Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Digitális jegyekkel utazhatunk Budapesten: így működik majd a rendszer

2016/01/15. - írta: Mobilpénztárca

Ha lassan is, ha kis késéssel is, de úgy tűnik, hogy hozzánk is elérkeznek a digitális jegyek. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) ugyanis elkezdte az elektronikus jegyrendszer próbaüzemét: mutatjuk, mit jelent majd mindez a gyakorlatban.

December közepén kezdődött meg az elektronikus jegyrendszer első próbaüzeme a BKK-nál: ez azt jelenti, hogy a dolgozók kaptak több száz tesztkártyát, amivel a szoftvereket és a rendszert tesztelik.

Így utazunk 2018-tól

A fejlesztéseknek köszönhetően a papírbérleteket és - jegyeket felváltja majd egy korszerű, NFC chippel ellátott műanyag kártya, amely későbbiekben képessé teszi arra, hogy a mobilunkkal is képes legyen kommunikálni. 2018-tól működik majd teljes egészében a rendszer, miután a járművekre, a megállókba (metró-és HÉV-állomások) felszerelik a beléptető készülékeket. A járművekre való felszálláshoz egyszerűen oda kell érinteni a RIGO kártyát a készülékhez és ezzel meg is történik az érvényesítés (a kártya - és az egész projekt a közlekedési cégnél RIGO munkanéven fut: a hivatalos tájékoztatás szerint ez a Rugalmas, Integrált, Gazdaságos Okos szavakból álló mozaikszó...).

Az elektronikus jegyrendszer teljes bevezetését követően 1,5 millió kártya kerül forgalomba - derül ki a BKK tájékoztatásából. Kétfajta kártya lesz: az egyik névvel és fényképpel ellátott, amely más részére nem lesz átruházható, és bármilyen kedvezményes terméket (díjmentes, nyugdíjas stb.), valamint különböző bérlettípusokat is csak erre a kártyára lehet majd vásárolni. Az anonim kártya ezzel ellentétben fényképet és nevet nem, csak egy azonosítószámot tartalmaz – gyakorlatilag ez helyettesíti a mostani menetjegyet.  Ez a kártya a hozzá rendelt egyenleg terhére kizárólag jegy típusú termékek vásárlására jogosít.
rigo2.jpgA BKK-nál azt ígérik, hogy csökkenhet a pénztárak és ügyfélközpontok előtti sorbaállás, hiszen a bérletvásárlást és az utazási egyenleg feltöltését a jövőben pillanatok alatt el lehet intézni interneten, mobiltelefonos alkalmazással, de akár a cég telefonos ügyfélszolgálatán keresztül is bankkártyás fizetéssel.

A megoldás mobilfizetéssel való kibővítésén már a Nemzeti Mobilfizetés is dolgozik, ahogy arról előző héten már írtunk. A világ számos országában működik hasonló rendszer (például Londonban, Dublinban). Londonban már az Apple Pay is használható az Oyster kártyák helyett. A brit fővárosban utazók, ha belépnek a metróba, vagy felszállnak a buszra, bankkártyájuk, vagy közlekedési kártyájuk helyett okostelefonjukat kell a terminálokhoz érinteniük. A rendszer gyors és egyszerű: sok londoni eleve úgy utazik, hogy kezében tartja a telefonját, így tényleg csak egy mozdulattal megtörténik a beléptetés. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr98274510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása