Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Ezért is sokkal biztonságosabb a mobilfizetés

2013/03/31. - írta: Mobilpénztárca

Egészen újszerű értelmezést kaphat a mobilfizetés biztonsága, miután ijesztő számok láttak napvilágot a készpénzhasználat veszélyeiről. A bankjegyek ugyanis a baktériumok hihetetlenül gazdag tárházát vonultatják fel - így ezektől a veszélyektől is megóvhatjuk magunkat, ha okostelefonunkat használjuk fizetésre, vásárlásra.

Az Oxfordi Egyetem munkatársai megvizsgálták, valójában mennyire szennyezett a készpénz. A kutatók megállapították, hogy az átlagos ideje forgalomban lévő, Európában használt bankjegyek felületén egyidejűleg több mint 26 ezer baktérium található. Sőt, a frissen kibocsátott bankókon is több, mint 2,400 baktériumot fedeztek fel.

Ian Thompson az Oxfordi Egyetem professzora szerint az európai fogyasztók véleménye nincs messze az igazságtól. „A vizsgált euró-bankjegyek átlagosan 11 ezer baktériumot hordoztak, melyek közül több fertőzések terjesztésére is képes. A korábbi, bankókon végzett kutatásaink kimutatták, hogy a készpénzen esetenként megtalálható olyan,  potenciálisan az emberre nézve is veszélyes baktérium, mint a légzőszervi, húgyúti és sebfertőzéseket okozó Klebsiella vagy egyéb enterobaktériumok. A bankjegyek élete és az egyes baktériumok terjedése közti összefüggés pontos feltárása céljából mindenképp érdemes lenne egy globális kutatás elvégzése” – tette hozzá az Oxfordi Egyetem professzora.

A MasterCard megbízásából készült kutatás kimutatta azt is, hogy bár az európai valuták közül az euró a legkevésbé fertőzött baktériumokkal, azonban ezek a bankjegyek is több, mint 11 ezer bacilust hordoznak, négyzetcentiméterenként közel 75-öt. Az öreg kontinensen a leginkább fertőző valuta a svéd korona, ezt vizsgálva a kutatók 39,600 baktériumot fedeztek fel, négyzetcentiméterenként 246-ot.

A készpénz a legszennyezettebb használati tárgynak számít, nagyságrendekkel több baktérium található rajta, mint a bankkártyán vagy a mobiltelefonon. Ezért is jelenthető ki, hogy egy átlagosan, egy felhasználó által használt telefon - amit ritkán adunk ki a kezünkből - sokkal biztonságosabb, mint a készpénz, vagy akár a bankkártya. Így tehát a mobilfizetés, mobilvásárlás ebből a szempontból is sokkal nagyobb biztonsággal használható. Ráadásul egyre több olyan mobilkészülék kerül forgalomba, amelyeket speciális antibakteriális házzal látnak el.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr455185701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása