Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Mobilfizetés bankkártya nélkül

2017/04/07. - írta: Mobilpénztárca

Új, prepaid kártyákra épülő mobilfizetési megoldást mutatott be a minap a magyar Cellum. Már idén nyáron elkezdhetjük használni.

A SMART konferencia 8 éve mutatja be a legújabb technológiai fejlesztéseket és trendeket az érdeklődő közönség számára. Az idei rendezvényen a magyar mobilfizetési veterán, a Cellum egy új, Connected Card nevű megoldást jelentett be, amivel olyan embereket céloznak meg, akik nem rendelkeznek bankszámlával.

A konferencián elhangzott előadásában a Cellum operatív vezérigazgató-helyettese, Garamhegyi Ábel kiemelte, hogy bár a hagyományos pénzügyi rendszerre épülő mobiltranzakciós megoldások nagy népszerűségre tettek szert, a világ népességének jelentős hányada továbbra se használhatja őket, mivel nem rendelkeznek bankszámlával. Különösen Ázsia és Afrika fejlődő országaiban a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés hiánya azokat sújtja leginkább, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá. A Connected Card pontosan ezt a problémát hivatott megoldani úgy, hogy gyors és egyszerű lehetőséget kínál az open-loop kártyahálózathoz való csatlakozásra.

A bejelentés szerint ennek a mobiltárcának három fő funkciója lesz:

  1. bolti fizetés HCE felhasználásával
  2. online fizetés a MasterPass-rendszeren keresztül
  3. közvetlen pénzküldés (P2P) más felhasználóknak

Persze láttunk már a Cellumtól funkciógazdagabb megoldást is, de tény, hogy a fenti 3 funkció a legtöbb fizetési helyzetet lefedi. Garamhegyi előadása alapján a cég fő célja az volt, hogy a szokásos, kicsit macerás regisztációs folyamat helyett a felhasználó az app letöltését követően szinte azonnal el tudja kezdeni használni a szolgáltatást. Ennél a megoldásnál ugyanis a felhasználónak nem kell kézileg regisztrálnia a már meglévő bankkártyáját, hanem az app telepítése után automatikusan kibocsátanak neki egy virtuális prepaid kártyát.

A prepaid kártyák a standard bankkártyahálózatot használják, de nem hagyományos bankszámla áll mögöttük. A felhasználó egy egyszerű egyenlegre tud feltölteni pénzt, és annak keretéig tud a kártyával fizetni. A prepaid kártyákról további részletekért lásd korábbi írásunkat.

connected_card_medium.jpgA Cellum a megoldást márkázható termékként fogja kínálni, vagyis nem közvetlenül ők nyújtják majd a szolgáltatást a végfelhasználóknak, hanem más cégek vezethetik be a saját márkájuk alatt. Itt kiderült az is, hogy már idén nyáron találkozhatunk az első ilyen implementációval: a bejelentés szerint a Festipay az idei fesztiválszezonra Trio Wallet néven fogja bevezetni. Ezt izgatottan várjuk, mert bár a Festipaynek van már saját appja, az csak kártyakontrollra használható, fizetni nem lehet még vele.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr8812407953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása