Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Mobilfizetés Bitcoinnal? Romániában megcsinálták

2015/01/18. - írta: Mobilpénztárca

Érdekes fejlesztésről érkezett hír Romániából: több ezer üzletben lehet egy Bitcoin-alapú mobilfizetési rendszert használni.

Romániai sajtóhírek szerint mintegy 6 ezer üzletben lehet használni a NETOPIA mobilPay nevű mobilfizetési rendszert. A dolog érdekessége, hogy nem csak lejben, hanem Bitcoinnal, azaz virtuális devizával is fizethetünk.

A cég egyik vezetője, Antonio Eram a cointelegraph.com hírportálnak elmondta, hogy hatalmas lehetőséget látnak a Bitcoinban, és abban a technológiában, amin a virtuális deviza alapul. Szerinte a technológia kulcsszerepet fog játszani a különböző eszközökön, például háztartási gépeken használható internetes eszközök következő fejlődési fázisában, és nem feltétlenül a fizetési rendszerekre korlátozott módon.
netopiamp.jpg
Nagy lehetőséget látnak a virtuális pénzekben

A virtuális pénzek lehetővé teszik, hogy fizikai közvetítőközeg nélkül valósuljon meg a fizetés a vásárló és a kereskedő között -– mondta el nemrég a Portfolio.hu-nak adott interjújában Kóka János, Európa egyik vezető mobiltárca szolgáltatója, a Cellum Zrt. vezérigazgatója. Rámutatott arra is, hogy az új fizetési megoldások egyre több szolgáltatás igénybevételét teszik kényelmessé és egyszerűvé.

A leggyakoribb hagyományos fizetőeszköz maga a bankjegy, de a bankkártya is ilyen fizikai közeg: az ügyfél bankszámláját leképezzük egy fizikális kártyára, ezt lehúzzuk egy fizikai POS-terminálon, majd visszaalakul a tranzakciós üzenet egy digitális adatfolyammá. Sokkal egyszerűbb lenne, ha az ügyfél és a kereskedő között a fizikai közvetítők nélkül valósulna meg a tranzakció. Az új fizetési megoldások ezt a kapcsolatot teremthetik meg nagyon biztonságosan. Minél virtuálisabb egy pénznem, annál fontosabb, hogy biztonságos is legyen – - hangsúlyozta Kóka.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr127085575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

frob 2015.01.19. 12:05:10

Amikor a bitcoin lufi kidurran, akkor is előttünk járnak majd a románok. Ez egy kamu, ami köré megpróbálnak egy valós világot építeni. Persze, hogy nagy lehetőséget látnak, hiszen a kereskedő nem bitcoint fog kapni és a haszon sem bitcoinban lesz.

A lúzernek lesz bitcoin alapú számlája, ami alól ha kimegy az érték, ugyanez a Kóka azt fogja mondani, sajnáljuk, de nem értettünk hozzá.

sanyix 2015.01.19. 13:08:43

@frob: vagy amikor a forint lufi kidurran, akkor is...

Mike Blind 2015.01.19. 13:15:30

Utálom az ilyen előttünk járnak a románok, szlovákok stb. megnyílvánulásokat. Munkámból kifolyólag rendszeresen járom a környező országokat, beszélek az ottani kolegákkal, meghívnak a házukba.Tehát látom, hogy élnek az ottani középosztálybeliek. Aki azt mondja jobban él ez vagy az, annak azt kívánom költözzön oda. Meglátja majd, hogy tényleg jobban élnek-e. Statisztikai adatokból nem lehet kenyeret venni.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2015.01.19. 13:52:16

Ez a "Kóka János azt mondta", azt hiszem, el is mond mindent.
Neki is köszönheti az ország, hogy itt tartunk.
süti beállítások módosítása