Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

A sárga csekk jövője: robbanhat a mobilfizetés a magyar közműcégeknél

2012/11/01. - írta: Mobilpénztárca

Blogunkban többször is foglalkoztunk már azzal, milyen lehetőségek rejlenek a közműszámlák mobiltelefonos kifizetésében: szóltunk arról, hogy már több szolgáltató is használja a MasterCard Mobile rendszerét, sőt, egy videót is bemutattunk az alkalmazás csekkbefizetéses használatáról. Optimizmusunk nem véletlen, hiszen a szakértők is úgy látják, 2013 igazi mobilfizetési boom lehet a hazai közművállalatoknál.

Vidéki közművek a mobilfizetés úttörői: a Szegedi Vízmű újabb innovatív szolgáltatás keretében októbertől tette lehetővé Szeged közel 80 ezer háztartásában a QR-kód alapú számlafizetést, nagymértékben elősegítve ezzel a mobiltelefonon történő számlakiegyenlítés térhódítását a dél-alföldi régióközpontban.csekk.jpg

A fogyasztónak nincs más dolga, mint okostelefonjára letölteni a Cellum által fejlesztett MasterCard Mobile alkalmazást, aktiválni a bankkártyáját, majd a számlákra nyomtatott QR-kódot lefényképezve néhány kattintással befizetni a sárga csekket. Az ilyen módon elvégzett bankkártyás csekkfizetés – a postán történő kártyás fizetéssel szemben – nem minősül készpénzfelvételnek, azaz díjmentes a felhasználó számára. A közművek részéről nincs szükség nagyszabású fejlesztésre vagy beruházásra, gyorsan és hatékonyan integrálható a vállalati számlázásba a mobilfizetés, miközben a technológia sokkal biztonságosabb, mint az interneten történő bankkártyás fizetés.

„A közműszolgáltatók körében újszerű szolgáltatás bevezetésével ügyfeleink magasabb színvonalú kiszolgálása volt a legfőbb célunk. A számlák kiegyenlítésére az eddig meglévő lehetőségek mellé egy továbbit kínálunk, ami amellett, hogy egyszerű és gyors, kifejezetten kényelmes és rugalmas fizetési forma. A QR-kód lehetőséget ad arra, hogy a számla megérkezése után azonnal befizessük a díjat, elkerülve a postai sorban állást és a várakozás kényelmetlenségeit. A MasterCard Mobile sokkal komfortosabbá teszi a fogyasztók számára a velünk való kapcsolattartást.” – mondta el Hevesi Sándor, a Szegedi Vízmű Zrt. gazdasági igazgatója. „Októbertől már minden csekkes fizetési móddal fizető ügyfél számlájára rákerül a QR kód, sőt, az év végéig az első 100 mobiltelefon segítségével fizető fogyasztó számlájából 500 forintot jóváírunk, hogy ezzel is népszerűsítsük az új fizetési lehetőséget.”

„A Cellum Sales House jelenleg 40 különböző közművállalattal tárgyal a mobilfizetés bevezetésének lehetőségeiről. 2012. év végére egy tucat fölött lesz azoknak a közműszolgáltatóknak a száma, akiknél elérhető lesz ez a fizetési mód” –
mondta el Martényi Attila, a Cellum Global Zrt. Közép-Kelet-Európai régióért felelős kereskedelmi igazgatója. „A mobilfizetés alkalmazási lehetőségei közül kétségkívül a QR-kódos számla- és csekkbefizetés az egyik legnépszerűbb. A Magyar Telekom után a közműszolgáltatók közül is egyre többen fedezik fel az ebben rejlő potenciált. A jövő évben a közművek lehetnek a mobilfizetési kultúra hazai motorjai” – tette hozzá.

De nem a szegedi cég az egyetlen az innovatív fizetési módszert támogató szolgáltatók közül. Dunavarsány és térsége vízmű-vállalata, a DTV Zrt., valamint a Pest és Nógrád megyékben regionális hulladékgazdálkodási rendszert üzemeltető Zöld Híd Kft. ügyfelei is fizethetik csekkjeiket mobiltelefonnal. Az alkalmazást fejlesztő Cellum arra számít, hogy a jövő év igazi mobilfizetési boom lehet a hazai közművállalatoknál.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr954875158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása