Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

A PayPal rágyúr a mobilfizetésre

2016/09/15. - írta: Mobilpénztárca

Újabb nagyszabású megállapodást jelentett be az ismert internetes fizetési szolgáltató, a PayPal, amely néhány héttel a nagy VISA-megállapodás után összefogott a MasterCard bankkártya-kibocsátó céggel is. A felhasználók a mindennapok során tapasztalhatják majd meg ennek nagy előnyét. A PayPal egyébként egyre nyilvánvalóbban a mobilfizetési piac felé fordul azután, hogy függetlenedett az eBay internetes áruháztól.

paypal-prepaid-mastercard.pngHosszú ideje fontos törekvése a PayPalnak, hogy a saját fizetési szolgáltatását az „offline” kereskedelemben is elterjessze, mostanáig azonban csak meglehetősen korlátozott sikert tudott ez ügyben felmutatni. Nem csak bénaságról volt szó: a bankkártyatársaságok is ellenérdekeltek voltak ebben, mivel érthető módon zavarta őket, hogy ha a vásárlók PayPallal fizettek, akkor nem jutottak hozzá néhány százaléknyi tranzakciós jutalékhoz, amit egy hagyományos bankkártyás vásárlás esetén ráterhelnek a kereskedőkre. A PayPal sem erőltette meg magát igazán, mivel az eBay leányvállalataként kényelmesen elvoltak a netes tranzakciókkal.

Aztán jött a fordulat

Néhány hete viszont már beszámoltunk arról, hogy a VISA és a PayPal szövetségre lépett, amelynek eredményeképpen az internetes fizetési óriás, amely eddig inkább arra bátorította felhasználóit, hogy közvetlenül a bankszámlájukat kössék össze a PayPal-egyenlegükkel, a jövőben a VISA-kártyákat is ajánlani fogja erre a célra. A VISA számára ez azért előnyös, mert a kártyahasználat után tranzakciós díjat szedhet, míg a bankszámláról történő utalások után nem, hiszen azok a banki rendszeren keresztül történnek.

És most szinte ugyanerről állapodtak meg a MasterCarddal is

Most pedig az a legújabb fejlemény, hogy – mint arról többek között a Wall Street Journal online kiadásában olvastunk  - a PayPal a MasterCarddal is egy nagyon hasonló szerződést írt alá. A jövőben a PayPal lehetővé fogja tenni, hogy a felhasználók a PayPal-egyenlegükön levő pénzt ne csak bankszámlára, hanem bankkártyára is átvezethessék. Cserébe a MasterCard lehetővé teszi a PayPalnek, hogy használja a bankkártyarendszert bolti fizetésre a biztonságos tokenizáció segítségével, hasonlóan a VISA-s együttműködéshez, ahol szintén token-technológiát használnak.

A Venmo lesz az első

Úgy tűnik, az első szolgáltatás, amiben ez megjelenik, a Venmo, ami eddig csak személyek közti pénzküldésre volt használható. A PayPal bejelentése alapján 2017 első félévében várható, hogy androidos telefonokon elérhetővé válik az új funkció, amelynek segítségével Venmo-egyenleg terhére lehet majd boltokban NFC-s fizetést végezni.

A PayPal-leány Braintree is lépett

És akkor van még valami, ami szintén arra utal, hogy a PayPal szeretné meghódítani a mobilfizetési piacot is magának, illetve valamiféle stratégiai erősítésre készül azután, hogy az eBay online aukciós site-ról leváltak.  A PayPal Braintree nevű leányvállalata, mely e-kereskedőknek nyújt fizetési szolgáltatást, egy megállapodás alapján a jövőben felkínálhatja a kereskedőinek a VISA Checkout és MasterPass fizetési opciókat, ugyanis az SDK-t elérhetővé teszik.

Ez amolyan apróbb szívesség, de mégis fontos, mivel látszik, hogy a felek kölcsönösen engedményeket tesznek egymás irányába. Az egyezség első gyakorlati megvalósulása egyébként 2017 első felében várható, méghozzá amerikai kereskedőknél próbálják ki először.

A PayPal és a MasterCard közötti egyezség egyébként sok részvényesben váltott ki bizonytalanságot, csakúgy mint a néhány hete létrejött nagy VISA-megállapodás után történt. A részvényesek ugyanis a rövid távú költségnövekedéstől tartanak – írta a WSJ.

Pedig ezek az egyezségek valóban elkerülhetetlennek és hasznosnak tűnnek annak érdekében, hogy a PayPal egy kikerülhetetlen fizetési rendszerré váljon, ne csak a digitális világban.

Ti várjátok már, amikor a boltban a PayPal egyenlegetek terhére fizethettek majd a fitneszbelépőért vagy éppen az élelmiszerért? Vagy inkább tartotok ettől az új irányvonaltól? Írjátok meg kommentben, ha van kedvetek.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr2011709711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.09.15. 23:30:57

A PayPal már régóta próbálkozik több-kevesebb sikerrel meghódítani a fizikai kereskedelmet is, de nem sok embert láttam még például feltöltős PayPal kártyát használni...
süti beállítások módosítása