Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Digitális vasúti jegyek Magyarországon – a QR-kód akár elektronikusan is bemutatható

2013/01/27. - írta: Mobilpénztárca

Izgalmas és előremutató újdonsággal indította a 2013-as évet a MÁV-START. A vasúttársaság jegyeit már nemcsak papír alapon lehet bemutatni a jegyvizsgálóknak, hanem akár a számítógépek, okostelefonok képernyőjén is, egy QR-kód használatával.


Folyamatosan bővíti internetes jegyértékesítési rendszerét a MÁV-START. A legújabb intézkedésnek köszönhetően azok, akik az online menetjegyváltás során az otthoni nyomtatást jelölik be, már választhatnak: nem kell feltétlenül kinyomtatniuk a társaság honlapján vásárolt jegyeket, hanem akár elektronikus formában is bemutathatják a vonaton a jegyvizsgálóknak. Mindez azért lehetséges, mert az azonosításra szolgáló QR-kód ellenőrzése digitálisan, pdf-formátumban is megoldható. Ezzel a lehetőséggel egyelőre csak a feláras vonatok (InterCity, nemzetközi EuroCity, railjet) utazói élhetnek, tehát azokon a vonatokon, ahol pót- és/vagy helyjegyet kell váltani a menetjegy mellé.

qrkodjegy.jpg
A jegyvizsgálók az utas készülékének képernyőjén megjelenő információkat – a papír alapú jegyhez hasonlóan – a kód beolvasásával és a személyazonosság vizsgálatával ellenőrzik. A digitális jegyeket a jegyvizsgálók csak az utas együttműködésével tudják érvényesnek elfogadni, mert az ellenőrzés során esetlegesen szükség lehet a kód nagyítására vagy az eszköz közelítésére, távolítására. Jelenleg elektronikus bemutatással a belföldi menetjegyeket, pót- és helyjegyeket, élőállat- illetve kerékpárjegyeket lehet megvásárolni, akár az utazás előtt hatvan nappal, elővételben is. A visszaélések elkerülése érdekében a digitális jegyek – ugyanúgy, mint Európa más vasútvállalatainál – névre szólnak és adott vonatra érvényesek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr445043665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása