Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Sosem gondolnád, melyik országban fizet minden második ember a mobiljával

2013/11/27. - írta: Mobilpénztárca

Ha azt kérdezzük, melyik lehet az az ország, ahol a lakosság több mint fele használja a mobilfizetést, sokan napi, heti szinten, a legtöbben valószínűleg Japánra, Koreára, az Egyesült Államokra, vagy valamelyik fejlett nyugat-európai államra gondolnának.

Pedig a helyzet az, hogy a mobilfizetés, mobilbankolás egyik csúcs-régiója Afrika, azon belül is Kenya. A kelet-afrikai országban töretlen a technológia népszerűsége. Jól mutatja ezt, hogy az elmúlt évben – annak ellenére, hogy a kormány 10 százalékos adót vetett ki a mobilfizetési tranzakciókra- 22 százalékkal nőtt a forgalom, a lakosság egyre gyakrabban használja a 2008-ban indult technológiát.


Az országban 23 milliónál is több olyan telefon-tulajdonos van, aki regisztrált a hat elérhető szolgáltatás valamelyikére, és használja készülékét (természetesen nem csak okostelefonját, hanem hagyományos mobilját) különféle tranzakciókra, pénz-átutalásra vagy egyes termékek kifizetésére. A szolgáltatók pedig egyre inkább kezdik felismerni azt, hogy nemzetközi terepen is nyitniuk kell, így sok kenyai már külföldről is kaphat átutalást mobiltelefonjára, például az Egyesült Államokban, vagy más országokban dolgozó rokonaitól.

Egyes szakértői vélemények már olyan merész véleményeket is megfogalmaznak, hogy Kenya egy szinte teljesen készpénz-mentes gazdasággá válhat a mobilfizetés fejlődésével. Nagy reményeket fűznek egy új fejlesztés, az M-Pesa széles körű elterjedéséhez: a technológia lényege, hogy a vásárlók készpénz nélkül, a telefonjukkal fizethetnek a boltokban, a tranzakciós díjtól mentesen. A szolgáltatás lényege, hogy a telefonban ki kell választani (az előre feltelepített) fizetési programban a vásárlás funkciót, beütni a kereskedő által megadott kódot, az összeget, majd a felhasználó PIN-kódját. A sikeres tranzakciót követően a vásárló és a kereskedő is értesítést kap a fizetésről.

A kereskedők szerint egyértelmű a program sikere, mint mondják, a vásárlók túlnyomó többsége ezzel a módszerrel fizet, ráadásul a készpénz-tárolással, az apróval sem kell bajlódniuk. Szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy a folyamat jelentősen lelassította a bankkártyák terjedését az országban, különösen az alacsony jövedelmű családok azok, akiknek nem éri meg kártyát igényelniük – inkább az elérhetőbb mobilfizetést választják. Az előrejelzések szerint jövő áprilisra már 100 ezer boltban fogják bevezetni a mobilfizetést az afrikai országban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr415660552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása