Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Ez lehet a Facebook legújabb nagy dobása

2014/05/21. - írta: Mobilpénztárca

Új oldaláról mutatkozik meg a Facebook: a legnagyobb közösségi oldalon újfajta fizetési, bankolási formák megjelenésére számíthatunk a következő hónapokban.


Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, hogy a közösségi oldalak - így elsősorban az uralkodó Facebook - egyre fontosabb szerepet játszanak mindennapjainkban, akár messze túllépve eredeti (kapcsolatteremtő, ismerkedő, közösségépítő, szervező) funkciójukon. Itt a Mobilfizetés blogon már mi is foglalkoztunk azzal, hogy maga a Facebook is keresi az utakat arra, hogy tudná egyszerűsíteni, kiterjeszteni saját fizetési (hirdetési) rendszerét, például egyfajta mobilfizetéssel.

James Gill, a GoSquared elemzőcég vezetője nemrég egy, a Bloombergnek adott interjúban magyarázta el, miért igazán alkalmas a Facebook arra, hogy fizetési tranzakciókat bonyolítsanak rajta. Az elemző szerint az egyik legfontosabb érv, hogy nincs platformhoz kötve, tehát egyaránt jól működik Android-vagy iOS-operációs rendszerrel, vagy épp Windows-on (és még sorolhatnánk), mobiltelefonon, táblagépen, PC-n. Hozzátette, hogy az Apple zárt rendszeréhez képest ez már eleve helyzeti előnyt jelent.

make-money-on-facebook-e1340473875369.jpg
Gill rávilágított arra is, hogy a Facebook már eddig is jól helytállt a pénzügyi tranzakciók kezelésében, például a hirdetések, megjelenések vásárlásánál, értékesítésénél.A harmadik fontos szempont pedig az, hogy egyszerűsége és felhasználóbarát felülete egyszerű és gyors használatot tesz lehetővé.

A fejlesztések közül több már a gyakorlatban is működik. A szingapúri OCBC bank például olyan alkalmazást dobott piacra, amivel Facebook-ismerősünknek is utalhatunk pénzt: az utaló fél kiválasztja a kedvezményezettet a kontaktlistából, megadja a bantól kapott biztonsági kódját, és átutalja ismerőse számlájára az összeget - aki tetszőleges bankszámlájára kapja meg azt.


Piaci hírek szerint a Facebook egy saját, a Bitcoinhoz hasonló e-pénzt is alkalmazna, amit egész Európában elfogadnának, és egyszerűsítené a közösségi oldalon működő fizetési tranzakciókat. Érdekes, hogy amikor a Facebook-alapító Mark Zuckerberg egy éve Budapesten járt, állítólag pont egy Bitcoinnal kapcsolatos rendezvényen vett részt...

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr126186095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrperfect 2014.05.21. 21:09:34

Ez jó nagy baromság.. Ez a Mark gyerek se tudja már mit csináljon jó dolgában...

azatya 2014.05.21. 21:22:44

Majd te megmondod neki!

Gyors és gépkocsivezető 2014.05.21. 21:31:03

@mrperfect: jaja, eddig se vitte szarra se', pedig már milyen öreg.

mrperfect 2014.05.21. 22:00:13

@azatya: egyszer szerencséje volt.. aztán azóta is abból él. Nem tudom mit kell itt erölködnie?

ggaborx 2014.05.22. 05:50:08

Jó lenne naponta inkább olyanokat olvasni, hogy már megint egy magyar fiatal állt elő valami nagy dobással és hatalmas nemzetközi sikere van. Ehelyett a magyar fiatalok jobb esetben irodai droidokként, rosszabb esetben tesco-s árufeltöltőként, melósként, vagy külföldön mosogatóként, filléres fizetésért töltik a legszebb éveiket egyszerűen a megélhetésért.

Pedig szinte naponta hallok jobbnál jobb ötleteket, de ezek mind megmaradnak a fantázia birodalmában, mert a rezsit, a kaját minden hónapban ki kell fizetni és naponta nekik sincs több 24 óránál.

