Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Csúszik a PSD2 teljes bevezetése

2017/10/20. - írta: Mobilpénztárca

Az új uniós irányelv várhatóan csak 2019 elején válik teljesen hatályossá, addig átmeneti időszak lesz.

eba_medium.jpg

forrás: Európai Banki Hatóság

Az pénzforgalmi szolgáltatások új irányelvéről (PSD2) korábban érintőlegesen már mi is írtunk. A szabályozás fenekestől felforgatja a fizetési szolgáltatások piacát az Unión belül (illetve részben annak határain túl is).

Az Uniós irányelvek nem közvetlenül hatályosak: a tagállamoknak – így Magyarországnak is – az irányelvvel összhangban, de saját jogszabályt kell alkotniuk. Az erről szóló törvény szeptember végén a Parlament elé is került, így a bevezetés elérhető közelségbe került. Akkor ugye minden sínen van, hamarosan eljön a fintech-Kánaán, hamarosan se szeri, se száma nem lesz a mindenféle okos pénzügyi és fizetési appoknak, amelyek közül szabadon válogathatunk, ugye?

Nos, nem egészen. A törvény valóban életbe lép jövő januárban, ugyanakkor a PSD2 által előirányzott rendszernek az csak az egyik része. Ugyanis ahhoz, hogy bármelyik, engedéllyel rendelkező techcég kapcsolódhasson bármelyik európai bankhoz – mindezt ráadásul magas biztonsági szint mellett – ahhoz szükség van közös szabványokra. És ezek a szabványok bizony még nem készültek el mind.

Az Európai Banki Hatóság (EBA) és az Európai Bizottság között pár kérdésben ugyanis egyet nem értés alakult ki, és addig-addig egyezkedtek egymással, míg kicsúsztak az eredeti határidőből. Mi várható hát most?

Az október 16-án megrendezett „A Fintechen túl” című konferencián Bartha Lajos a Magyar Nemzeti Bank képviseletében elmondta, hogy kétlépcsős bevezetés várható: 2018. januárjában az engedélyezésre, a biztonságos kommunikációra és a pénzügyi felügyelet felé való adatszolgáltatási kötelezettségre vonatkozó követelmények életbe lépnek, azonban a bankoknak csak 2019. januárjától kell megnyitniuk a rendszereiket a külső szolgáltatók számára.

A két dátum közötti egy évben egy átmeneti időszak lesz. Ekkor már elindulhatnak az újtípusú szolgáltatók (kérdés persze, hogy mely bankokhoz fognak tudni kapcsolódni a határidő előtt), de a fogyasztók egyelőre csak saját felelősségre használhatják majd a szolgáltatásaikat.

Erre számíthatunk tehát a következő kicsivel több mint 1 évben. Reméljük, több csúszás már nem lesz, és sikerül tartani a 2019. januári indulást.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr7513032016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása