Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Hihetetlen ütemben nő az okostelefonok száma

2014/01/30. - írta: Mobilpénztárca

Hatalmas, már-már robbanásszerű növekedés várható a következő években a világ mobilpiacán. Az előfizetések száma a jelenlegi 6,6 milliárdról 2019-re 9,3 milliárdra nőhet. Az okostelefonok száma megháromszorozódhat öt éven belül.

A következő években dinamikusan bővül majd a világ mobilpiaca, mind a felhasználók számában, mind a mobilos adatforgalomban ugrásszerű fejlődés várható az Ericsson mobilitási jelentése szerint. A tanulmány alapján jelenleg 6,6 milliárd mobiltelefon előfizetés van világszerte – ez a gyakorlatban 4,5 milliárd mobilhasználót jelent -, ez a szám 2019-re 9,3 milliárdra nőhet. Még gyorsabb fejlődés várható a mobil szélessávú előfizetések esetében, amelyek száma már az idén átlépheti a kétmilliárdot, 2019-re pedig meghaladhatja a 8 milliárdot.

A növekedés főként a feltörekvő gazdaságoknak köszönhető, hiszen a harmadik negyedévben kötött 113 millió új mobiltelefon előfizetés negyedét Kínában regisztrálták, de 10 millióval bővült az indiai előfizetések száma is. A penetráció érdekes módon Közép- és Kelet-Európában volt a legmagasabb szeptember végén, 139 százalékos, míg Kínában 88, Indiában pedig 58 százalékos.

oktelas.jpg
A távközlési hálózati megoldásokat szállító cég elemzése szerint még gyorsabb növekedést hoz a következő néhány év a mobileszközökön zajló adatforgalmat vizsgálva. Ez főként az okostelefonok térhódításának lesz köszönhető, a tanulmány szerint ugyanis míg 2013 végén 1,9 milliárd okosmobil előfizetés volt világszerte, addig 2019-re számuk eléri az 5,6 milliárdot. Ráadásul a felhasználók egyre intenzívebben használják majd készülékeiket, az egy előfizetőre jutó havi átlagos mobil adatforgalom a jelenlegi 600 megabájtról a vizsgált időszak végére 2,2 gigabájtra növekszik.

Ehhez természetesen a gyors kapcsolatot kínáló hálózatok lefedettségének számottevő növelésére is szükség van. 2012 végén a világ lakosságának 55 százaléka férhetett hozzá harmadik generációs mobilhálózathoz, míg a legújabb 4G-s, vagy LTE hálózathoz mindössze 10 százaléka. Az Ericsson előrejelzése szerint a következő néhány évben intenzív hálózatfejlesztésekre lehet számítani világszerte, hiszen a 3G-s lefedettség 90, míg a 4G-s 80 százalékra bővül majd 2019-re. A mobilpiac fejlődésében meghatározó szerepet játszik majd, hogy a mobilosok egyre több videótartalomhoz akarnak hozzáférni, illetve a közösségi szolgáltatásokat is bárhol, bármikor el akarják érni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr855790302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása