Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Fesztiválra mész a nyáron? Nagy újdonságokra készülhetsz a fizetéskor

2016/02/02. - írta: Mobilpénztárca

Bár még csak 5. éve fizethetünk készpénz használata nélkül a hazai fesztiválokon, mostanra teljesen megszokottá vált a vásárlás e módja Magyarországon, szinte olyan, mintha mindig is ez lett volna az általános fizetési mód. Idén újabb változások várhatók, jön több újítás is, ami kényelmesebbé teszi a fesztiválokra járók életét. Ráadásul mi magyarok visszük el a külföldi rendezvényekre is az új és izgalmas technológiákat.

2010-ben még világújdonság volt, amikor a Sziget Szervezőiroda rendezvényein megjelent a készpénzmentes fesztiválkártyás fizetés. Tavaly viszont már a legjelentősebb és legnagyobb látogatói számot vonzó magyar fesztiválok több mint 90 százaléka ilyen rendszert használt. A készpénzmentesség előretörését mutatja, hogy a 2015-ös Sziget Fesztiválon például összesen több mint 2,4 millió alkalommal fizettek Festipay kártyával vagy MasterCard érintésmentes bankkártyákkal a látogatók, a Telekom VOLT Fesztiválon és a Balaton Soundon pedig az előző évekhez képest közel duplájára nőtt az érintés nélkül kiegyenlített tranzakciók száma.

Bár voltak, akik eleinte idegenkedtek attól, hogy egy kártya érintésével fizethetnek, mostanra ez nem hogy megszokottá vált, de szinte az lenne a furcsa, ha valami miatt visszaállítanák a régi, készpénzes fizetést. A technológia ráadásul teljesen megbízhatóan működik, hiszen mint Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője elmesélte, a rendezvényeiken kezdetben még offline fizetőkártyák voltak, ám egy idő után a terminálokat hálózatba kötötték, így a tranzakciók online módon zajlanak, aminek számtalan előnye van. Elvben ugyan előfordulhatnak hálózati hibák, egy Sziget nagyságú rendezvény – a Szigeten például tavaly 441 ezer látogató fordult meg – azonban nyilvánvalóan nem engedhetné meg magának, hogy akár csak egy órára is vissza kelljen térni a hagyományos készpénzes fizetésre, ezért a rendszer egy esetleges hálózati hiba esetén képes offline módon is működni: ilyenkor a tranzakciók a hálózati kapcsolat helyreállása után terhelődnek be, amiből a vásárlók semmit sem vesznek észre. Tehát az egész nagyon magas üzembiztonsággal működik.

Magyarok viszik a külföldi fesztiválokra a technológiát

A Sziget és a többi nagy fesztivál kapcsán szerzett tapasztalatokra alapozva döntött úgy a Cardnet és a Sziget, hogy közös céget hoznak létre Festipay Zrt. néven. Ez a cég arra hivatott, hogy a Magyarországon már jól működő technológiát más külföldi fesztiválokra is elvigyék. Ahogyan Márki László, a Cardnet Zrt. vezérigazgatója fogalmazott a Festipay sajtótájékoztatóján, „mennünk kell tovább”. Márki László elárulta, hogy már tavaly is magyarok szolgálták ki Európa legjobb nagyfesztiváljának választott Untoldot és a marseille-i Delta fesztivált, de már új fesztiválokra is készülnek a Balkánon és Nyugat-Európában is. De van érdeklődés például Távol-Keletről is, ahol az ébredező fesztivál-kultúrához épp a Sziget és a Cardnet közös cége adhat jelentős értéket.

Márki László arról is beszélt, hogy a készpénzmentes fizetési technológia rendkívül magas biztonsági szintjének köszönhetően egyáltalán nem tapasztalnak visszaéléseket, sem egyedi, sem tömeges problémák nem merültek fel az elmúlt években. Olyan persze előfordult már, hogy valaki szépen felöntött a garatra és az illető emiatt nem emlékezett rá, hogy az adott helyen is fogyasztott, de utólag mindig bebizonyosodott, hogy a rendszer megfelelően működött, szó sem volt visszaélésről.

Tudtad-e, hogy

a Festipay készpénzmentes fizetési megoldásait használó fesztiválok közül három is kategóriája legjobbjának bizonyult az idei European Festival Awards-on: a Sziget Fesztivál a legjobb programkínálat, a Telekom VOLT Fesztivál a legjobb közepes méretű rendezvény, míg a romániai Untold a legjobb nagy fesztivál díját nyerte el az európai fesztiválok legrangosabb díjátadóján.

Új fejlesztés az applikációban, jön az automatizált feltöltés

A sajtótájékoztatón bepillantást engedtek abba is, hogy milyen új fejlesztésekkel készülnek a 2016-os fesztiválszezonra. A 2015-ös Sziget Fesztiválon már sikerrel debütált Festipay applikáció például egy új funkcióval bővül, ami lehetővé teszi, hogy a fesztiválozók bankkártyájuk segítségével, mobiltelefonon is feltölthessék egyenlegüket. (Akinek egyébként PayPass-os kártyája van, természetesen azzal is tud majd fizetni a kereskedőknél.) Egy másik fejlesztés eredményeként a fesztiválozók a rendezvény területén kihelyezett, bankautomatákhoz hasonló Festipay készülékeken keresztül készpénzzel vagy kártyával is feltölthetik majd kártyáikat – azaz nem kell a személyzet segítségét kérni ehhez.

Az eseményen közzétettek egy meglehetősen beszédes infografikát is. Ez alapján kiderült például, hogy a fizetések átlagos időtartama mindössze 2 másodperc, vagy hogy 2015-ben 40 százalékkal nőtt a Festipay tranzakciók volumene. De az is legalább ilyen érdekes, hogy a mindössze néhány hetes időtartamra korlátozódó fesztiválszezon alatt 5 millió tranzakció zajlik le.

festipay_infografika_20160127.jpg

A Festipay Zrt. reményei szerint egyébként a készpénzmentes fizetési szolgáltatás megjelenhet például sportrendezvényeken, egyetemi klubokban, színházakban is. Egy focimeccsen a nagyszámú néző miatt ugyanis kritikus kérdés a pénzkezelési idő, mivel a tapasztalat az, hogy nem is a termékek átnyújtása, hanem a fizetés, a visszajáró átadása stb. vesz hosszabb időt igénybe, ám a modern készpénzmentes technológia révén ez az idő leszorítható minimálisra. Ráadásul egy kártyán akár 20 „zseb” is tárolható, tehát ugyanaz a kártya más-más helyszíneken, más-más célokra is használható lehet.

Kóka János, a Festipay Zrt. igazgatósági elnöke egyébként arra számít, hogy a közeljövőben legalább 5 újabb fesztivál válik készpénzmentessé világszerte a magyar fejlesztésű Festipay segítségével. Megemlítette még azt is, hogy a technológia fejlesztése, vagyis a k+f továbbra is Magyarországon marad.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr638346648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása