Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Elektronikus metrójegy, egyenesen a telefonról

2013/06/21. - írta: Mobilpénztárca

Bulgária egyik legnagyobb mobilszolgáltatója, a Vivacom és a Cellum Bulgária közösen mutatta be a szófiai metrón való elektronikus menetjegy vásárlására kifejlesztett megoldását. A QR-kódos technológiára épülő mobilfizetési rendszert a következő 7-12 hónapban szeretnék bevezetni.


Alig fél évvel szófiai leányvállalatának megalapítása után, tavaly decemberben indította el az első bolgár komplex mobilfizetési megoldását a Cellum vállalatcsoport, CellumPay néven. Az első pár hónapos bevezető időszak után a mostani bejelentés újabb mérföldkőnek számít. Az e-ticketing elnevezésű szolgáltatást a CellumPay alkalmazásba integrálják, így az applikáción keresztül nyílik majd lehetőség metrójegyek vásárlására - tájékoztatta a Mobilfizetés Blogot a cégcsoport.bolgmet2.jpg

A CellumPay a mobiltelefont „okostárcává” változtatja. Az alkalmazás letöltését követően a felhasználók regisztrálhatják bankkártyáikat a rendszerben, amit használhatnak egyenlegfeltöltésre, közműszámlák befizetésére, sőt, interneten keresztül történő vásárláshoz is.

A CellumPay új funkciója lehet az e-menetjegy

A szófiai metrót két módon lehet igénybe venni: bérlettel, illetve vonaljeggyel. A jegyek lehetnek papíralapúak (egy darab jegy), vagy tárolhatóak plasztik chipkártyán (összesen tíz jegy). A Cellum által tervezett megoldás mindkét opciót támogatja. A jegyvásárlás a CellumPay alkalmazáson belül egy külön menüpontból lesz elérhető, a fizetés történhet a felhasználó applikációban regisztrált bankkártyájával, vagy telefonegyenlegének terhére.

Egy darab jegy vásárlása esetén egy darab QR-kód kerül generálásra, tíz jegy vásárlásakor pedig, ennek megfelelően, tíz különböző kódot állítanak elő. A jegyérvényesítés a beléptető kapuknál történik, speciális leolvasók segítségével. Minden egyes e-menetjegyet csak egyszer lehet felhasználni, érvényesítés után érvénytelenné válik. A generált QR-kódokban található információ titkosított és rendkívül biztonságos.

A megoldás nem igényel regisztrációt a felhasználó részéről, mivel a jegyek a telefonkészülékhez lesznek hozzárendelve. A következő platformokon lesz elérhető a szolgálatás:

  • Android, iOS, Winows Phone (a CellumPlay alkalmazás új funkciójaként)
  • web-böngészővel rendelkező régebbi típusú okostelefonokon és hagyományos mobiltelefonokon (mobil weboldalon keresztül)

„MasterCard, Visa és American Express típusú kártyákat regisztrálhatnak a felhasználók az első bolgár mobilfizetési rendszerben, a CellumPayben. Már most is számos közművállalat, kereskedő, telekommunikációs, vagy éppen taxi vállalat szolgáltatásaiért fizethetnek okostelefonjuk segítségével a felhasználók, de a metrójegy-vásárlás fantasztikus új lehetőséget jelent” – mondta el Vladimir Bujuklijev, a Cellum Bulgária vezérigazgatója. „A technológia már bizonyított: gyors, kényelmes és biztonságos. Nagyon büszkék vagyunk, hogy Szófia város önkormányzata bennünket választott partnerül. Reméljük, hogy sok utas számára tesszük majd kényelmesebbé és komfortosabbá az utazást.” – tette hozzá.

bolgmet1.jpg
Magyarországi tapasztalatok

A bolgár cég anyavállalata, a Cellum két éve indította el Magyarországon a mobilfizetési szolgáltatását. Mióta az alkalmazás elérhető a felhasználók számára, közel 150 ezren töltötték le Android-, iOS-, vagy Windows-alapú okostelefonjukra. Ezt az új fizetési módot elfogadják az ország legnagyobb mobilszolgáltatói, különböző kereskedők, web-áruházak és az egyik piacvezető taxi társaság, továbbá számos közműszolgáltató is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr225372315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása