Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Nem fogja elhinni: fizetési rendszert kapnak a füvesek

2016/11/25. - írta: Mobilpénztárca

Megérkezett a CanPay, ami magyarul talán a „Fűpay” nevet viselhetné, hiszen az Egyesült Államok területén néhány államban már legalizált cannabis iparág fizetési rendszeréről van szó.

45673030_l.jpgMeglehetősen vicces hírt olvastunk a minap a Mobile Payments Today szakportálon, valamint a Forbes.com-on, amivel kapcsolatban blogunk csapatában volt, akiben elsőre az is felmerült, hogy esetleg egy megkésett áprilisi tréfáról lehet szó. Azt írják ugyanis a hírben, hogy egyes amerikai területeken, így Washington, Oregon és Colorado államokban elérhetővé vált az első, kifejezetten cannabis kereskedőknek és fogyasztóknak szóló fizetési rendszer, melynek neve CanPay. A név arra utal, hogy a legalizált cannabis árát lehet kifizetni így. (Nem, nem tréfáról van szó!)

A rendszer fejlesztői különösen nagy hangsúlyt helyeztek a biztonságra és az adatvédelemre, így valamennyi vásárlás anonim, amit egyszer használatos tokenek támogatnak. A vásárlásokat a CanPay nevű applikációval lehet lebonyolítani. Azok a vásárlók, akik letöltik a CanPayt az okostelefonjukra, majd létrehoznak egy felhasználói fiókot maguknak, nem sokára már mehetnek is a csatlakozott kereskedőkhöz. A kereskedők a CanPaybe történő bejelentkezés után, a vásárlási folyamat során ellenőrizhetik a vásárlási tokeneket az üzletben. A fizetés ezután elektronikus úton bonyolítható le.

A megoldás kifejlesztését egyébként az indokolta, hogy a Visa, a Mastercard, az Apple és a Google egyelőre elzárkózott a cannabis iparág fizetési rendszerének támogatásától, így a kereskedők kénytelenek voltak nagy mennyiségű készpénzt kezelni, ami nyilvánvalóan nem túl biztonságos megoldás.

Dustin Eide, a CanPay vezérigazgatója a kiadott közleményben arról beszélt, hogy remélhetőleg hamarosan a cannabis iparág által preferált fizetési móddá válik az új rendszer. Mivel egyre több és több államban legalizálják az orvosi és rekreációs célú cannabis fogyasztást, elérkezett az idő, hogy a fizetést is támogassák. Arról is beszélt a vezérigazgató, hogy terveik szerint a CanPayt azokba az amerikai államokba is elviszik, ahol a cannabis fogyasztását ugyancsak engedélyezik.

A „Fűpay” egyébként máris 15 kereskedőnél használható.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr7111997666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása