Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Búcsúzik a világ a sárga csekktől, a hosszú postai soroktól

2013/09/24. - írta: Mobilpénztárca

Nem csak Magyarországon változtatja meg a csekkbefizetési szokásokat a mobilfizetés - derül ki friss kutatásokból.


Bár még mindig a személyes vagy az online fizetés dominál az Egyesült Államokban, egyre többen választják a mobiltelefonos csekkbefizetést. Az elsősorban a gyors nemzetközi pénzátutalásokról ismert Western Union pénzintézet frissen publikált felmérése szerint az Egyesült Államokban a fogyasztók 13 százaléka már most is okostelefonon, táblagépen keresztül fizeti a csekkjeit, további 15 százalék tervezi, hogy még idén kipróbálja ezeket a technológiákat.

Világszerte is egyre jobban terjed a technológia, a közüzemi szolgáltatók egyre inkább ösztönzik a fogyasztókat a mobilfizetés alkalmazására. Nemrég egy indiai nagyvárosban tették lehetővé a szolgáltatók a mobiltelefonos közüzemi számla-fizetést, de találhatunk hasonló példákat Nyugat-Európában, vagy akár Ázsiában is. A technológia olcsó és gyors: a fogyasztónak nem kell sorban állnia a postán vagy az ügyfélszolgálaton, a szolgáltató pedig kikerülheti a kapcsolódó költségeket, például a postai jutalékot.


Magyarországon is egyre elfogadottabb a technológia: a MasterCard Mobile mobilfizetési megoldást fejlesztő Cellum tapasztalatai szerint a bankkártya-helyettesítő mobilfizetést a legtöbben sárga csekkek befizetésére használják, a mobilszolgáltatók mellett ma már a nagy közműcégek is kínálnak ilyen lehetőséget a számla rendezésére.


zoldhid.jpg
A magyar mobilfizetést alkalmazó cégek között olyan szolgáltatókat találhatunk, mint a T-Mobile, a T-Home, a Telenor, a Zöld Híd, a Vidanet, a DTV, vagy a Szegedi Vízmű.

A fizetési folyamat rendkívül egyszerű: a program telepítése után a felhasználó lefényképezheti a számlán található QR-kódot az alkalmazás beépített QR-kód olvasójával, majd az adatok ellenőrzése után a fizetés gombbal indíthatja el a befizetést - a tranzakció az alkalmazáshoz feltöltött bankkártyával teljesíthető.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr75529180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása