Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

iPhone 7: újdonság a mobilfizetés terén, hamarosan Magyarországon is?

2016/09/10. - írta: Mobilpénztárca

A héten került sor az Apple idei nagy őszi bejelentésére, ahol bemutatták az érkező új iPhone 7 készüléket és annak számtalan előnyét. Az új funkciókat a különböző portálok már bemutatták, de a sajtó által most kiemelt újdonságokon kívül mi most főleg azzal foglalkozunk, hogy a készülék a mobilfizetés, illetve az internetes vásárlások terén is nagy újdonságot hoz majd. Az iPhone 7-es készüléken debütál ugyanis az új iOS 10 operációs rendszer, abban pedig kibővül a Continuity funkció, mely nagyban megkönnyíti az internetes vásárlásokat. De a post végén egy Androiddal kapcsolatos mobilfizetési újdonságról is hírt adunk.

Már az iOS 10 és a macOS Sierra nyáreleji bejelentésekor is kiderült, hogy az új operációs rendszerek a mobilfizetési technológia, illetve a netes vásárlás terén is sok kényelmi újítást hoznak majd. Ugyanis minden korábbinál egyszerűbben lehet velük internetes vásárlásokat is lebonyolítani, ahogyan az itt látható is volt:

A Continuity funkció segítségével használható lesz az Apple Pay asztali gépeken is a Safari böngészőben. Magyarul online vásárlás esetén PayPal helyett Apple Pay-jel fizethetünk úgy, hogy a MAC-gépünkön a böngészőben csak rányomunk a „Fizetés” gombra, az iPhone-on pedig azonnal megjelenik a fizetési kérés, amit egyszerűen az ujjlenyomatunkkal hagyhatunk jóvá. (Ez persze akkor működik, ha az összes készülékünk az Apple-től van, és pont ez a lényeg: így próbálják arra ösztönözni a felhasználókat, hogy az ő termékeiket vásárolják meg.

apple-pay-dual.png

 Nem a tranzakciókból szeretne meggazdagodni az Apple

Jó kérdés, hogy ha minden készülékgyártó saját mobiltárcával áll elő – a Samsungnak Samsung Pay néven fizetési megoldása, az Apple-nek Apple Pay néven, és akkor még ott van a Google fizetési rendszere is Android Pay néven – ez mennyire tördeli szét a mobilfizetési ökoszisztémát. Mi úgy látjuk, hogy amíg iparági standardokra épülő megoldást használnak (magyarán ugyanaz a terminál kell hozzá, mint egy PayPass kártyához), addig ez nem igazán gond.

Ezekkel a szolgáltatásokkal az őket nyújtó cégek célja az ezzel kapcsolatos számtalan találgatás ellenére nem annyira az, hogy a tranzakciókból közvetlenül meggazdagodjanak (a Google és a Samsung egyáltalán nem kapnak tranzakciós jutalékot). Az Apple Pay valójában leginkább egy plusz vásárlócsalogató érv az iPhone készülékek mellett, hiszen segítségével nagyon egyszerűvé válik a fizetés a kereskedőknél az üzletekben, valamint az internetes vásárlás is valóban pár másodperc alatt lebonyolítható.

A Samsung mobilfizetési rendszerére ugyanez igaz. A gyártó illetékesei erről nyilvánosan is beszéltek: azt mondták, hogy számukra nem az az elsődleges cél, hogy az egyes tranzakciókból minél nagyobb morzsát csíphessenek le, hanem hogy a vásárlók az ő telefonjukat vegyék meg a konkurens helyett.

Töretlenül terjeszkedik

Az Apple Pay 2014-es indulása óta folyamatosan terjeszkedik a világban. Az eheti Apple keynote-on bejelentették, hogy októberben elindul Japánban is, ahol az NFC helyi változatát (Felica) fogja használni a telefon.

Itt láthatjátok a szerdai Apple keynote vonatkozó részét:

 

Továbbra is kérdés persze, hogy Magyarországon mikor lehet végre (teljes értékűen, legálisan) használni majd az Apple Payt. Ahogy korábban megírtuk, ennek előfeltétele, hogy a kártyakibocsátó bank bevezesse az úgynevezett EMV-tokenizációt.  Nem hivatalos forrásainktól korábban úgy értesültünk, hogy két-három magyarországi banknál ez már folyamatban van, addig pedig itt volt a kerülőutas megoldás a magyarok számára, amit a nyáron a Mobilfizetés blogban bemutattunk.  

Új mobiltárca a láthatáron szeptembertől

Pénteken viszont bejelentette a GRÁNIT Bank, hogy a magyarországi bankok közül elsőként befejezték az MDES-integrációt, vagyis az általuk kibocsátott bankkártyák kompatibilisek lesznek az Apple Pay, Android Pay, stb. szolgáltatásokkal. Innentől várhatóan fel fognak gyorsulni az események.

A GRÁNIT Bank ügyfelei részére 2016. szeptember 15-től elindítja a GRÁNIT Pay szolgáltatást, amely egy újgenerációs, a Mastercard technológiáján alapuló banki mobiltárca. Az alkalmazás HCE-alapú, vagyis a kártyaadatok nem a telefonon tárolódnak, hanem a MasterCard távoli szerverén. Ez azt is jelenti, hogy a használatához nincs szükség a SIM-kártya cseréjére. A szolgáltatás a GRÁNIT eBank alkalmazáson belül jelenik majd meg, viszont a megoldás sajnos csak Androidon érhető el, mivel az iPhone nem ad hozzáférést az NFC-chiphez. (Apple-barát olvasóink tehát ne a bankra fújjanak...)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr1411692973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.09.11. 11:05:06

Az Apple Pay növekedése eléggé stagnál és nagyon sok az olyan felhasználó, aki kipróbálta, de nem tetszett neki (utána nem használta). Külföldön mindenhol az Apple Pay bukásáról cikkeznek, hiszen az aktív felhasználók és a fizetési tranzakciók száma csupán töredéke a tervezettnek.

Közben az Apple letiltja az összes rivális fizetési megoldást és úgy általában minden NFC-t használó appot...

Emília Ágnes Papp 2016.09.21. 17:54:50

Kedves blogger, szeptember 30-én bemutatjuk egy rendezvényen a Mastercarddal közösen fejlesztett GRÁNIT Pay mobiltárcát. Örömmel vennénk, ha megtisztelne minket az eseményen. A meghívó küldéséhez kérjük, küldjön kontaktot a papp.emilia@granitbank.hu e-mail címre.
süti beállítások módosítása