Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Itt a bizonyíték: az Apple is tévedhet

2013/06/15. - írta: Mobilpénztárca

Nemrég egyelőadása során a mobilfizetésről kérdezték Tim Cook-ot. Az Apple-vezér azt találta mondani, hogy szerinte ez a technológia még csak most kezd el fejlődni, gyerekcipőben jár...

Perpillanat úgy tűnik, az Apple-nél nem szerepel a prioritások között a mobilfizetés fejlesztése. Mint azt a bevezetőben említettük, Tim Cook, a világ minden bizonnyal legismertebb tech-cégének vezérigazgatója szerint gyerekcipőben jár még a dolog, ugyanakkor iparági szakértők szerint mindez inkább egyfajta óvatosságnak, semmint elutasításnak tekinthető, hiszen gyakorlatilag kizárt, hogy egy, a piacra ilyen hatalmas befolyással rendelkező cég ne gondolkozna azon, hogy tud még több bevételt generálni, ráadásul úgy, hogy közben a felhasználói élményt is fokozatosan növeli. Egy példa: nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy az Apple levédette az alkalmi készpénzelosztó hálózat ötletét, amely akkor is segítséget nyújt a készpénzfelvételben, ha éppen nincs a közelükben bankjegykiadó automata.

Nagyjából egybehangzó iparági vélemények szerint az Apple a mobilfizetésnél is azt a - korábban egyébként jól bevált technológiát alkalmazza -, hogy megvárja, amíg a piac kisebb szereplői kifejlesztik a legmagasabb szintű technológiai megoldásokat, és akkor, ezeket felhasználva lép majd egy nagyot.

Az iPhone-ok és az iPad-ek is használják a PassBook technológiáját, amely egyfajta digitális pénztárcaként működik, de leginkább kisebb tételeket, belépőket, koncertjegyeket, kuponokat fizethetünk vele, meglehetősen szűk körben. A felhasználók a PassBook segítségével telefonjukon keresztül is képesek használni az eddig plasztikkártyán vagy papíralapon működő vásárlási kártyájukat vagy akár reptéri beszállókártyájukat. Ráadásul az alkalmazásnál nem csak a vásárlás összege, tárgya jelent egyfajta korlátot, hanem biztonsági szempontból sincs a csúcson. Az alkalmazás nyílt platformú, nem rendelkezik magas szintű biztonsági szabványokkal, éppen ezért az erre rendkívül érzékeny banki fizetési megoldásokra, így bankkártya-adatok tárolására eddig nem volt lehetőség.

iphonebig.jpg


Pedig a PassBook-ból is lehet valódi pénztárca


Néhány hónapja pont egy magyar cég, a Cellum készítette el a világon az első mobilfizetési megoldást, ami a PassBook-ba integrálódhat.  A cégcsoport tavaly ősszel a londoni AppsWorld konferencián, a világon elsőként jelentette be: fejlesztésével a PassBook-on keresztül bármilyen bankkártya használható mobil fizetésre a világ bármely országában. Az innovációs mérföldkőnek számító fejlesztés több százmillió iPhone-használónak ad lehetőséget, hogy biztonságosan integrálja bankkártyáját a PassBook rendszerébe és annak segítségével vásároljon.

A banki szintű biztonságot a MasterCard Mobile mobilfizetési alkalmazás által használt Cellum-fejlesztés, az ún. „titok megosztás” technológia garantálja. Ennek lényege, hogy a titkosított bankkártya adatoknak csak egy részét tárolja a telefonos applikáció, a másik részét biztonságos szervereken őrzi a rendszer, így az adatok lopás vagy hacker-támadás esetén sincsenek veszélyben.

A fejlesztésben rejlő igazi áttörés, hogy egységesíti a mobilfizetést: A felhasználó a Cellum biztonsági technológiáján keresztül regisztrálja a bankkártyáját (akár többet is) a PassBookban.. Ezek a fizetőeszközök azután a Cellum közreműködésével fejlesztett kereskedői mobilalkalmazásokban használhatók fizetésre, vásárlásra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr975362543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása