Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Fehér zajjal fizetnek a pekingi metróban

2013/05/12. - írta: Mobilpénztárca

A pekingi metróban - legalábbis egyes állomásokon - az utazók már fizethetnek a mobiltelefonjukkal is. A módszer hanghullámokon alapul.


Már mobilfizetéssel is vásárolhatnak üdítőt a pekingi metró utasai - legalábbis egyes állomásokon. Az Alipay, Kína egyik legnagyobb elektronikus fizetési szolgáltatója nemrég mutatta be azt a mobilfizetési alkalmazását, amely hanghullámok - az emberi fül számára hallhatatlan fehér zaj - segítségével teszi lehetővé a kapcsolatot az eszközök (jelen esetben a mobiltelefon és az automata) között.

kinametro.jpg

A rendszer működési elve, hogy a felhasználók letöltik és aktiválják az alkalmazást, majd az automatához lépve a megfelelő nyíláshoz tartják telefonjukat. A rendszer hanggal és kiírva is jelzi, hogy sikeres volt-e a tranzakció. A tranzakció egyébként maximum egy percig tart, és mindegyik egyedi, tehát elvileg nehéz trükközni a rendszerrel.

Ha a metróban sikerül a tesztüzem, a fejlesztők tervei szerint hamarosan más területeken, például szupermarketekben is alkalmazzák majd.

(Fotó: Sina Tech)

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr655296352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hower 2013.05.13. 08:37:22

"az emberi fül számára hallhatatlan fehér zaj"

Tudom, minek okoskodok itt, de a fehér zaj valójában "hallható az emberi fül számára", pofás kis sistergés formájában jelenik meg (pl. simplynoise.com/). Szóval még mindig nem tudjuk, mi is az, amit Pekingben használnak...

lotht 2013.05.13. 09:04:04

Talán arra gondolhattak, hogy az emberi fül számára érthetetlen, értelmezhetetlen...

Rémbódess 2013.05.13. 09:08:20

Egyszerű a dolog háttere:
A fizetési tranzakció a mobilban futó alkalmazás segítségével történik meg. Ennek sikerességét valahogy az automata tudomására kell hozni. Ez technikailag többféleképpen is lehetséges, pl. bluetooth-kapcsolatot kell felvenni az automatával és azon átküldeni az adatokat. De ez macerás, mert a BT-t engedélyezni kell a telefonon előtte, stb. Ennek egyszerűsítésére szolgál egy kézenfekvő megoldás: a telefon mintegy "elmondja" az automatának, hogy kiadható az árucikk. Ez egy egyirányú, hangfrekvenciás kapcsolattal lehetséges, tehát a telefon elcsipogja/elfütyüli az engedélyező jelsorozatot a saját hangszórója segítségével. Itt nem hiszem, hogy az emberi fül számára nem hallható tartományban menne a kommunikáció, mert nem hiszem, hogy a mobilok olcsó hangszórója képes 22.000 Hz feletti tartományban működni. (Nem is kell, mert az emberi beszéd frekvenciatartománya ennél jóval alacsonyabb.)

Másik ilyen megoldás egyébként az lehet, hogy a telefon képernyője egy QR-kódot jelenit meg és azt kell az automata kamerája elé tartani az engedélyezéshez. Ez ugyanaz a logika, mint az előbbi, csak vizuális egyirányú kommunikációs csatornát használ.

Csokáv 2013.05.13. 09:22:14

A telefon tud nem hallható hangot is. Vannak pl szúnyogriasztó, vagy kutyasíp appok, azok a hallható tartomány feletti frekvenciák.
De mennyivel jobb lenne, ha a jó öreg C64 kazetták sípolásával, vagy esetleg fax hangokkal kommunikálnának. :D

Martian (törölt) 2013.05.13. 09:26:38

@Rémbódess: némi moduláció biztosan van, de ezzel együtt nehéz lehet a kódot harmadik fél által elcsípni.

vjalle76 2013.05.13. 10:08:52

1 perc? Ne mar... Annyi ido alatt simen osszekotrom az aprot a zsebembol, negymagos proci nelkul.

Rémbódess 2013.05.13. 10:27:45

@Csokáv: Hát, nem tudom, a HTC-m kutyasíp appja speciel hidegen hagyta a kutyámat. Ebből arra következtettem, hogy egyszerűen nem szól, mert a hangszóró nem adja át a frekvenciát... :-)

Flamy (fat cat wannabe) 2013.05.13. 12:10:50

Nem lenne egyszerűbb simán mindenbe rakni egy NFC chipet? :)

grungi · http://grungirpg.blog.hu 2013.05.13. 14:04:41

A fehér zaj olyan sztochasztikus zaj ami minden frekvencián ugyanakkora amplitúdóval jelenik meg. Így a hangfrekvenciás sávban is. Tehát hallható.
Gondolom erre ültetnek rá valami értelmes és valahogy modulált jelet. A zaj gondolom arra kell, hogy elfedje és közönséges hacker számára ne legyen látható az értelmes jel.

sanyix 2013.05.13. 14:59:01

csak nem újra feltalálták a hang alapú modemet? Micsoda innováció!!!
süti beállítások módosítása