Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Perlik az Apple-t a mobiltárcájáért

2017/05/24. - írta: Mobilpénztárca

Egy massachusettsi cég szerint az Apple Pay sérti a szabadalmait, ezért beperelte az Apple-t és a Visát. A történetben vannak furcsaságok...

lawsuit.jpg

Az Apple Pay 2014-es bevezetése nagy port kavart az iparágban, jóllehet egyáltalán nem volt első a piacon. Valójában a Google NFC-s tárcája, a Google Wallet akkor már három éve elérhető volt, sőt, hazánkban is 2012 óta működött a Mobiltárca Szövetség pilotja. Mégis, az Apple Pay újdonságot hozott, méghozzá két szempontból: egyrészt a szolgáltatás teljesen SIM-független, amit a Mastercard és a Visa közös megoldása, az ún. EMV-tokenizáció tesz lehetővé. Másrészt az iPhone-okba beépített ujjlenyomatolvasónak köszönhetően az egyes fizetéseket egyetlen érintéssel jóvá lehet hagyni (bár a hagyományos jelszavas védelem is elérhető, ha valaki azt jobban szereti).

Napjainkra már a magyar nyelvben is kezdi megvetni a lábát a „szabadalmi troll” kifejezés – ez általában egy olyan céget jelent, ami tényleges gazdasági tevékenységet nem végez, viszont bejegyez különféle – általában nem túl konkrétan leírt – szabadalmakat, amikre hivatkozva aztán beperel más vállalatokat, így remélve nagy pénzeket.

Hogy ezúttal is erről van-e szó, az majd idővel kiderül. Mindenesetre érdeklődve hallottuk a friss hírt, miszerint az amerikai Massachusetts államból származó Universal Secure Registry beperelte az Apple-t és a Visát, mivel azok – a cég szerint – megsértették a szabadalmát. A sajtóhoz eljutott hírből sok konkrétum nem derül ki: a USR szerint 2010-ben bemutatták az Apple-nek a saját mobilfizetési megoldásukat, ami a fizetés során azonosította a felhasználót, amely technológiát licencdíjért cserébe felkínáltak az Apple-nek. Ezután az Apple 2014-ben piacra dobta a saját megoldását, de nem fizetett a licencért.

A történet ezen a ponton számos kérdést vet fel:

  • Miért pont az Apple Pay? Az ujjlenyomatolvasó mindenféle helyzetben alkalmazható, és az Apple Pay bevezetése előtt bő egy évvel már beépítették az iPhone-ba. A záróképernyő feloldásától kezdve a mobilbanki appokba való belépéshez használható, egyazon logika alapján. Az Apple Pay is ugyanezt a logikát használja.
  • Miért pont az Apple? Ma már a legtöbb készülékgyártó modelljeiben található ujjlenyomatolvasó, és általában használható is a felhasználó azonosítására. Példának okáért ott a Samsung Pay...
  • Miért pont a Visa? Az Apple Pay indulásakor ráadásul a Mastercard volt a beharangozott partner, bár való igaz, hogy a Visa is azonos szolgáltatást nyújt. Ez nem véletlen, mivel egy közös iparági szabványra, az ún. EMV-tokenziációra épülnek.
  • Miért a Visa is? A kártyatársaság a titkosított kártyaadatok kezelésénél kapcsolódik be, a felhasználó azonosítása nem az ő asztaluk.
  • Miért van a USR honlapjának erősen kamuszaga? Már a cég logójában szereplő „Coming Soon” felirat is igen erős kezdés, de az egyetlen, egyébként tök hasznosnak tűnő alkalmazásukhoz valamiért nem működik a Letöltés gomb. Ezek után nem túl nagy reményekkel, de rákerestünk az App Store-ban is. Természetesen nincs ilyen app.

+1: Mivel a cég honlapján a főoldalon kívül semmilyen tartalom nem érhető el (pontosabban minden aloldalon 404-es hibaüzenet fogad), megpróbálkoztunk a Google által eltárolt változattal, ott ez a látvány fogadott minket:

usr_website_screenshot.jpg

Természetesen mindezzel együtt nem zárható ki, hogy a USR-nek igaza van. Láttunk már példát arra, hogy nagyvállalatok egyszerűen ellopják a kisebbek találmányait. Így tehát érdeklődéssel fogjuk figyelni, mi bontakozik ki ebből az ügyből.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr9512537167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása