Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Hasított a mobilfizetés az idei Szigeten

2018/09/06. - írta: Mobilpénztárca

Hihetetlen számokat közölt az ország legnagyobb fesztiváljának fizetési rendszerét szolgáltató Festipay és a mobilfizetési veterán Cellum. Mi pedig elemeztünk.

festipay_sziget_1_medium.jpg

Érintésmentes fizetés a Szigeten. Fotó: Gyurkovics Anna

Minden idők legmagasabb látogatószámával zárult az idei Sziget, és vele együtt rekordot döntött a fesztivál készpénzmentes fizetési rendszere, a Festipay is. Ráadásul az összes egyenlegfeltöltés mintegy harmadát – 1,3 milliárd forintnyi tranzakciót – a Cellum mobilfizetési rendszerén keresztül bonyolították a felhasználók.

A két cég számos újdonsággal készült a Sziget Zrt. idei fesztiváljaira. Magyarországon először használhattunk olyan karszalagot, amely egyszerre szolgált belépőjegyként és fizetőeszközként. Ráadásul aki telepítette az adott fesztivál hivatalos appját az okostelefonjára, az már előre fel is tölthette a Festipay-egyenlegét, így a helyszínre érkezéskor egyből indulhatott a buli, nem kellett először felkeresni egy feltöltőpontot.

A sorban állás elkerülésén kívül volt további előnye is az alkalmazáson keresztüli egyenlegfeltöltésnek: a fesztivál végén egyszerűen visszakaptuk a Festipay-egyenlegünkön maradt pénzt arra a bankkártyára, amelyről feltöltöttük. Ezzel még egy kört megspóroltunk, korábban ugyanis az egyenleg visszatérítéséhez még a fesztivál vége előtt fel kellett keresni az ügyfélszolgálatot; ezt nyilván sokan elfelejtették. Végül említést kell tennünk az alkalmazás használatának további előnyeiről: egyszerűbb és gyorsabb volt vele az ügyintézés (pl. elveszett Festipay-karszalag pótlása), továbbá a vásárlásainkat is nyomon követhettük benne.

Őszintén örülünk a magyar fintech szektor sikereinek, hisz az 1,3 milliárd forintnyi (kb. 4 millió eurónyi) tranzakció nemzetközi viszonylatban is értelmezhető összeg. A fenti hírből levonható néhány tanulság is: régebbi olvasóink minden bizonnyal emlékeznek, hogy pár éve sorra jelentek meg döbbenetes előrejelzések a mobilfizetési ágazat várható növekedéséről. A kezdeti eufóriát az elmúlt 1-2 évben egy óvatosabb becslés követte, ahogy egyértelművé vált, hogy valójában egy hosszabb átmenetre számíthatunk, és szakmai berkekben elindult a vita, hogy miért maradt el az átütő siker.

Az NFC technológiával szembeni gyakori kritika, hogy egy nem létező problémára kínál megoldást. Bár mi a Mobilfizetés blognál hiszünk az NFC-s mobiltárcák létjogosultságában, tény, hogy a nyugati világban ezek csak egyfajta kényelmi extrának számítanak, hiszen nélkülük is számos fizetési mód közül válogathatunk. A tapasztalat azt mutatja – és ezt több szakmai fórumon is viszonthallottuk – hogy a mobilfizetés számára azok az élethelyzetek nyújtják az igazi piaci rést, ahol a fizetés nehézkes, hosszadalmas és alapvetően a készpénzre van korlátozva. Magyarországon ilyen volt a parkolás, ahol bő 10 évvel ezelőttig érméket kellett dobálni a kihelyezett automatákba, illetve az autópályamatrica-vásárlás, amire csak kijelölt viszonteladóknál (pl. benzinkutakon) volt lehetőség. Az elérhető statisztikák szerint a mai napig ezek a legnépszerűbb funkciók, ezek nyújtják a mobilfizetés növekedésének fő motorját. A fenti adatokból világosan látszik, hogy a fesztiválok, rendezvények is ezt a sort bővítik, hiszen a buli hevében (és az alkohol mámorában) készpénzt használni nem túl kényelmes, nem túl gyors és főleg nem biztonságos.

Érdeklődve várjuk hát, hogy mivel rukkol elő legközelebb a Festipay és a Cellum, és örülünk, hogy a Sziget nemcsak a programjaival és látogatószámával emelkedik ki a régió fesztiváljai közül, hanem a technológiai újítások terén is az élen jár.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr4214222513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása