Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Magyarok forradalmasítják a mianmari fizetési szolgáltatásokat

2016/05/31. - írta: Mobilpénztárca

Már megint valami olyan dologról adhatunk hírt, amire mi magyarok méltán lehetünk büszkék. És persze nem mi írnánk róla, ha nem lenne erős mobilfizetési vonatkozása a dolognak. Egy magyar cég fogja ugyanis forradalmasítani a korábbi katonai diktatúra miatt máig sok szempontból rendkívül fejletlen ország, Mianmar fizetési rendszerét. Az erre vonatkozó megállapodás aláírását a napokban jelentették be.

Mianmar, vagy ahogy még sokan ismerik korábbi neve alapján, Burma egy 53 milliós népességű ország Délkelet-Ázsiában, amelynek katonai diktatúrával összefonódó történelme miatt meglehetősen fejletlen a bankrendszere.

Jól mutatja ezt, hogy mindössze ezer bankfiók található az országban, és a bankautomaták (ATM-ek) száma is rendkívül csekély: 1 millió lakosra összesen 8 ATM, illetve 19 bankfiók jut. További komoly akadályt jelent a mindennapokban, a magánemberek és a vállalkozások életében egyaránt, hogy elektronikus átutalást jelenleg csak bankon belül lehet végezni országban, hiányzik ugyanis egy egységes (a magyarországi GIRO-hoz hasonló) bankközi rendszer: Magyarországon, ahol pár óra alatt teljesülnek a bankközi átutalások is elképzelhetetlennek tűnik, de Mianmarban ha a megrendelő és a vevő két eltérő banknál rendelkezik számlával, akkor a szolgáltatás vagy az áru ellenértékét először fel kell venni az egyik bankban a számláról, majd befizetni azt a másik bankban. Mindezt pedig nem könnyíti meg, hogy alig vannak bankautomaták és bankfiókok.

Ugyanakkor Mianmarban a mobiltelefonok valóban rendkívül gyorsan terjednek, köszönhetően annak, hogy a SIM-kártyák ára az 5 évvel ezelőtti 1000 dolláros árról mindössze 2 dollárra esett, vagyis ma már szinte mindenki hozzájuthat telefonhoz, amire az országon belüli nagy távolságok miatt óriási az igény. A mobiltelefon-penetráció 4 év alatt 9 százalékról 50 százalék fölé nőtt, ráadásul ötből négy készülék okostelefon, a mobilinternet-előfizetések száma pedig csak a tavalyi évben duplájára nőtt, így a mobilpiac fejlettsége mérföldekkel a bankszektoré előtt jár.

Logikus lépés ezért, hogy a mobilfizetési megoldások fejlesztésén kezdtek el dolgozni az ázsiai országban.

Mianmar: hatalmas ország, komoly üzleti lehetőségekkel

Tudtad-e, hogy

… Mianmarban a telefonok 80%-a okostelefon és az ügyfelek kb. 65%-a adatforgalomra is használja a készülékét

… Mianmar akkora mint Németország és Franciaország együttesen

… A lakosság 75 százaléka (35 millió) vidéken élő földműves, nagyon alacsony jövedelemmel (az emberek 50 százaléka kevesebb mint 2 dollárt keres naponta)

… Ehhez képest a Vibert 18 millióan, a Facebookot több mint 7 millióan használják

… A farmerektől a kisüzlet-tulajdonosokig, több millióan rendelkeznek Facebook-fiókkal, használják a YouTube-ot tartalmak keresésére, és SD kártyán kölcsönzik a mozifilmeket

Európa egyik vezető mobiltárca-szolgáltatója, a magyar Cellum Thaiföld és Indonézia után elnyert Mianmarban egy jelentős megbízást, amelynek révén a frissen nyíló mianmari piacon a magyar cég technológiájával nyújt majd alternatív fizetési szolgáltatásokat a MyPay. A most bejelentett mianmari együttműködés keretében a Cellum fejleszti és üzemelteti majd a MyPay mobilfizetési platformját, amely pénzküldésre, elektronikus kereskedelemre, telefonkártyák feltöltésére és számlafizetésre lesz alkalmas. A MyPay elsőként az ország egyik vezető közösségi alkalmazása, a MySQUAR ügyfeleinek nyújt tranzakciós szolgáltatást.. A megrendelés része az ügyfelek egyenlegét kezelő, bank független rendszer is, amelyet szintén a magyar cég szállít.

Az elmúlt tíz év mobilfizetési sikerországa egyébként az afrikai Kenya volt, de ha minden terv szerint halad, a digitális fizetések forradalma a következő években Délkelet-Ázsia felfutó piacain, köztük Mianmarban ismétlődik meg, ahol a mobilfizetési megoldással milliók fizetési szokásai változhatnak meg radikálisan, és a magyarok közreműködésével a gazdasági növekedés komoly korlátait dönthetik le.

mianmar.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr958761504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása