Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Kispénzűek is elkezdhetik: robban az olcsó technológia

2013/08/17. - írta: Mobilpénztárca

A kisvállalkozásoknak óriási szerepe lehet abban, hogy még gyorsabban terjedjen a mobilfizetés világszerte. Ennek egyik egyszerű oka, hogy a kisebb cégek számára komoly költségekkel jár a kézpénzkezelés és a bankkártyás technológiák használata, a mobilfizetés viszont jóval olcsóbban elérhető.


Több szakértő is egyetért abban, hogy a következő években a kisebb vállalkozások lehetnek a mobilfizetés mozgatórugói világszerte. Az okok között leginkább azt szokták felhozni, hogy - legyen szó bármilyen területről - a kisebb cégeknek valóban oda kell figyelniük kiadásaikra, magyarul ott kel spórolniuk, ahol csak lehet. A fizetés pedig meglehetősen kényes, pontosabban drága része az üzletnek. A készpénz kezelése (tárolása, szállítása) is költséges, munkaerő-igényes feladat, de sok esetben a bankkártyák elfogadásához szükséges technológia sem olcsó.

Pontosan ezért jön a képbe a mobilfizetés. Az okostelefonok terjedésével ugyanis egyre inkább elérhető a technológia, többször beszéltünk már világméretű terjedéséről is. A mobilfizetési megoldások a vállalkozó és a felhasználó szempontjából is olcsónak számítanak, használatuk gyors és egyszerű.


A fenti véleményeknek meglehetősen aktív leképezését láthatjuk a magyar gyakorlatban. A MasterCard Mobile mobilfizetési rendszer kimondottan ösztönzi a kisvállalatokat a legújabb technológia használatára. Több ezer hazai vállalkozás állíthat ki például olyan QR-kódos számlát, amit a magyar mobilfizetési rendszer segítségével telefonjukkal fizethetnek be az ügyfelek. A MasterCard Mobile és a Számlázz.hu együttműködésének köszönhetően az online számlázó rendszert használó vállalkozások is külön fejlesztés nélkül nyomtathatnak QR kódot számláikra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy elérhetővé válik, hogy a kiállított számláikra MasterCard Mobile QR kód kerüljön. Így a kis- és középvállalkozások fejlesztés, beruházás nélkül képesek MasterCard Mobile-lal kifizethető számlák kibocsátására. A megoldás további előnye, hogy a számla kibocsátója a Számlázz.hu felületén keresztül azonnal értesülhet arról, ha ügyfele kifizette a számlát a mobilfizetési alkalmazással.

Hasonló ötleten alapul a taxiszámla mobilos kifizetése is. Az egyik legnagyobb Budapesti taxi-társaság, az RT5 több száz autójában lehet okostelefonnal fizetni, a Cellum QR-kódra épülő megoldását használva. A technológia egyszerű: az utas beszkenneli a kocsiban lévő, sofőrhöz tartozó egyedi kódot, beüti az alkalmazásba a fuvardíjat és elindítja a tranzakciót; a sofőr pedig a sms-ben kap visszaigazolást a fizetésről. A rendszer használatához nincs szükség bankkártya-terminálra, sőt, a készpénzzel sem kell bajlódnia sem az utasnak, sem a sofőrnek.

Fontos ugyanakkor hozzátenni, hogy a MasterCard Mobile alkalmazás egy szuperbiztonságos fizetési forma, a felhasználó és az elfogadó szempontjából egyaránt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr125464809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása