Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Sokkal egyszerűbb lesz így fizetni: bankkártya, sőt, telefon sem kell hozzá

2014/12/26. - írta: Mobilpénztárca

Néhány napja foglalkoztunk azzal, hogy hamarosan "hordható" eszközökkel - például okoskarkötőkkel - is fizethetünk majd. Ahogy ígértük, folytatjuk a témát, méghozzá megnézzük, hogy a magyar fejlesztők mit gondolnak ezekről az újdonságokról.

Abból indultunk ki, hogy a MasterCard bejelentette, hogy egy új hitelesítési szabvány megalkotásán dolgozik, ami jelentősen egyszerűsíti az internetes fizetést.

Az új szabványban komoly szerep juthat az egyszer használatos jelszavak és a biometrikus adatok használatának. A cég már arc- és hangfelismerő alkalmazásokat tesztel, valamint olyan csuklópánt megalkotásán dolgozik, mely az egyedi szívritmusuk alapján azonosítja be a kártyabirtokost.

Nem vicc: 100 millió hordható okoseszköz

Fontos kérdés, hogy ezek az új megoldások hogyan illeszthetők a mobilfizetések egyre gyorsabban bővülő technológiáihoz, és egyáltalán, mikor használhatunk majd egy csuklópántot a fizetéshez?

Nos, az újfajta technológiák egyik legfontosabb kutatóintézetének számító Juniper Research becslése szerint néhány éven belül 100 millió olyan hordható okoseszköz lesz a fogyasztóknál, amivel fizetni is tudnak majd (például az okosórákban látnak nagy lehetőséget, különösen akkor, ha az Apple is piacra dobja sajátját).

smartwatchpay.jpg
Ács Zoltán, Európa vezető mobiltárca-szolgáltatója, a Cellum kutatási-fejlesztési igazgatója szerint számtalan olyan eset lehetséges, amikor jóval egyszerűbb a csuklónkon levő eszközzel fizetni, mint a telefont előhúzni a zsebünkből. A szakember szerint az okosórák elterjedése látványosan nagy lépést jelenthet a mobilfizetési piacon, a különféle mobilfizetési megoldásokhoz kapcsolódva -  jelenleg azonban még a folyamat elején járunk.

(A Cellum egyébként együttműködik az egyik legnagyobb telefongyártóval, a Motorolával: az úgynevezett motion QR-kód technológia terjesztése céljából.)

Persze érdemes némi távolságtartással figyelni a hordozható fizetési eszközök fejlődését, ezek ugyanis több fontos kérdést is felvetnek - természetesen elsősorban a biztonság terén. Például kérdéses, hogy a fogyasztók mennyire bíznak majd meg egy olyan technológiában, amely a saját szívritmusuk alapján garantálja a fizetések biztonságát...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr447012455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása