Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Érkezik az Android fizetési rendszere: sírunk vagy nevetünk?

2015/06/20. - írta: Mobilpénztárca

A világ okostelefonjainak 80 százaléka a Google Android operációs rendszerével működik. Mégis, alig hallani arról, hogy hamarosan elindul a rendszer saját mobilfizetése, az Android Pay. És ez csak részben magyarázható azzal, hogy az Apple sokkal erősebb marketingben.

Hamarosan elindult az Android Pay, a Google operációs rendszer mobilfizetése. A szakma már várt rá egy ideje: részben azért, mert a világ okostelefonjainak 78 százaléka ezzel az oprendszerrel működik, részben pedig azért is, mert az Apple Pay tavaly őszi berobbanása igencsak magasra tette a mércét a Google számára.

Érdekes módon az Android Pay megjelenését jóval kisebb médiavisszhang övezte/övezi, mint Apple-ös vetélytársáét – akár úgy is mondhatnánk, hogy több a baljóslatú előjel. Pedig gyakorlatilag nincs sok különbség a két rendszer között, vagy akár úgy is mondhatnánk, hogy ugyanazokkal a kihívásokkal küzd mindkettő.

A kritikák első körben megfogalmazzák azt, hogy az Android Pay gyökerei a Google Wallet-ig nyúlnak vissza: a 2011-ben elindított fizetési rendszer sohasem vált igazán sikeressé, folyton problémái akadtak a kompatibiltással, nehezen birkózott meg az Android újabb és újabb frissítéseivel.



Ráadásul az Android Pay egyelőre csak az USA-ban érhető el: ennek hátterében gyakorlatilag az úgynevezett EMV tokenizációs szolgáltatás áll. Ez a biztonsági megoldás Európában még nem elérhető – az Android rendszerének biztonsági felépítésénél azonban egyfajta létszükséglet. És persze kérdéses, hogy ez a biztonságtechnológiai megoldás mikor terjed el annyira világszerte, hogy globálissá tegye az Apple Pay-t és az Android Pay-t is: mindkettőnél ez a fajta tokenizáció működik, vagy ha úgy tetszik: mindkettőt ez a fajta tokenizáció hátráltatja.

A rendszer ugyanakkor úgy lett kitalálva, hogy csak bolti, NFC-s fizetésre alkalmas – egyben csak azokon az androidos telefonokon működik majd, amelyekbe NFC-chip és ujjlenyomat-olvasó is van építve.

Egyelőre úgy tűnik tehát, hogy a Google mobilfizetési rendszere nem véletlenül indul döcögősen: más rendszerek például már évekkel ezelőtt megjelentek biztonságos, egyben könnyebben adoptálható megoldásokkal (például az ún. eltört titok technológia), nem csak NFC-s, hanem QR-kódos fizetésre is alkalmasak (ezek konkrétan boltokban, taxikban is működnek, a költségesebb NFC-k helyett, ráadásul NFC-s okostelefon sem kell hozzájuk). Az Android Pay negatívumai között sorolhatjuk fel azt is, hogy egyelőre nem lesz lehetséges vele az online fizetés.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr247559544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mad823 2015.06.21. 05:19:57

"... egyben csak azokon az androidos telefonokon működik majd, amelyekbe NFC-chip és ujjlenyomat-olvasó is van építve."

Ehhez képest egyik, a videóban szereplő telefon sem rendelkezik ujjlenyomat-olvasóval...

zsoltix 2015.06.21. 10:57:52

Így is telefonnal fizetek egy csomó dolgot, a boltban meg főleg bankkártyát használok. Nekem az lesz a nagy újítás, ha a munkahelyi automatához se kell majd két kiló aprót a zsebemben hordani.

mohaa 2015.06.21. 12:31:09

Valahogy eddig is kibírtam nélküle.
süti beállítások módosítása