Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Melyik lesz az első készpénzmentes ország?

2015/11/18. - írta: Mobilpénztárca

A 2020-as évekre teljesen eltűnhet a készpénz Svédországból. A készpénzmentes társadalomnak számos előnye van – a mobilfizetésnek pedig komoly szerepe lehet a fejlődésben.

Legkésőbb 2030-ra gyakorlatilag teljesen eltűnhet a készpénz Svédországból, így a skandináv állam lehet az első bankjegy-és érmementes ország (máshol – például Izraelben, vagy Dániában - is vannak erőteljes törekvések ebbe az irányba, azonban úgy tűnik, hogy egyelőre a svédek a legkiemelkedőbbek A svéd Royal Institute of Technology adatai azt mutatják, hogy az északi ország állampolgárai évről évre kevesebb készpénzt használnak: teljesen magától értetődő, hogy elektronikusan fizetnek az újságosnál, a buszjegyért, a boltban, a benzinkúton - gyakorlatilag mindenhol. Ráadásul messze nem csak a kártyás fizetést használják, hanem a mobilfizetés is a mindennapok szerves része lett.
svpz2.jpg
A világ egyik legfejlettebb gazdaságával rendelkező országában ugyanis szinte mindenkinek van okostelefonja, ami rendszerint magukkal is visznek az emberek. A telefon egy egyszerű, gyors és biztonságos fizetést tesz lehetővé, kiválóan alkalmas számlák kiegyenlítésére, kisebb és nagyobb fizetésekre is és a közhiedelemmel ellentétben sokkal biztonságosabb, mint a hagyományos készpénzes fizetés. Ráadásul sok mobilfizetési alkalmazás a különféle kedvezménykuponokat, hűségkártyákat is tudja kezelni – így még a pénztárcákat megtöltő különböző cél szolgáló plasztikokat sem kell magunkkal vinni.

A fejlődést jól mutatja, hogy az Európai Központi Bank adatai szerint az országban bankautomata is alig van, egymillió lakosra 359 darab jut belőle, ez egy rendkívül alacsony szám (az európai átlag 864). A felmérések azt is mutatják, hogy nagy összeget nem szívesen tartanak maguknál a svédek készpénzben.

Nemzetgazdasági szinten, a számlákon tartott pénz költsége a készpénzhez képest minimális, kényelmesebb az eladónak és a vevőnek is. Az elektronikus készpénzhasználat egyértelműen fehéríti a gazdaságot, növeli az adózás hatékonyságát, és jóval biztonságosabb is.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr738088692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerardus A. Lodewijk 2015.11.18. 21:07:47

A készpénz és a bankszámlapénz között óriási jogi különbség van, amely - erősen leegyszerűsítve - úgy foglalható össze, hogy a készpénzemet a belátásom szerint használhatom, a bankszámlapénzt pedig a bank (meg az adóhivatal) belátása szerint.
süti beállítások módosítása