Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Cellum: Megállíthatatlan robbanás előtt a mobilfizetés

2013/03/11. - írta: Mobilpénztárca

Az előrejelzések szerint világszerte robbanásszerű növekedés előtt áll a mobilfizetési piac. A növekedés - akár tranzakciószámot, akár a szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek számát tekintjük - 3 számjegyű évente - hangzott el a Cellum-csoport, a hazai mobilfizetési piac vezető szereplőjének hétfői sajtó-háttérbeszélgetésén.

Az elmúlt évek egyértelmű trendje, hogy a hagyományos pénzügyi szolgáltatások áttelepülnek a mobiltelefonra, a mobilfizetés, az mcommerce pedig egyértelműen a fejlődés élvonalba tartozik - mondta el Kóka János, a Cellum Zrt. vezérigazgatója a csoport hétfői sajtó-háttérbeszélgetésén. A vezérigazgató szerint a Cellum termékei a nemzetközi összehasonlításban is a legjobban ötvözik a biztonság és az ügyfélközpontúság szempontjait, és lefedik a mobilkereskedelem azon szegmenseit, amelyek nagy fejlődés alatt állnak.

A piac növekedése - akár tranzakciószámot, akár a szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek számát tekintjük - 3 számjegyű lehet évente. 2015-re a mobilfizetési tranzakciók 75 százalékát Európa és Észak-Amerika felhasználói bonyolítják majd, 2017-re pedig akár 90 milliárd dollárnyi forgalmat is elérhet a mobilfizetés.

Blogunkban többször foglalkoztunk már azzal, hogy a mobilfizetés szempontjából a legfejlettebb ország Kenya, ahol a lakosság 80 százaléka használja a különböző mobilfizetési szolgáltatásokat. Kóka János szerint az afrikai országokban a fejlődés a következő években robbanásszerű lehet, leginkább az olcsó okostelefonok megjelenésével. A mobilfizetés a kiskereskedelemre is hatással van: Kenyában például a Wall-Mart már piacra lépése előtt azt fejleszti, hogyan tudja a mobilfizetést integrálni üzleti modelljébe.

Megnyílt az út a külföldi piacok felé

Kóka János elmondta: a PCI DSS megfelelőségi tanúsítvány birtokában a cég a legmagasabb biztonsági szinten kezelhet banki adatokat, ez jelenti a cégcsoport egyik legnagyobb előnyét, hiszen a piaci versenytársakkal szemben ez a minőség egyedülálló garanciát jelent. A cég zászlóshajójának tekinthető MasterCard Mobile mobilfizetési szolgáltatás is ezt a biztonsági szintet képviseli - több, mint 80 ezren töltötték le ezt az applikációt. A cégcsoport által fejlesztett "hagyományos" mobilfizetési szolgáltatásokat (mobilparkolás, mobil-lottó) százezrek használják, így a cégcsoport 1,2 millió tranzakciót bonyolít havonta - Magyarországon 1,4 millió ember használta már valamelyik Cellum-szolgáltatást. Eddig 37 milliárd forintnyi tranzakció ment keresztül a cég rendszerén, ez összesen 40 millió tranzakciót jelent - mindez egyedülálló módon 0 százalékos visszaéléssel, csalással párosul.

A Cellum nemzetközi szinten is terjeszkedik: leányvállalatot hoztak létre Ausztriában, Bulgáriában és Albániában, valamint képviseleti irodát nyitottak New Yorkban és Jakartában, de több más régióban és piacon is jelentős beruházásokra készülnek. Kóka János elmondta azt is, hogy a Cellum a közeljövőben két jelentős bankcsoport regionális szállítója lesz, és további technológiai fejlesztéseken (mobil POS-terminál, mobil loyalty-termékek) is dolgozik - tette hozzá a vezérigazgató.

Ezen a héten jön ki a MasterCard Mobile 1.4-es verziója, melynek legnagyobb újdonsága lesz, hogy az E-On előrefizetős árammérőit, valamint a Rádió Tele5 Taxi taxikártyáit is fel lehet tölteni az alkalmazáson keresztül.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr75127911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása