Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Hihetetlen számok érkeztek: Kínában a mobilfizetést sem aprózták el

2014/03/09. - írta: Mobilpénztárca

Itt a Mobilfizetés blogon többször is foglalkoztunk már azzal, hogy milyen elképesztő ütemben fejlődik a mobilfizetés olyan régiókban, ahol azt egyáltalán nem is gondolnánk. Ezidáig Afrika számított a fejlődés legkiemelkedőbb példájának, úgy tűnik azonban, hogy a közeljövőben Ázsia több országa, pontosabban Kína jelentheti a növekedés - egyik - legnagyobb területét.


Finoman szólva is látványos növekedést produkál a mobilfizetés és a mobiltelefonon keresztül zajló bankolás a fejlődő országokban, sőt, az olyan régiókban is, amelyek a világ elmaradottabb térségei közé tartoznak. Miután a világ lakosságának több mint 70 százalékának van mobiltelefonja (bankszámlája azonban még az 50 százalékának sincs), kézenfekvő, hogy ez az eszköz legyen az, amellyel vásárolnak, fizetnek, banki tranzakciókat hajtanak végre.

A legfrissebb számok azt mutatják, hogy Kína lehet a fejlődés egyik legnagyobb húzóereje a következő években. A 2013-as statisztikák szerint Kínában a mobilfizetési iparág egy év alatt több mint 300 százalékkal(!) nőtt: a világ legnépesebb országában 1,6 milliárd mobilfizetési, mobilbankolási tranzakciót hajtottak végre a felhasználók.

A Kínai Nemzeti Bank statisztikái azt mutatják, hogy a növekedést már nem elsősorban a mobilos felületen keresztül végzett "klasszikus" vásárlás, hanem inkább az átutalás, mobilos szolgáltatások igénybevétele és az felhasználók közti tranzakciók jelentik.

kinamob.jpg


Szakértők szerint a döbbenetesen nagy növekedés leginkább azért lehetséges, mert a kínaiak csak kis részének van konkrét banki kapcsolata, mobiltelefont (okostelefont) viszont egyre többen használnak. A mobilbanki megoldások például lehetővé teszik a pénz gyors eljuttatását, akár még konkrét bankszámla (tehát szorosabb banki kapcsolat) nélkül is, a mobilfizetés pedig részben az online vásárlás terjedésének következtében nő.

A technikai fejlettség - pontosabban fejletlenség - egyik következménye az is, hogy az érintésmentes technológiákkal végrehajtott fizetések aránya a mobilos tranzakciókon belül jelentősen visszaesett. Ennek oka, hogy az érintésmentes fizetés, azaz az NFC Kínában nem tud érvényesülni (gyakorlatilag túl drága a kereskedők többségének). A jóslatok szerint azonban a sokkal olcsóbb QR-kódos fizetés nagy jövő előtt áll az ázsiai országban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr795851296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása