Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Ez már Pesten sem sci-fi: az Apple mobilfizetésével is utazhatnánk a BKV-n

2015/11/27. - írta: Mobilpénztárca

Nem nehéz megjósolni, hogy 2016-ban nagyot fog kaszálni az Apple Pay. A mobilfizetési rendszer terjedéséről a hivatalos közlések mellett természetesen szakmai pletykák is folyamatosan jelennek meg: lássuk, mire lehet számítani.

Nemzetközi terjeszkedés

Egy éve indította útjára az Apple saját mobilfizetési rendszerét. Az Apple Pay ma már négy országban – az USA-ban, Nagy-Britanniában, idén novembertől pedig Kanadában és Ausztráliában – érhető el.

A brit bevezetés egyébként látványos kampánnyal párosul: november 23 és december 14 között minden Apple Pay-jel fizető MasterCard bankkártya-tulajdonos ingyen használhatja a teljes londoni tömegközlekedési hálózatot. Ha például belépnek a metróba, vagy felszállnak a buszra, bankkártyájuk, vagy közlekedési kártyájuk helyett okostelefonjukat kell a terminálokhoz érinteniük. A rendszer gyors és egyszerű: sok londoni eleve úgy utazik, hogy kezében tartja a telefonját, így tényleg csak egy mozdulattal megtörténik a beléptetés.

Így működik a rendszer a gyakorlatban:

A MasterCard közlése szerint az ingyenesség lényege, hogy a felhasználók megveszik a jegyüket az Apple Pay-jel, majd a rendszer visszatéríti azt az egyenlegükre napi 27,90 fontos limitig, azaz 12 ezer forintos napidíjat.

Érdekes, hogy decemberben Budapesten is megkezdődik az elektronikus közlekedési jegyrendszer fokozatos bevezetése. A Világgazdaság úgy tudja, hogy első körben, a hónap elején a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) több mint 1500 munkatársa kapja meg az elektronikus kártyát.

Ezt követően a 65 éven felüliek, utána az éves és a havi Budapest-bérlettel utazók számára nyílhat meg a lehetőség a rendszer használatára, végül 2017-ben a bérlettel és a jeggyel utazók igényelhetik az utazáshoz szükséges elektronikus chipkártyát.

Izgalmas lesz az új rendszer, és valószínűleg nagy változást hoz majd a budapestiek életében. Például azért, mert nem kell többet sorba állni, mobiltelefonnal vagy az interneten is megvásárolhatjuk a jegyeket és a kártyákat. 800 kaput telepítenek a metrómegállókhoz, a HÉV-nél és a buszokon, villamosokon pedig falra vagy az oszlopokra szerelt berendezések lesznek. 2500 BKK-járművön 10 ezer ilyen terminál lesz; 1,5 millió névre szóló, és 9 millió eldobható chipkártyát gyártanak majd első körben. Utóbbi a vidékeknek, a turistáknak, a fővárosba látogatóknak lesz hasznos. Ha valóban ennyire fejlett lesz a rendszer, akkor már csak egy lépés a mobilfizetés használata.

Kína a következő?

A tekintélyes Wall Street Journal üzleti lap azonban úgy tudja, hogy az Apple Pay már februárban elindulhat Kínában is. Az amerikai cég állítólag már meg is egyezett az ország négy legnagyobb bankjával, így a rendszer a 2016-os induláskor komoly támogatást kaphat.  

Az Apple sok más amerikai óriásvállalathoz hasonlóan hatalmas lehetőségeket lát a kínai piacon: jelenleg az országban az Alipay nevű rendszer számít abszolút piacvezetőnek (100-ból 54 mobilfizetési tranzakciót az Alipay-en keresztül végeznek) a mobilfizetések terén.

Kína egyébként már most is szupererősnek számít az Apple szempontjából: a tech-óriás éves bevételének 27 százaléka Kínából érkezik.

A pletykák szerint jövőre további délkelet-ázsiai és nyugat-európai terjeszkedés is a tervek között szerepel.

Új partnerek

Az Apple mobilfizetési megoldását már most 1,5 millió helyen lehet használni, jövőre azonban látványosan nőhet az elfogadóhelyek száma is. Többek között a Starbucks kávézólánc amerikai üzleteiben is lehet majd fizetni a rendszerrel.

A tesztelést még az idei év végén megkezdik, és 2016-ban várhatóan mintegy 75 ezer Starbucks kávézóban használhatják majd az iPhone-tulajdonosok az Apple mobilfizetési megoldását. Egy másik nagy partner a KFC gyorsétteremlánc lesz, ahol szintén jövőre tervezik a rendszer bevezetését.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr538118516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása