Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Tíz éven belül a mobilunkba költözik a pénztárcánk

2014/11/09. - írta: Mobilpénztárca

Tíz éven belül az okostelefonok a teljes pénztárcát helyettesítik majd, többek között a személyi igazolványokat is - mondta el a Budapest Business Journalnak Kóka János, a Cellum Zrt. vezérigazgatója.


A mobilfizetési fejlesztések területén regionális piacvezetőnek számító Cellum vezérigazgatója a lapnak adott interjújában beszélt arról, hogy mennyire fontos piacot jelent Délkelet-Ázsia a távoli mobilfizetési technológiák szempontjából. Az ázsiai országok ugyanis gyorsan fejlődnek gazdaságilag, lakosságuk száma jelentős, rendkívül elterjedt a mobiltelefon-használat, viszont sok embernek nincs hozzáférése pénzügyi szolgáltatásokhoz. Az okostelefonjukat - egy QR-kód beszkennelésével- viszont jól tudják használni fizetésre, mobilegyenlegük feltöltésére.

Indonéziában például sok családfenntartó a nagyvárosokban dolgozik, fizetésük egy részét pedig buszsofőrökkel küldik haza vidéken lakó családjuknak. A Cellum fejlesztése ugyanakkor valós idejű, biztonságos pénzküldést tesz lehetővé.

kj_1.jpgFotó: Cellum.hu

Kóka János a magyar piacról elmondta, szorosan együttműködnek bankokkal, mobilszolgáltatókkal, fejlesztéseik pedig a legnagyobb fesztiválokon is elérhetőek. Ugyanakkor a Cellum által kidolgozott fizetési megoldások nagy előnye, hogy a piac nagyságától függetlenül használhatóak - a Magyarországnál jóval népesebb államokban exponenciális növekedés tapasztalható.

A fejlesztések közül kiemelte a mozgó QR-kód technológiáját - a technológia katonai szintű biztonságot jelent a fizetéseknél. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy hamarosan az egész pénztárcánk a mobilunkba költözzön: a bankkártyákon túl a személyi igazolványok, az orvosi/egészségügyi dokumentációk, vagy épp a belépőjegyek. A szuperbiztonságos technológia nagy jövő előtt áll a harmadik világ országaiban, ahol a hivatalos dokumentumokat is ezzel védhetik majd.

A vezérigazgató úgy látja, tíz éven belül szükségtelenné válnak a bankkártyák: ezek az eszközök ugyanis tömörített digitális adatokat hordoznak, amelyeket fizetéskor ismét digitálissá kell átalakítani. Ez a folyamat pedig nem csak szükségtelen, hanem drága és nem is környezetbarát. Így hamarosan a fizetési technológiát is a mobileszközök jelentik majd.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr126878527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása