Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

PayPal-egyenleggel fizethetünk a boltokban

2016/08/18. - írta: Mobilpénztárca

Nagy jelentőségű megállapodást jelentett be nemrégiben a VISA bankkártyatársaság és az internetes fizetések terén meghatározónak számító PayPal. A két cég összefogásának köszönhetően minden korábbinál kényelmesebbé válik a vásárlás a kereskedelmi egységekben. Mutatjuk, hogyan, illetve elmagyarázzuk, miért fontos ez az egész.

thinkstockphotos-511025440.jpgNagyot zuhant a PayPal tőzsdei részvényeinek árfolyama azután, hogy július végén bejelentette összefogását a két nagy nemzetközi vállalat. A két nagyvállalat megállapodása szerint ugyanis az internetes fizetési óriás, ami eddig arra bátorította felhasználóit, hogy közvetlenül a bankszámlájukat kössék össze a PayPal-egyenlegükkel, a jövőben a VISA-kártyákat is ajánlani fogja erre a célra. A VISA számára ez azért előnyös, mert a kártyahasználat után tranzakciós díjat szedhet, míg a bankszámláról történő utalások után nem, hiszen azok a banki rendszeren keresztül történnek. A PayPal részvényenkénti ára a bejelentés után 7 százalékot esett, aminek oka, hogy a befektetők aggódnak a kártyatranzakciós díjtól megugró költségek miatt.

De mégis miért érte meg a PayPalnek belemennie ebbe az üzletbe? A lépés mögött nagy valószínűséggel hosszútávú stratégiai megfontolás áll, ugyanis a cég évek óta szeretne kitörni az internetes fizetés piacáról a mobiltárcák világába, ahol olyan szolgáltatásokkal kell versenyeznie mint az Android Pay és az Apple Pay, amelyek az NFC-képes bankkártyarendszert használják. Az együttműködés keretében ugyanis a VISA hozzáférést biztosít a PayPalnak a PayWave rendszerhez (ez a MasterCard PayPass rendszerének a visás megfelelője), vagyis a jövőben a kiskereskedelmi egységekben, például a sarki fűszeresnél vagy a kedvenc sportklubunkban is tudunk majd érintésmentes fizetést végezni a PayPal-számlánk terhére egy NFC-képes okostelefonnal.

Tehát lehetővé válik, hogy a virtuális internetes egyenlegünkről közvetlenül költhessünk, nem szükséges a PayPalon lévő pénzünket visszautalni a bankszámlánkra, hogy egy betéti kártyát használva annak terhére vásárolhassunk.

(Jelenleg azt még nem tudni, hogy pontosan mely mobiltárcák fogják támogatni a PayPal-egyenleget mint fizetőeszközt.)

És hogy mindez miért történelmi jelentőségű? Nos, azért, mert most először fordul elő, hogy a VISA egy nem banki fizetési szolgáltatót közvetlenül is ráenged az offline bankkártyarendszerére. Persze a paypalos fizetéshez eddig is lehetett bankkártyát használni, most viszont pont az ellenkezője valósul meg: PayPal-egyenleget lehet majd bankkártyás vásárláshoz használni.

 
Egyre nagyobb igény a netes fizetési rendszerre

Aki netán még nem ismerné, illetve nem használná a PayPalt: ennek nagy előnye abban rejlik, hogy biztonságos és rendkívül gyors módon küldhetünk és fogadhatunk segítségével pénzt a világ bármely pontjára anélkül, hogy ki kellene fizetni a rendkívül nemzetközi banki átutalási díjakat, illetve meg kellene adnunk a bankkártyaszámunkat. A PayPal egyenlegünket folyószámláról átutalással, valamint a bankkártyákat hozzátársítva is feltölthetjük, illetve fogadhatunk pénzt másoktól, például ha eladtunk valakinek egy terméket az eBay internetes áruházban. Érdekesség, hogy míg Európában egyre inkább bankkártyával töltik fel a PayPal-egyenlegeiket a felhasználók, addig az Amerikai Egyesült Államokban inkább a folyószámlájukról. A most bejelentett megállapodással a Visa pont ez utóbbi tendenciát szeretné megváltoztatni.

A PayPal-típusú szolgáltatások iránti növekvő igényt mutatja, hogy a netes fizetési cég az előző negyedévben 15 százalékkal, 2,65 milliárd amerikai dollárra tudta növelni a bevételét, míg az online fizetések nagyságrendje a PayPalon 28 százalékot növekedve már meghaladta a 86 milliárd dollárt.

Ha a mostani együttműködés a VISA-val sikeres lesz – márpedig miért ne lenne az, ha egyszer a felhasználók számára kényelmes lesz –, akkor a PayPal jelentős mértékben növelheti majd a tranzakcióinak számát azáltal, hogy az offline térben is megjelenik a VISA hátán. Ez viszont hosszú távon érhető el, a PayPalnak pedig meg kell győznie a részvényeseit, hogy addig is nyereséges tud maradni.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr210424020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.08.20. 23:07:26

Hogy lehet a bankszámlával összekötni a PayPalt? Én azt tudom, hogy lehet bankkártyával összekötni vagy banki átutalással lehet feltölteni pénzt a PayPal számlára. Amikor hozzáadok a PayPal fiókhoz egy bankszámlát, arra csak visszautalni tudok pénzt.
süti beállítások módosítása