az alkalmazást letöltő ügyfelek okostelefonjuk segítségével sorban állás nélkül fizethetnek be gépi kitöltésű postai sárga és fehér csekkeket, valamint egy gombnyomással utalhatnak pénzt ismerőseiknek a telefon névjegyzékéből kiválasztott telefonszámra. Az alkalmazással a parkolási díj is rendezhető, az autópálya-matrica vásárlás is pár másodperc alatt elvégezhető, illetve a mobilegyenleg is feltölthető mindhárom szolgáltató esetében. Az új szolgáltatás fejlesztését Európa egyik vezető mobilfizetési megoldásokat szállító szolgáltatója, a magyar tulajdonú Cellum-csoport végezte. Az Erste MobilePay a Cellum banki szintű fizetési biztonságot garantáló technológiájával működik.

Nyáron számoltunk be arról, hogy - a nemzetközi trendeknek megfelelően - a magyar éttermek is egyre jobban rákapnak a mobilfizetés ízére. Az általunk megkérdezett éttermekben elsősorban a gyorsasága és az olcsósága miatt szeretik az OTPay-t: a tranzakciót pillanatok alatt el lehet végezni, ráadásul a menedzsmentnek külön terminált sem kell használnia, hiszen a fizetés rendkívül egyszerűen, QR-kóddal történik.

Szeptemberben robbant a bomba, az Apple bejelentette, hogy elindítja saját mobilfizetési rendszerét. Bár ez egyelőre csak néhány országban elérhető, mindenképp hatalmas lökést adhat az iparágnak.

Megszólalt a Cellum is az Apple Pay-ről: Európa vezető mobiltárca-szolgáltatója úgy látja, a új lendületet adhat az elmúlt években stagnáló NFC technológia alkalmazásának és elősegítheti a mobilfizetés széleskörű elterjedését.

Októberben jelentették be, hogy a Cellum, valamint a Telenor leányvállalatai, a DTAC és a PaysBuy együttműködésében elindult Thaiföld első többfunkciós, kártyás fizetésre alkalmas mobilpénztárcája. A szolgáltatás, amely több tízmillió felhasználó számára biztosít mobilfizetési lehetőséget, abban is úttörő, hogy szuperbiztonságos, 3D Secure tranzakciókat tesz lehetővé, és - a várakozások szerint - nagyot lendít majd a 70 milliós ország m-commerce piacán.

Az év legvége is tartogatott izgalmakat: a Telenor mobilszolgáltató sajátmárkás hitelkártyát dobott piacra MyCard néven, amelyhez a Cellum által fejlesztett MyWallet okostelefonos alkalmazáson keresztül mobilbanki szolgáltatásokat nyújt ügyfelei számára.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr437061299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása