Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Így tudsz fizetni a hangoddal vagy a szívveréseddel

2015/12/23. - írta: Mobilpénztárca

Egyre több olyan okostelefont és okoseszközt dobnak piacra, ami biometrikus azonosítást tesz lehetővé. Ezek a technológiák pedig egyre inkább helyet kapnak a mobilfizetéseknél is.

Könnyen elképzelhető, hogy néhány év múlva csak olyan okostelefonokat dobnak majd piacra a gyártók, amelyek ujjlenyomat-azonosítást tesznek lehetővé. Bár sokan próbálják bizonyítani, hogy ezek a rendszerek kockázatosak, mert könnyen átverhetők, már nem csak a legnagyobb gyártók – mint az Apple vagy a Samsung – hisznek a technológiában, hanem egyre több kisebb fejlesztőcég is beépíti készülékeibe. Sőt, ez a fajta biometrikus azonosíts egyre több olcsóbb készülékbe is beépül.

Szakemberek szerint az ujjlenyomat-olvasóval történő azonosítás még a PIN-kódos azonosításnál is biztonságosabb lehet, így a felhasználóknak kevésbé kell tartaniuk attól, hogy ellopják adataikat és pénzüket.
apple-pay_3034163k.jpg
Persze messze nem csak az ujjlenyomatunk az egyetlen ilyen azonosítónk. Kóka János, a Cellum Global Zrt. elnök-vezérigazgatója nemrég hangalapú azonosításról beszélt a Portfolio.hu-nak adott interjújában: a cégvezető az IBM Watson nevű fejlesztését említette példaként. Itt a vásárlás úgy működik, hogy a vevő a telefonjába bemondja, hogy a hétvégén túrázni szeretne, és az ehhez szükséges legmegfelelőbb hátizsákot szeretné megvenni. A Watson értelmezi a keresési instrukciót, lekeresi a világ összes hátizsáktesztjét, annak megfelelően, hogy milyen célra akarja használni. Utána lekérdezi, hogy a magyar kereskedőknél milyen termékek érhetők el, melyik kereskedő van hozzá a legközelebb, majd miután a vásárló kiválasztotta a legmegfelelőbbet, megrendeli a hátizsákot. Azzal, hogy a megrendelést bemondta, biometrikusan azonosította is magát, és az alkalmazáshoz hozzárendelt fizetőeszközzel ki is tudja fizetni a hátizsákot.

Az újfajta technológiák egyik legfontosabb kutatóintézetének számító Juniper Research becslése szerint néhány éven belül 100 millió olyan hordható okoseszköz lesz a fogyasztóknál, amivel fizetni is tudnak majd.

A MasterCard pedig egy olyan hitelesítési szabványt fejleszt, amiben komoly szerep jut az egyszer használatos jelszavak és a biometrikus adatok használatának. A cég már arc- és hangfelismerő alkalmazásokat tesztel, valamint olyan csuklópánt megalkotásán dolgozik, mely az egyedi szívritmusuk alapján azonosítja be a kártyabirtokost.

Ács Zoltán, a Cellum kutatási-fejlesztési igazgatója nemrég arról beszélt a Mobilfizetés blognak, hogy számtalan olyan eset lehetséges, amikor jóval egyszerűbb a csuklónkon levő eszközzel fizetni, mint a telefont előhúzni a zsebünkből. A szakember szerint az okosórák elterjedése látványosan nagy lépést jelenthet a mobilfizetési piacon, a különféle mobilfizetési megoldásokhoz kapcsolódva -  jelenleg azonban még a folyamat elején járunk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr458193456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása