Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Végre elindult az Android mobilfizetése: 1 millió helyen már elfogadják, de...

2015/09/21. - írta: Mobilpénztárca

Hosszú hónapok várakozása után szeptember közepén végre elindította saját mobilfizetési rendszerét a Google. Az Android Pay az Apple Pay és a Samsung Pay versenytársa lesz az egyre gyorsabban növekvő mobilfizetési piacon.

Az Egyesült Államokban indította el mobilfizetési rendszerét a Google. Az Android Pay nevű alkalmazással - a hivatalos tájékoztatás szerint - már most 1 millió helyen lehet fizetni, többek között olyan boltokban, étteremláncokban, mint a

  • McDonald's
  • Subway
  • Office Depot
  • Toys "R" Us
  • Macy's
  • Petco
  • Nike


A rendszert a legnagyobb bankkártya-világcégek, a MasterCard, a Visa és az American Express is támogatják, sőt, több bank (köztük a Bank of America, vagy a Navy Federal Credit Union és a PNC) is besegít az alkalmazásba, és a legnagyobb telekomcégek (AT&T, T-Mobile US, Verizon) is közreműködnek. A felhasználók Android KiKat 4.4 vagy ennél frissebb Android rendszerrel rendelkező mobilokkal tudnak Android Pay-jel fizetni.
androidpay.jpg
A rendszerben regisztrált bankkártyák adatai egy speciális titkosítással, egy úgynevezett EMV tokenizációval jutnak el a kereskedők termináljához. Az Android Pay-t egyébként elég sok kritika fogadta: ezek első körben megfogalmazzák azt, hogy az Android Pay gyökerei a Google Wallet-ig nyúlnak vissza. A 2011-ben elindított fizetési rendszer sohasem vált igazán sikeressé, folyton problémái akadtak a kompatibiltással, nehezen birkózott meg az Android újabb és újabb frissítéseivel.

Az EMV tokenizációs szolgáltatás ráadásul világszerte még sok helyen nem elérhető – az Android rendszerének biztonsági felépítésénél azonban egyfajta létszükséglet. És persze kérdéses, hogy ez a biztonságtechnológiai megoldás mikor terjed el annyira világszerte, hogy globálissá tegye az Android Pay-t (és az Apple Pay-t) is: mindkettőnél ez a fajta tokenizáció működik, vagy ha úgy tetszik: mindkettőt ez a fajta tokenizáció hátráltatja.

A rendszer ugyanakkor úgy lett kitalálva, hogy csak bolti, NFC-s fizetésre alkalmas – egyben csak azokon az androidos telefonokon működik majd, amelyekbe NFC-chip is van építve.

Más rendszerek például már évekkel ezelőtt megjelentek biztonságos, egyben könnyebben adoptálható megoldásokkal (például az ún. eltört titok technológia), nem csak NFC-s, hanem QR-kódos fizetésre is alkalmasak (ezek konkrétan boltokban, taxikban is működnek, a költségesebb NFC-k helyett, ráadásul NFC-s okostelefon sem kell hozzájuk). Az Android Pay negatívumai között sorolhatjuk fel azt is, hogy egyelőre nem lesz lehetséges vele az online fizetés.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr177803126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása