Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Ilyen, ha mozog a QR-kód: videó a magyar fejlesztésű világújdonságról

2013/10/28. - írta: Mobilpénztárca

Néhány hete számoltunk be arról, hogy egy magyar találmány alakíthatja át gyökeresen a QR-kód használatát. A Cellum cégcsoport fejlesztésével gyakorlatilag lemásolhatatlanná és hamisíthatatlanná válnak az elektronikus jegyek és igazolványok. A technológia segítségével közlekedési jegyek, koncertbelépők, igazolványok, személyre szóló kuponok kerülhetnek át teljes biztonsággal az okostelefonokra.

A mozgó, folyamatosan változó QR-kód („Motion QR code”) megoldással több különböző, egymástól eltérő tulajdonságú adat olvasztható össze a tizedmásodpercenként változó grafikai jelrendszerbe. Akár egy komplett, fotóval ellátott bérlet, személyigazolvány vagy útlevél, illetve bármilyen biometrikus azonosító rendszer adatait is képes lehet a technológia egyetlen, a telefonon megjelenő kódba zárni. A jel egyszerű képernyőkép-mentéssel nem másolható, nem küldhető tovább, így csak a jogos tulajdonos által használható.

Továbbküldeni persze egy képfolyamot is lehet, de ebben a helyzetben nem érdemes: a Cellum kódja ugyanis azonosítja is felhasználóját. Az okostelefonon vagy interneten keresztül vásárolt koncertjegyhez, buszjegyhez is hozzárendelhető a jogos tulajdonos fotója, így elkerülhető a csalás, azaz egy jegy többszöri felhasználása. Az ellenőrzés pedig offline üzemmódban is történhet, egy egyszerű szkennerrel vagy egy másik okostelefonnal is. Biometrikus azonosítás esetén például az ujjlenyomat hitelesített és titkosított verziója prezentálható a telefon képernyőjén, ahol az azonosság egy off-line ujjlenyomat-olvasóval ellenőrizhető.

Bővebben: Világújdonság Magyarországról: itt a mozgó QR-kód

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr735603005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása