Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Pillanatkép Magyarország mobiltárcáiról

2017/03/10. - írta: Mobilpénztárca

A közelmúltban több jelentős fejleményről hallhattunk bejelentéseket. Úgy tűnik, 2017-ben nagy átrendeződés várható a magyar mobilfizetési piacon. Ha nehezen követed nyomon, hol tart hazánkban a digitális fizetési forradalom, most segítünk áttekinteni a pillanatnyi helyzetet.

masterpass_kavezo.jpgMagyarországon már a kora kétezres évektől fogva voltak kezdeményezések mobilfizetési szolgáltatások bevezetésére. Ezek eleinte a mobilszolgáltatók hálózatára épülő, a SIM-kártyát használó szolgáltatások voltak, amik jellemzően kisebb összegű tranzakciókra voltak kitalálva.

Aztán 2011. októberében a MasterCard Mobile konzorcium berobbant a színtérre az ország első okostelefonos mobiltárcájával, és ezzel kezdetét vette a forradalom. Utánuk a Magyar Mobiltárca Szövetség pilotja elsőként tette lehetővé, hogy a telefonunkat a POS-terminálhoz érintve fizethessünk a boltokban, hamarosan pedig új szereplők sora jelent meg különböző technológiai és üzleti megközelítésekkel.

Azóta gyökeresen átrendeződött a felhozatal: a MasterCard Mobile már csak egy régi emlék, a Telekom és a Vodafone pedig egy hónapja jelentette be, hogy kivezetik az NFC-s mobiltárcájukat. A Telekom MobilTárca talán az ország legismertebb ilyen szolgáltatása, de közel sem az egyetlen. Ráadásul új szereplők is megjelentek a láthatáron. Nézzük tehát, hogyan néz most ki a terep!

iCsekk

Az iCsekk a Díjnet által 2012-ben indított sárgacsekk-befizető app. Jelenleg a piacon monopol helyzetben van: kizárólag ezzel az appal lehet a sárga csekkekre nyomtatott QR-kódot beolvasni és kifizetni.

Erste MobilePay

Az Erste MobilePay 2014-ben indult el és csak az Erste ügyfelei használhatják. Ez volt az első magyar mobilapp, ami lehetővé tette, hogy a felhasználók bankkártyáról bankkártyára küldjenek pénzt (vagyis banki nyitvatartási időn kívül is lefutnak a tranzakciók). Érdekesség, hogy az Erstének előbb volt mobiltárcája, mint mobilbanki alkalmazása.

OTPay

Az OTPay az OTP Bank egyik mobilfizetési alkalmazása. Igen, kettő is van nekik. Az OTPay volt Magyarország első MasterPass-kompatibilis mobiltárcája. Ezen kívül a mai napig létezik a fizikai kereskedői hálózata: a résztvevő boltokban a kassza környékén kihelyezett QR-kód beolvasásával lehet fizetni.

Simple

A Simple az OTP Bank másik mobilfizetési alkalmazása. Az alapvető különbség az OTPayhez képest, hogy míg az utóbbi egy általánosabb célú fizetési app (a kereskedőnél indított tranzakciók push üzenetben futnak be az appba), addig a Simple inkább magából az alkalmazásból indítható tranzakciókra helyezi a hangsúlyt. Így közvetlenül az appból lehet jegyet vásárolni Cinema City mozikban, ételt rendelni, stb.

Barion

A Barion volt Magyarország első elektronikuspénz-kibocsátója. Eredeti inkarnációjában a felhasználóknak egy elektronikus egyenlegre kellett rátölteniük pénzüket, és annak keretéig fizethettek az elfogadóhelyeken (tehát a PayPalhez hasonló koncepcióról volt szó). Később a Barion áthelyezte a hangsúlyt a kártyaelfogadásra, de a mobilappjuk a mai napig elérhető és használható fizetésre és más felhasználóknak való pénzküldésre.

Telenor Wallet

A Telekom MobilTárca és a Vodafone MyWallet kivezetésével a Telenor Wallet marad az egyetlen mobilszolgáltatói tárca a piacon. Ez a második MasterPass-kompatibilis mobiltárca Magyarországon, és a Simple-höz hasonlóan rengeteg alkalmazáson belüli funkciót kínál, taxirendeléstől parkoláson át jegyvásárlásig. Plusz pont, hogy rendkívül gyakran frissítik az alkalmazást, szinte hetente van új verzió.

Gránit Pay

Egy éve megírtuk, hogy a MasterCard és a Visa gőzerővel elkezdte nyomni az EMV-szabványra épülő tokenizációs megoldását, amit az Android Pay és Apple Pay jellegű mobiltárcák használnak. Csak idő kérdése volt, hogy hazánkban is megjelenjen az első, ezekre épülő implementáció. Ez lett a szeptemberben bemutatott Gránit Pay. Az app ún. gazdaalapú kártyaemulációt (Host-based Card Emulation, HCE) használ, aminek a lényege, hogy nincs szükség hozzá speciális SIM-kártyára, bármilyen NFC-képes okostelefonon azonnal működik. További előnye, hogy mivel a Gránit Bank által kibocsátott kártyák tokenizáltak, így azonnal használhatóak lesznek az Android Payben, mihelyt a Google végre úgy dönt, hogy Magyarországon is elérhetővé teszi.

MKB Pay

Pár hete tudtuk meg, hogy az MKB is indít saját mobiltárcát MKB Pay néven. Bár részleteket egyelőre nem tudunk róla, gyanítjuk, hogy  ez is egy HCE-alapú megoldás lesz. Ha pedig gyanúnk beigazolódik, akkor ez jó eséllyel azt jelenti, hogy a többi hazai bank is már bőszen dolgozik a saját megoldásán. (A hónapok óta keringő pletykák ezzel egyébként egybecsengenek.)

Izgalmas évnek nézünk tehát elébe; kíváncsian várjuk, milyen új szereplők lépnek a piacra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr9812327421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása