Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Romániába érkezik az afrikai digitális pénz: mi áll a háttérben?

2014/04/21. - írta: Mobilpénztárca

Romániában vezeti be az M-Pesa mobilfizetési rendszert a Vodafone. Az M-Pesa rendszere egyenesen Afrikából érkezik, ahol komoly sikereket tudhat magáénak.


Áprilistól indította el az M-Pesa mobilfizetési rendszert Romániában a Vodafone. A társaság hivatalos közlése szerint az egyszerű és biztonságos rendszert 7 millióan használhatják keleti szomszédunkban, és leginkább a készpénzfizetést válthatja fel. A fizetési rendszernek világszerte 16,8 millió aktív felhasználója van, leginkább az afrikai országokban népszerű, de nemrég Indiában is bevezették.

Így működik

Az M-Pesa rendszert alapvetően kisebb összegű pénzutalásra, fizetésre lehet használni, akár már egy román lejtől (kb. 70 forinttól). Keleti szomszédaink meglehetősen rosszul állnak a bankolással, a lakosság harmadának nincs közvetlen bankkapcsolata (mobiltelefonnal azonban szinte mindenki rendelkezik).mpesa3.jpg

Gyakorlatilag egy sms-üzenettel lehet pénzt utalni egy másik telefonra, illetve ugyanígy fizethetünk egy kereskedőnél - tranzakciós díjtól mentesen. A szolgáltatás lényege, hogy a telefonban ki kell választani (az előre feltelepített) fizetési programban a vásárlás funkciót, beütni a kereskedő által megadott kódot, az összeget, majd a felhasználó PIN-kódját. A sikeres tranzakciót követően a vásárló és a kereskedő is értesítést kap a fizetésről. A rendszer fontos tulajdonsága, hogy nem csak okostelefonnal, hanem hagyományos mobilkészülékekkel is működik.


Más országokat is megcéloznak

A Financial Times a romániai piacnyitás kapcsán arról írt, hogy más európai országokban is bevezethetik a rendszert. A gazdasági lap jóslata szerint az egyik ilyen állam Olaszország lehet: a szolgáltatás egyik lényeges eleme ugyanis, hogy a felhasználó külföldről is kaphat átutalást mobiltelefonjára, például az Egyesült Államokban, vagy más országokban dolgozó rokonaitól. Az FT szerint ezért lenne életszerű az itáliai bevezetés, hiszen Olaszországból - csakúgy, mint Romániából - sokan vállalnak külföldön munkát, illetve sokaknak vannak külföldön élő rokonaik.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr746066392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Túrós Rudi 2014.04.21. 21:13:43

szerintem Magyarország is esélyes a bevezetésre, hiszen egyre közelebb kerülünk azoknak az afrikai országoknak az életszínvonalához, akiktől indult.

telkoe 2014.04.22. 07:14:35

@Túrós Rudi: Eletszinvonalhoz tul sok koze nincs a dolognak, inkabb a banki rendszer fejlettsegehez. A vodafone romania regota kiserleti nyul ebben a temaban, az ezelotti macalla rendszerrel nem sok sikeruk volt.
süti beállítások módosítása