A sok milliárdos magyar "vállalkozónak" meg eszébe sem jutna az amerikaihoz hasonló módon startupokba fektetni, hiszen a 99% szerint a milliárdos állami megrendelések lezsírozása jelenti a vállalkozás fogalmát. Pedig milyen könnyedén megtehetné csak a 100 leggazdagabb magyar, hogy több száz hazai startupba fekteti a pénzét. De nem, ez is csak fantázia marad, mint a magyar tehetségek tervei.

Viszont minden héten tapsolhatunk valami külföldi sikernek és hosszú elemző cikkeket olvashatunk arról, hogy ők bezzeg milyen ügyesek voltak...szomorú ez azért valahol.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2014.05.22. 07:41:30

@mrperfect: Mert a mai világban elég, ha egyszer szerencséd van, és életed végéig megélhetsz belőle - lásd például az IWIW vagy a Nokia "sikereit" :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.05.22. 09:05:06

@ggaborx: Én egy magyar milliárdosról tudok, aki befektetőként felkarol startup cégeket, de ő nem szalonképes sokak szemében, mert internetes pornóban utazik.

@// Gery Greyhound: Az iWiW-ből kapott 1-2 milliárdból valószínűleg elég jól meg tud élni az eredeti tulajdonos, ahhoz meg már nem sok köze volt, hogy az eladás után a Telekom semmit sem fejlesztett vagy éppen 3-4 év késéssel mozdult...

üregi 2014.05.22. 10:02:02

@// Gery Greyhound: A sikert és a gazdagságot legalább annyira nehéz megtartani, m int megszerezni. Ha nem nehezebb! Lásd becsődölt jól futó vállalkozások, nincstelenné vált lottó nyertesek.
A mostani nagyok is el (vagy lejjebb) fognak süllyedni egyszer, ahogyan a MS, a Nokia, az Amazon, a HTC, az IBM, a Cisco sem annyira mindenhatóak a maguk területén.
Elemezni, kutatni, fejleszteni, mindezt a lehető legolcsóbban és legnagyobb mennyiségben eladni - ez az új siker-mantra.

üregi 2014.05.22. 10:03:45

@Online Távmunkás: Rockefeller is azt mondta, hogy csak az első milliójáról ne kérdezzék...

üregi 2014.05.22. 10:08:25

@mrperfect: Ezek az emberek mindig új kihívásokat keresnek. Mint Gates is. Ilyenek a multimilliárdosok. Csak az nem mindegy, hogy mihez kezdenek a megszerzett hatalommal, mint lehetőséggel! Mert nagyon szilárd jellem kell hozzá, különben kicsinál!

nál 2014.05.22. 12:28:35

@ggaborx:
"Ehelyett a magyar fiatalok jobb esetben irodai droidokként, rosszabb esetben tesco-s árufeltöltőként, melósként, vagy külföldön mosogatóként, filléres fizetésért töltik a legszebb éveiket egyszerűen a megélhetésért."

Ez nem pontosan így van. A helyzet az, hogy akinek megvan a tudása ahhoz, hogy ötletből pénzt csináljon, az is inkább külföldre megy, csak nem mosogatni (annyira le kéne már szokni erről a mosogatós faszságról), hanem jobbára egy kulturált multihoz a magyarhoz képest 4-5-...-10x-es fizetésért.
Aztán pár év múlva, ha megvan neki nem csak a tudása, hanem a tőkéje is, elindítja a vállalkozását - csak azt már nem Magyarországon.

ggaborx 2014.05.22. 17:31:45

@nál: Részben igazad van. Csak annyival egészíteném ki, hogy külföldön sincs annyi szabad pozíció, ami az összes tehetséges fiatalnak elég lenne.

Az igazán érdekes érdekes momentum viszont ebben van: "megvan a tudása ahhoz, hogy ötletből pénzt csináljon".
A legtöbben itt vannak igazán bajban, mert egy dolog, hogy van egy ötlet, talán egy kész termék is, de ennél sokkal több kell ahhoz, hogy pénz is legyen belőle.

Ez az amit itthon nem nagyon mond el senki a fiataloknak. Az itthoni "példaképek" legfeljebb abban tudnának tanácsot adni, hogy kit és milyen szinten kell ismerni egy-egy zsírosabb pályázathoz, lehetőséghez. Emiatt aztán nincs valódi nemzetközi üzleti tudás szinte sehol az országban.

Pedig nagyon egyszerű a kérdés: Hogyan lesz pénz az ötletből? Mondjuk a legtöbb esetben a válasz is pofon egyszerű: megfelelő emberek kellenek a megfelelő pozícióba. Szép, de honnan szedsz egy tényleg profi CEO-t, értékesítőt, programozót, designer-t? A gyakorlatban a legtöbb esetben osztálytársak, csoporttársak, kollégák adják a team-et. Viszont sokan vannak úgy, hogy nincs a környezetükben megfelelő kvalitású csapat. Ők pedig nem tudnak kihez fordulni.

Ehhez lenne jó egy igazi startup rendszer, ahol a csapattagok egymásra találhatnak. Van is ilyesmi már most is, csak a lényeg, a pénz, a számottevő befektetői tőke hiányzik.

nál 2014.05.22. 17:49:27

@ggaborx:
Alapvetően hasonlóan látom, mint te, bár arra, hogy "külföldön sincs annyi szabad pozíció, ami az összes tehetséges fiatalnak elég lenne" ne vegyél mérget, végülis külföld nem csak Angliát jelenti.
De még ha így is van, ez olyan szempontból lényegtelen, hogy az optimális ugye az lenne, hogy Magyarországról nem csak azért nem megy valaki külföldre mert nem tud, hanem mert nem akar.

ggaborx 2014.05.22. 20:10:58

@nál: Persze lehet, hogy van a világon annyi nyitott pozíció, ami az összes tehetséges fiatalnak elegendő. Ezzel viszont van 2 nagy probléma:

1. Miért kellene külföldre menni, mikor ma már bármely on-line startup bárhonnan indítható, kezelhető, építhető? Értem én, hogy itt nincs olyan közeg, de éppen ez az amit nagyon hiányolok. A piacról ne beszéljünk, mert ma már az otthoni karosszékemből el tudok adni online bármit bárhova. Tehát pont arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy itthon is van jópár milliárdos aki megteremthetné a megfelelő hátteret, de valahogy nincs rá késztetés. És nem értem, hogy miért?! Hiszen 100 startupból csak ha 1 növi ki magát facebook szintre, már akkor is többszörösen megtérül a 100 startupba összesen fektetett tőke. Ezt amerikában nagyon jól tudják a befektetők, itt meg csak csodálkoznak, hogy miről beszélek :)

2. Nem mindenki teheti meg, hogy csak úgy elköltözik külföldre. Sokak családi és egyéb kötelékek miatt kénytelen itthon maradni, függetlenül a tehetségtől.

Persze arról nap mint nap hallani, hogy melyik milliárdos melyik rászoruló csoportnak mennyit adományozott, de ez inkább önfényezés, mint valós segítség. Persze szükség van erre is, ha tényleg értelmes célokra megy, de én azt gondolom, hogy pl. az egyszeri segély helyett sokkal többet ér egy olyan környezet megteremtése ugyanebből a pénzből, ahol a rászorulók később saját maguk termelnek hasznot és így többé nem lesz szükségük adományra.

Végülis tényleg annyi a problémám, hogy minden gond nélkül meg lehetne teremteni itthon is a világsikerek hátterét, de akiknek ez hatalmában áll, azok nagy ívben tesznek az egészre. Pedig üzletileg is hatalmas lehetőség lenne, csak éppen a mai magyar milliárdos réteg nem így szocializálódott :)
süti beállítások módosítása