Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Adjunk-e borravalót, ha nem készpénzzel fizetünk?

2014/08/03. - írta: Mobilpénztárca

Sokakban felmerül a kérdés, adjanak-e borravalót akkor, ha nem készpénzzel fizetnek? És ha igen, akkor pontosan hogyan és mennyit? Eljut-e egyáltalán a plusz 10-15% a pincérhez, pultoshoz?


A kérdés nem egyszerű: egyre több étteremben, bárban, szórakozóhelyen lehet kártyával, sőt, mobiltelefonnal fizetni - és a nyári fesztiválok kártyás fizetéséről még nem is beszéltünk. Van, hogy a pincér finoman(?) jelzi, hogy előnyösebb neki, ha külön, készpénzben jattolunk, de az is egyre inkább elfogadott, hogy a kártya átadásakor megmondjuk, hogy 10 százalékot tegyen a végösszeghez.

Magyarországon általában a kifizetendő összeg 10-15 százaléka a borravaló mértéke. Érdemes azonban azzal is tisztában lennünk, hogy ha a számlán látjuk a felszolgálás díját, akkor nem kell pluszt adnunk. Persze, ha úgy érezzük, igazán jó kiszolgálásban volt részünk, nyugodtan „ajándékozzunk" ezen felül is. Nyilván az is a mi döntésünk, hogy mennyi borravalót adunk akkor, ha nem voltunk elégedettek a kiszolgálással.

Az Egyesült Államokban a vendégeknek szinte kötelező borravalót adniuk az éttermekben, mivel az ott dolgozóknak a foglalkoztatójuk jogszabály szerint fizethet minimálbér alatti összeget is, melyet a borravaló hoz fel "megfelelő" szintre.

nykave.jpg
Mindezek alapján nem meglepő, hogy a felszolgálók - a PayScale összehasonlító oldal adatai szerint - havi bevételük mintegy felét borravalóból realizálják. A tengerentúlon a vendégek általában 15-20%-os borravalót adnak a teljes kiszolgálást nyújtó éttermekben, ez az arány azonban egyre inkább a 20% felé mozdult el az elmúlt években.

De mi a helyzet a mobilfizetéssel?

Mint azt már említettük, Magyarországon is egyre több helyen tudunk fizetni az okostelefonunkkal, étteremben, házhozsszállításnál, szórakozóhelyen. Már zajlik az a folyamat, amely széles körben lehetővé teszi az éttermek, kávézók, büfék számára az újfajta fizetési technológiák használatát: az elmúlt 1-2 évben tömegek kezdtek el mobilfizetést használni, megnőtt a fogyasztói igény az új technológiák iránt.


Amerikai felmérések szerint pedig szívesen adnak borravalót azok, akik a telefonjukkal fizetnek. Egyes mobilfizetési rendszerek meg is könnyítik ezt a folyamatot, a vendég például kiválaszthatja, hogy 50 centet, 1 dollárt, vagy 2 dollárt szeretne jattolni. Egyes vélemények szerint ez azért van, mert sokak számára komoly fejtörést jelent, mennyi is a 10-15%-a annak az összegnek, ami a számlán szerepel...

Egy New York-i kávézó vezetője a Today Tech c. lapnak nemrég arról számolt be, hogy náluk a borravaló 18 és 20% közötti, viszont aki a telefonjával fizet, átlagosan 22%-kal ad többet. Ez pedig összeadva igen jelentős különbség.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr116570625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blaubner 2014.08.04. 09:38:50

pont az nem derül ki a posztból, ami miatt elolvastam: eljut-e kártyás fizetés esetén a borravaló a pincérhez...

KarbatettKezűZoltán 2014.08.04. 10:02:19

Igen. :[
Várom a választ én is!

Konyhamarketing · http://konyhamarketing.blog.hu 2014.08.04. 10:28:11

@blaubner: @KarbatettKezűZoltán: Cége válogatja. Hogy tényleg megkapja-e, vagy nem, az sajnos a tulajdonos etikáján múlik. Ha a számlán szerepel a felszolgálási díj, amennyire tudom, annak van némi adóvonzata, amit rá szoktak terhelni. Általában azonban legalább a nettó összeget megkapják. A tulaj szakmai öngyilkosságok követne el, ha nem így tenne, mivel ha a pincér nem elégedett a munkahelyével, az a kiszolgáláson, ezt követően pedig a bevételen is meglátszik majd.

Általános szabály azonban, hogy ha kártyával fizet valaki, a borravalót illik készpénzben otthagyni, de lehetőséget kell tudni adni a vendégnek, hogy hozzáírathasson felszolgálási díjat a számlához.

GrenAbla 2014.08.04. 11:27:11

Most voltunk Finnországban, ott kvázi sértésnek vették a pultosok, felszolgálók, ha jattot akartunk adni, és centre pontosan adtak vissza mindig. Az egyik mondta is, hogy neki rendes állása és fizetése van, ne sértsem meg. :)

blaubner 2014.08.04. 12:41:18

@Konyhamarketing:
köszi, általánosságban én is tudom :-))
csak azt reméltem, hogy konkrét eseteket, éttermi, felszolgálói tapasztalatokat és gyakorlatokat tudok meg belőle.

büdösbanya 2014.08.04. 13:02:46

Én egyszerűen meg szoktam kérdezni. Először persze kicsit kínos volt, de rájöttem, nem megy másképp, főleg, ha azt szeretném, hogy az kapja, akinek szánom. Egy pizzafutár azt mondta, nyugodtan hozzáadhatjuk a borravalót a kártyáról levonandó összeghez, a főnök azt neki kp-ben visszaszámolja. Egy cukrászda pincére viszont azt mondta, hogy bankkártyás fizetésnél csak a pontos összeget írhatja be a terminálba, tehát nem az a kérdés, hogy megkapja-e vagy sem, hanem ilyen módon nem is számolhatja el. Ott készpénzezni kellett, ami már kényelmetlenebb megoldás.

J. McClane 2014.08.04. 13:12:51

alapból kártyával fizetek éttermekben. Borravalóra a gyakorlatom, hogy a kihozott számlához hozzácsapom a 10% körül pénzt, és annyiból kérek.
Eddig mindenhol le tudtak vonni annyit a kártyáról ( terminálba annyit ütnek be amennyit akarnak).
Egy-két helyen megkérdtem, és a pincérek elmondása szerint ezt ők visszakapják a főnöktől, ha nem is a nap végén, de fizetéskor mindenképpen.

Úgy gondolom, hogy ahol ezt nem teszi meg a tulaj, ott a kp-s borravalót is lenyúlná jól

kis59 2014.08.04. 14:02:39

Nem csak Finnországban, de Erdélyben sem akarták elfogadni a borravalót...:))

McKinney 2014.08.04. 14:13:57

Én meg azt várom, hogy a vendéglátásból is kihaljon végre a borravaló, ahogyan a benzinkutakról. Adni adok, de kínosnak érzem, mint ahogy az orvosi hálapénzt is. Kifejezetten szeretem azokat a helyeket ahol konkrétan visszautasítják, és Magyarországon is találkoztam már ilyennel. Tapasztalatom szerint a borravalót el nem fogadó helyeken jellemzően kedves a kiszolgálás és magas a minőség.

¿Qué tapas hay? 2014.08.04. 20:58:17

Pedig létezik éttermi POS-terminál, ami képes a borravalós fizetést is kezelni. De valamiért ezek Magyarországon nem terjedtek el.

Cormorant 2014.08.05. 07:48:33

Magyarországon a több plázában is jelenlévő GURU-ban a felszolgálók NEM kapják meg a borravalót!
süti beállítások módosítása