Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Vásárolj a mobiloddal - egyre többen rendelnek így külföldről is

2016/01/26. - írta: Mobilpénztárca

Bár még csak január van, máris találkoztunk egy fontos online kutatással. A Nielsen frissen publikált, globális online felmérése azt mutatja be, hogy a netes kereskedelem milyen gyorsan terjed a mobilinternet felé, és az új technológiák a fogyasztók számára példátlan hozzáférést teremtenek különböző termékekhez - akár országokon átívelően is. Nem korlátozza ugyanis a fogyasztók választási lehetőségeit a lakóhelyükhöz közeli üzletükben vagy akár saját országukban elérhető kínálat.

Földrajzilag eltérő ütemben terjednek a mobil fejlesztések - az egyre gyorsabban betölthető applikációktól Indiában, a digitális pénztárca-azonosító kártyáig Afrikában. A kiskereskedők lehetőségei mind sebesebben bővülnek ahhoz, hogy új utakon szolgálják ki új fogyasztóikat, akik élnek is a lehetőségekkel. Fejlődik a technológiához való alkalmazkodás valamint az infrastruktúra, és ennek köszönhetően mind több fogyasztó használja a digitális platformokat, egyre könnyebben, kényelmesebben. Ebből adódik, hogy az e-kereskedelem elkerülhetetlenül növekszik. A Nielsen kutatócég globális kutatásában 13 ezer fogyasztót kérdeztek meg 26 országban arról, hogyan viszonyulnak az e-kereskedelemhez.

Nem mindegy, ki hol él - de nem úgy nem mindegy

Számos régió még jelentős infrastrukturális kihívással szembesül; ilyen például az internet alacsony elterjedtsége, magas hozzáférési költsége vagy megbízhatatlan kapcsolat. Ezeket a nehézségeket az e-kereskedelem néhány innovatív vállalkozása úgy oldja meg, hogy gyorsan betölthető mobil applikációkat vagy oldalakat kínál. Az online kutatás válaszadóinak harmada mondja azt, hogy internet hozzáférése nem eléggé megbízható a kényelmes online vásárláshoz. Az érintett piacokon az e-kereskedelem fejlődésében döntő szerepet játszottak a mobil eszközök, és fontosságuk csak tovább növekszik.
oktelas.jpgIndia például a mobil trend egyik vezető országa. Ott néhány online kiskereskedő az „először mobil” stratégiáról „csak mobil”-ra váltott. De az eltolódás a mobil vásárlás irányába nem csak fejlődő piacokon tapasztalható. Az USA-ban az IBM közölte, hogy mobil eszközökre jutott az összes online kereskedelmi forgalom 57 százaléka a legutóbbi Fekete Pénteken, az ország legforgalmasabb vásárlási napján, ami 15 százalékkal több, mint 2014-ben.

Mivel a technológia és a kiskereskedelem mezőnye gyorsan fejlődik, szintén változnak a fizetés módjai. Több mint fele azoknak a válaszadóknak, akik vásároltak online a kutatás előtti hat hónap során, hagyományos bankkártyával fizetett (53%). De tízből közel négyen digitális fizetési rendszert használtak, mint például PayPal (43%). Bankkártyával fizetett 39 százalék, valamint bankszámlájáról közvetlen átutalással 38 százalék.

Kínában különösen népszerűek a digitális fizetési rendszerek. 100-ból 86 kínai válaszadó mondta azt, hogy a legutóbbi hat hónap alatt valamelyik online vásárlásánál digitális fizetési rendszert vett igénybe. Ez a leggyakrabban használt opció nyugat-európai megkérdezetteknél is (átlag 56 százalék), különösen pedig Németországban (68%).

Online vásárlásaikat a fogyasztók egyre inkább kiterjesztik lakóhelyük földrajzi régióján túlra. Például az indiai megkérdezettek közül a legutóbbi hat hónap során online vásárlók közel háromnegyed része (74%) vett valamit külföldről. Ez a trend azonban nem csak a fejlődő országokat jellemzi. Nyugat-Európában a válaszadók kétharmada rendelt valamilyen termékek külföldi kiskereskedőtől. Itt kiemelkedik az olaszok 79 százaléka mellett a németek 73 százaléka.

Jelentősen bővíti a választási lehetőséget a határokon átnyúló e-kereskedelem. Számos fejlődő országban növekszik a középosztály jövedelme, vele pedig tagjai igénye olyan választékra, amit hazai kereskedőiknél nem találnak meg. Emiatt a fogyasztók a hiteles márkákat más országokban keresik, ahol gyakran alacsonyabb áron vehetik meg őket, mint amikor esetleg hazájukban hozzájuthatnak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr608297158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása