Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Időt nyerünk vele, ha nyugdíjazzák végre a bankkártyákat

2016/05/20. - írta: Mobilpénztárca

A The New York Times a napokban arról írt személyes tapasztalatokon is alapuló cikket, hogy hamarosan nyugdíjazhatják a bankkártyákat. Persze nem arról van szó, hogy visszatérünk a hagyományos bankókra, inkább a mobilfizetési megoldások térnyerésére számítanak. Ami nem is csoda, hiszen a mobilfizetési megoldásokkal sokkal gyorsabban fizethetünk a kasszáknál, márpedig nem mindegy, hogy mennyi idő megy el a kártyás vásárláskor.

A lassú fizetés nem is csak a vásárlók számára bosszantó, de a kereskedőknek is többlet terheket jelent. Hiszen ha sorok kígyóznak a kasszáknál, akkor abba a boltba nem, vagy csak ritkábban, ráérősebb pillanataikban fognasamsung-pay.jpgk betérni az emberek. Ha pedig a sorok megszüntetése érdekében több pénztárost kell alkalmazniuk, az nem csak a bérköltségeket dobja meg, de plusz teret is igényel a boltban, ami az értékesíthető áruktól veszi el a helyet.

Feltehetjük a kérdést úgy is: ha te egy bolt tulajdonosa vagy, azt szeretnéd-e, hogy óránként 50, vagy azt, hogy 100 vásárlást bonyolíthassanak le nálad?

A mobiltárcás fizetési megoldások e problémán is segítenek, ugyanis jóval gyorsabbak a hagyományos bankkártyás fizetésnél, ráadásul biztonságosabbak is. A The New York Times cikke megemlített egy eMarketer kutatást, ami szerint ugyan még gyerekcipőben jár a mobilfizetés, és még az Egyesült Államokban is a bolti vásárlások mindössze 0,2 százaléka zajlik így, de a tekintélyes amerikai lap úgy gondolja, valójában ma már nem is nagyon vannak érvek a bankkártyák mellett, ha összevetjük azokat a mobilfizetéssel. A cikk írója stopperrel lemérte és tételesen kimutatta, milyen időpazarlás a bankkártya használata. San Franciscóban három üzletben is megnézte, hogy mobiltárcával mennyi ideig tartott a fizetés, illetve lemérte ugyanezt chippel ellátott bankkártyák esetében. Talán mondani sem kell, hogy a mobiltárcás megoldás bizonyult a gyorsabbnak. A Walgreens nevű üzletben például, miután behelyezte a chipkártyáját, 8 másodpercen át az eladóval farkasszemet nézve arra kellett várnia, hogy végre meginduljon a nyugta nyomtatása. Ezzel szemben az Apple Pay és a Samsung Pay mobiltárcás megoldások esetében alig 3 másodpercbe tellett ugyanez. Az Android Pay (a Google fizetési rendszere) esetében egyébként 7 másodpercet kellett várakozni, vagyis ebben az esetben elvben kevesebb volt a megspórolt idő. A BevMo nevű üzletben a chipes fizetésnél 10 másodperc volt, mire a rendszer elvégezte a felhasználó azonosítását, ezzel szemben ugyanott a Samsung Pay esetében ez 4, az Android Pay és az Apple Pay esetében 5 másodperc volt. A Nancy Boy üzletben a chipes fizetés 8 másodpercet igényelt, míg a mobiltárcás megoldásokkal mindössze 2,4 másodperc alatt, tehát tényleg pillanatok alatt lezajlott a tranzakció.

 A jelentős különbséget a két fizetési megoldás között az okozza, hogy a chipes fizetés esetében, amikor a felhasználó behelyezi a terminálba a kártyáját, a chip egy egyszer használatos kódot generál, amit azután elküld a hálózaton keresztül a bank számára. Ezután a bank megerősíti a kódot és jóváhagyást küld vissza a terminál számára. Ugyanez az azonosítás a mobiltárcák esetében jóval gyorsabban tud végbemenni, mert a művelet a háttérben zajlik le a mobilhálózaton. A telefonok tokeneket generálnak, kiküldik azokat a banknak és megtörténik azok elfogadása. Ráadásul a vásárláskor azzal is időt spórolhatunk, hogy míg a bankkártyás fizetéskor elő kell vennünk a kártyánkat, majd azt be kell helyeznünk egy terminálba, a jóváhagyási folyamat után ki kell húzni azt és el kell tenni; a mobiltárcás fizetésnél viszont erre nincsen szükség, hiszen csak az amúgy is mindig a kezünk ügyében lévő mobiltelefon kijelzőjén kell okézni a műveletet. Ráadásul a mobiltárcás fizetéssel azt a dühítő problémát is kiküszöbölhetjük - ami már velünk is megesett - hogy egy külföldi kereskedőnél ott felejtjük a bankkártyát a terminálban. A letiltás és az új kártya előállítása több ezer forintba kerül, a kellemetlenségekről nem is beszélve, amivel egy ilyen eset jár.

A szerző egyébként azt sem hallgatja el, hogy miközben a mobiltárcás megoldás gyorsabb, kényelmesebb és kevésbé nehézkes a használata, ma még sajnos nem minden kereskedőnél lehetséges így fizetni, hasonlóan ahhoz, amikor még a bankkártyát sem fogadták el sok helyen. Azonban szerencsére egyre több üzlet bejáratánál vagy kasszáinál látható ma már az Apple Pay vagy az Android Pay logója, vagy egy vezeték nélküli jelet és egy telefont a kezében tartó embert ábrázoló logó, ami arra utal, hogy az adott kereskedőnél már felismerték a mobilfizetés előnyeit és elfogadják.

 Az elemzés kitért az egyes mobiltárcás megoldások közötti különbségekre és hasonlóságokra is. A Samsung Payt például a legtöbb kártyaolvasó terminálnál használni lehet, mivel a Samsung Pay támogatja a vezeték nélküli fizetést is. Ez elmondható az Apple Payről és az Android Payről is, ám az Apple Payt például több bank fogadja el jelenleg, mint a Samsung és az Android mobiltárcáit. Az Android Pay nagy előnye viszont, hogy ez a megoldás érhető el a legtöbb telefontípuson, hiszen valamennyi olyan Android telefonnal használható, ami támogatja az NFC-t. Ezzel szemben a Samsung Pay csak a Samsung telefonjain működik, míg az Apple Pay csak iPhone-nal és az Apple Watch órával használható.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr548734464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.21. 07:51:05

Pénzt bízni mobilra, miközben a másfél éves, csúcskategóriás készülékre már nem jön biztonsági frissítés? Ti nem vagytok normálisak...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.05.21. 10:16:06

Már 5 éve ugyanez a helyzet a mobilfizetés területén, azóta várja mindenki az áttörést a következő évre...

@Hóhér az utolsó barátod: Egy rokonom nemrég vidékre utazott pár napra, de a mobilját otthon felejtette a töltőn. Még a leveleit se tudta megnézni a Gmail SMS-es megerősítése hiányában... Az volt a szerencséje, hogy a pénzügyeire nem a mobilját használja.

Attila Hok 2016.09.27. 12:49:55

Olyan helyen dolgozom, ahol látom mindet.
Egyértelműen a contactless bankkártya a leggyorsabb.

Készpénz lassú, emberek túrnak a pénztárcájukban keresve a csicsedlit, amit el akarnak csattantai, mire megszámolták már idő telt el, majd nekem is meg kell számolnom, plusz hibalehetőség, elszámolás.

Chip and pin, kicsit gyorsabb.

Apple pay és android pay esetén a terminál csippan, majd 2-3 mp múlva a tranzakció vagy elfogadva vagy nem, utóbbi esetben előfordul, hogy az ügyfél után kell kiabálni, hogy nem sikerült.

Contactless avagy paypass bankkártya. A leggyorsabb. Általában 1 mp sem telik el, néha kicsit több, a bank biztonsági ellenőrzés néha előfordul, ilyenkor be kell dugni a kártyát és beírni a pin kódot
süti beállítások módosítása