Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Kebabot rendeljek, vagy fizessem inkább a parkolást?

2013/06/12. - írta: Mobilpénztárca

Nemég zárult az a verseny, amelyet közép-kelet európai, vásárlást segítő mobilfizetési alkalmazások körében hirdettek ki. Az eredmény azt mutatja, hogy a vásárlási alkalmazások magyar piaca az egyik legfejlettebb ebben a térségben.


Versenyt hirdetettek azon mobil alkalmazások között, melyek valamilyen módon segítik a fogyasztókat a vásárlásban. A verseny célja az volt, hogy értékeljék a közép-kelet európai régió, valamint Oroszország és Törökország mobilvásárlási alkalmazásait. A legjobb alkalmazásokat egy tizenhat fős nemzetközi, szakmai zsűri választotta ki, akik az értékeléskor három fő szempontot vizsgáltak: a felhasználói élményt, az alkalmazás megjelenését, valamint a megfelelő működést.

A MasterCard kártyatársaság által meghirdetett versenyben olyan alkalmazásokat hasonlítottak össze, melyek segítséget nyújtanak bizonyos termékek illetve szolgáltatások megvásárlásában. Nevezhettek többek között termékkatalógus, szolgáltatás- vagy boltkereső alkalmazások, taxi- és ételrendeléshez használt applikációk, de nagy számban voltak az egész régióban divatos kuponos vásárlást biztosító programok is.

mc4.jpg
Magyarországon a ParkolóÓra díjfizető alkalmazása bizonyult a legjobbnak, míg a második helyre is hasonló típusú, parkolást és autópálya-matrica megvásárlását lehetővé tévő Mobil parkolás & e-matrica érkezett. A hazai dobogó harmadik fokán egy mesterember-kereső adatbázis áll, a JóSzaki.hu.

A
zsűri értékelése szerint a vásárlási alkalmazások magyar piaca az egyik legfejlettebb Közép-Kelet-Európában. Az értékelt magyar alkalmazások átlagpontszáma ugyanis a második legmagasabb volt az egész mezőnyben, sőt a saját nyelven elérhető alkalmazások száma alapján is Magyarország bizonyult az egyik legjobbnak.



mc2.jpg
Szetnics László, a MasterCard Europe mobilfizetésért felelős regionális vezetője szerint egy adott piac fejlettségét jelzi, hogy a résztvevő alkalmazások milyen arányban teszik lehetővé a tulajdonképpeni vásárlást, tehát nem csupán termékinformációval, térképpel vagy egyéb eszközökkel támogatják a folyamatot, de elviszik a fogyasztót a kasszáig, felajánlanak valamilyen fizetési lehetőséget. Ez az arány Magyarországon volt a második legmagasabb (59%) az egész régióban, a verseny zsűrije csak Törökországban talált nagyobb arányban ilyen alkalmazásokat.

A kilenc ország piacát vizsgálva kiderült, hogy azon alkalmazások, melyekkel fizetni is lehet, több mint 50%-ban lehetővé teszik a bankkártyás vásárlást, így jelenleg a bankkártya a mobil vásárlási alkalmazások által legnagyobb arányban használt fizetési mód a résztvevő országokban.

A zsűri nem csak az egyes országokban hirdetett győztest, de összesített eredmény is született a több mint 110 alkalmazás vizsgálata után. Így a régióban a legjobbnak járó díjat a török Yemeksepeti, Törökország első számú étel házhozszállító szolgáltatásának mobil megoldása kapta, mellyel a felhasználók tartózkodási helyük alapján választhatnak több ezer étterem kínálatából. A második helyezett a lengyel e-book, hangoskönyv és e-folyóiratolvasó alkalmazás, a Nexto Reader lett, amellyel Lengyelország legnagyobb könyváruházának virtuális polcait lehet böngészni, de a fogyasztók az alkalmazáson keresztül meg is vásárolhatják a kiválasztott termékeket. A harmadik helyen Csehország legnagyobb közösségi vásárlást támogató szolgáltatása, a Slevomat szerepel.
mc3.jpg
„A MasterCard számos régióbeli országban élen jár az innovációban. A résztvevők országok nagy részében - így Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon, Oroszországban, Romániában és Törökországban - a MasterCard Mobile elindításával már bizonyítottuk, mennyire fontos számunkra a mobilos kereskedelem jövője. Ez a verseny jó lehetőség arra, hogy díjazzuk mindazokat a kereskedőket, akik tesznek a fejlődés érdekében és megkönnyítik a felhasználók számára a vásárlás folyamatát” – tette hozzá Szetnics László.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr55357473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása