Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Tokenizálódik a világ

2016/04/12. - írta: Mobilpénztárca

Világszerte növekszik a digitális fizetések aránya: például a MasterCard előrejelzése szerint 2020-ra az Európában végrehajtott tranzakcióknak már a 38 százaléka digitális eszközökön keresztül fog megvalósulni. A token technológia – ami a mobiltárcás megoldásoknak is alapját jelenti - pont ezért különösen fontos.

A token szó jelentése angolul zseton, ami találó hasonlat, hiszen egy kaszinóban sem magát a készpénzt tesszük le az asztalra; a zsetonokat a kasszánál tudjuk pénzre váltani.

mobile.pngAz elmúlt években számos incidens történt, amikor kiberbűnözők kereskedői rendszereket feltörve el tudták lopni a vásárlók kártyaadatait. A növekvő veszélyre válaszul a fizetési iparág olyan új technológiákat fejlesztett ki, amelyek ellehetetlenítik az ilyen bűncselekményeket. Jelenleg az egyik legismertebb és leggyorsabban terjedő ilyen megoldás az úgynevezett tokenizáció, ami pontosan annak elkerülésére szolgál, hogy a kereskedő megkapja a kártyaszámunkat: az eljárással a kártyáinkat védhetjük oly módon, hogy a kártyaszámot egyedi, véletlenszerűen képzett számokkal helyettesítik. Az így létrejövő számsor („token”) csak hivatkozik az eredeti bankkártyára, de abból semmilyen adatot nem tartalmaz. Fizetéskor ezt a hivatkozást a tokenszolgáltató tudja visszafejteni, kizárólag egy arra megfelelő feloldó kulccsal.

A tokenizációt használó mobiltárcák, amikor a felhasználó regisztrál egy kártyát, a kártyaadatokat kicserélik egy ilyen helyettesítő tokenre, így vásárláskor a telefon nem a tényleges kártyaszámot használja, hanem csak az adott tranzakcióra vonatkozó fizetési token kódot kapja meg a kereskedő.

A technológia legismertebb standardját, az úgynevezett EMV-tokenizációt a piacvezető kártyatársaságok közösen dolgozták ki, a MasterCard MDES néven implementálta, míg a VisaVDEP néven vezette be. Mindkét implementáció használható a mobiltelefonnal vagy más, internethez kapcsolódó okoseszközzel (például okosórával, karkötővel, gyűrűvel) történő fizetésekhez is. A technológia akkor vált szélesebb körben ismertté, amikor 2014-ben az Egyesült Államokban elindult a világ első MDES-re épülő szolgáltatása: az Apple Pay. Az almás cég mobiltárcájába olyan a kártyát lehet beregisztrálni, amelynek a kibocsátó bankja csatlakozott a tokenizációs szolgáltatáshoz. Jelenleg 18 európai országban zajlik ilyen program - összesen több mint 60 projekt -, amelyben kártyakibocsátók és mobiltárca-szolgáltatók vesznek részt. Az Egyesült Királyságban az MDES olyan bankokat köt össze az Apple Pay megoldásával, amelyek a számlatulajdonosok 70 százalékát képviselik.

Mivel azonos szabványra épül, szinte ugyanezeket a tulajdonságokat lehet elmondani a Visa által kínált VDEP-ről (Digital Enablement Program) is, amit tavaly májusban indítottak el, a Google által akkor frissen bejelentett Android Pay szolgáltatáshoz kapcsolódóan. A VDEP-re is érvényes természetesen, hogy a létező kártyás fizetési infrastruktúrát használja, így nemzetközileg egységes fizetési rendszerről van szó.

Míg hivatalos információink nincsenek arról, hogy mikorra várható a technológia érkezése hazánkba – ami az Apple Pay, Android Pay és Samsung Pay bevezetésének előfeltétele – abban biztosak lehetünk, hogy a kártyatársaságok gőzerővel dolgoznak az MDES és a VDEP terjesztésén.

„Az újításoknak köszönhetően a fogyasztók gyakorlatilag bárhol és bármilyen módon fizethetnek, miközben nyugodtak lehetnek a tranzakciók és fizetési információk biztonsága felől”

– mondta Chris Kangas, a MasterCard mobil NFC fizetésért felelős európai vezetője.

„Új lehetőségek nyílnak meg a felhasználók előtt a bankkártya digitalizált használatára, hiszen a mobiltárca-szolgáltatók is piacra dobják megoldásaikat”

- tette hozzá.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr1008590104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása