Sokakban felmerül a kérdés, adjanak-e borravalót akkor, ha nem készpénzzel fizetnek? És ha igen, akkor pontosan hogyan és mennyit? Eljut-e egyáltalán a plusz 10-15% a pincérhez, pultoshoz?
A kérdés nem egyszerű: egyre több étteremben, bárban, szórakozóhelyen lehet kártyával, sőt, mobiltelefonnal fizetni - és a nyári fesztiválok kártyás fizetéséről még nem is beszéltünk. Van, hogy a pincér finoman(?) jelzi, hogy előnyösebb neki, ha külön, készpénzben jattolunk, de az is egyre inkább elfogadott, hogy a kártya átadásakor megmondjuk, hogy 10 százalékot tegyen a végösszeghez.
Magyarországon általában a kifizetendő összeg 10-15 százaléka a borravaló mértéke. Érdemes azonban azzal is tisztában lennünk, hogy ha a számlán látjuk a felszolgálás díját, akkor nem kell pluszt adnunk. Persze, ha úgy érezzük, igazán jó kiszolgálásban volt részünk, nyugodtan „ajándékozzunk" ezen felül is. Nyilván az is a mi döntésünk, hogy mennyi borravalót adunk akkor, ha nem voltunk elégedettek a kiszolgálással.
Az Egyesült Államokban a vendégeknek szinte kötelező borravalót adniuk az éttermekben, mivel az ott dolgozóknak a foglalkoztatójuk jogszabály szerint fizethet minimálbér alatti összeget is, melyet a borravaló hoz fel "megfelelő" szintre.
Mindezek alapján nem meglepő, hogy a felszolgálók - a PayScale összehasonlító oldal adatai szerint - havi bevételük mintegy felét borravalóból realizálják. A tengerentúlon a vendégek általában 15-20%-os borravalót adnak a teljes kiszolgálást nyújtó éttermekben, ez az arány azonban egyre inkább a 20% felé mozdult el az elmúlt években.
De mi a helyzet a mobilfizetéssel?
Mint azt már említettük, Magyarországon is egyre több helyen tudunk fizetni az okostelefonunkkal, étteremben, házhozsszállításnál, szórakozóhelyen. Már zajlik az a folyamat, amely széles körben lehetővé teszi az éttermek, kávézók, büfék számára az újfajta fizetési technológiák használatát: az elmúlt 1-2 évben tömegek kezdtek el mobilfizetést használni, megnőtt a fogyasztói igény az új technológiák iránt.
Amerikai felmérések szerint pedig szívesen adnak borravalót azok, akik a telefonjukkal fizetnek. Egyes mobilfizetési rendszerek meg is könnyítik ezt a folyamatot, a vendég például kiválaszthatja, hogy 50 centet, 1 dollárt, vagy 2 dollárt szeretne jattolni. Egyes vélemények szerint ez azért van, mert sokak számára komoly fejtörést jelent, mennyi is a 10-15%-a annak az összegnek, ami a számlán szerepel...
Egy New York-i kávézó vezetője a Today Tech c. lapnak nemrég arról számolt be, hogy náluk a borravaló 18 és 20% közötti, viszont aki a telefonjával fizet, átlagosan 22%-kal ad többet. Ez pedig összeadva igen jelentős különbség.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
blaubner 2014.08.04. 09:38:50
KarbatettKezűZoltán 2014.08.04. 10:02:19
Várom a választ én is!
Konyhamarketing · http://konyhamarketing.blog.hu 2014.08.04. 10:28:11
Általános szabály azonban, hogy ha kártyával fizet valaki, a borravalót illik készpénzben otthagyni, de lehetőséget kell tudni adni a vendégnek, hogy hozzáírathasson felszolgálási díjat a számlához.
GrenAbla 2014.08.04. 11:27:11
blaubner 2014.08.04. 12:41:18
köszi, általánosságban én is tudom :-))
csak azt reméltem, hogy konkrét eseteket, éttermi, felszolgálói tapasztalatokat és gyakorlatokat tudok meg belőle.
büdösbanya 2014.08.04. 13:02:46
J. McClane 2014.08.04. 13:12:51
Eddig mindenhol le tudtak vonni annyit a kártyáról ( terminálba annyit ütnek be amennyit akarnak).
Egy-két helyen megkérdtem, és a pincérek elmondása szerint ezt ők visszakapják a főnöktől, ha nem is a nap végén, de fizetéskor mindenképpen.
Úgy gondolom, hogy ahol ezt nem teszi meg a tulaj, ott a kp-s borravalót is lenyúlná jól
kis59 2014.08.04. 14:02:39
McKinney 2014.08.04. 14:13:57
¿Qué tapas hay? 2014.08.04. 20:58:17
Cormorant 2014.08.05. 07:48:33