Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Újabb hírek a Mobile World Congressről

2017/03/02. - írta: Mobilpénztárca

A fizetés szép lassan beépül minden kütyübe, amit csak el tudunk képzelni – és abba is, amit nem. Fizessünk karórával és autómobillal! NFC-chipet minden Dologba!

Bár a Mobile World Congress a mobilkommunikációs szektor konferenciájának indult, az okoskütyük és a mobilinternet forradalmának köszönhetően mára már számtalan iparág bekapcsolódott, az autógyártóktól a fizetési szolgáltatókig. Ahogy legutóbbi bejegyzésünkben ígértük, újabb barcelonai hírekkel jelentkezünk.

Az idei MWC slágertémája kétségtelenül az 5G hálózatok terjedése. Az egyre sebesebb, egyre stabilabb és egyre nagyobb kapacitású hálózatok újabb és újabb technológiák és szolgáltatások piacra vitelét teszik lehetővé. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem csak jobb minőségben telefonálhatunk és gyorsabban netezhetünk majd a telefonunkon, hanem egyre több, magas rendelkezésre állást igénylő eszköz – szenzorok, robotok – is használhatnak majd mobilnetet a működésükhöz. Persze mielőtt örömittas ujjongásba kezdenénk, hogy holnap végre itt a jövő, jusson eszünkbe, hogy az a bizonyos holnap leghamarabb 2019-2020 tájékára várható.

Voltak azonban szép számmal bejelentések a mobilfizetés terén is. A Huawei például új okosórát mutatott be, ami a beépített GPS-navigáción, LTE-kapcsolaton és a Google Asszisztensen kívül az NFC-s fizetést is támogatja. Magyarul a Huawei Watch 2 lehetővé teszi, hogy a kasszánál állva az érintőkártyánk helyett az óránkat tartsuk a fizetőterminálhoz. Persze láttunk már ilyet – az Apple Watch ezt már 2 évvel ezelőtt tudta – de örülünk, hogy az Android-világ is bővült egy ilyen kütyüvel.

A holland NXP technológiai vállalat 5 autógyártóval kötött megállapodást, aminek értelmében NFC-chipeket fognak beépíteni a jövőbeli modelljeikbe. Kíváncsian várjuk, hogyan fog ez a gyakorlatban működni – addig is próbáljuk magunk elé képzelni, ahogy az eladó megkérdezi, hogy „PayPasszal mehet?” és erre kocsinkkal megindulunk a POS-terminál irányába... Ami viszont mindenképp örvendetes, hogy a bejelentés szerint az NFC-chip a kocsi kinyitására is használható lesz. Vagyis nem kell majd a kocsikulccsal keresnünk a zárat: elég lesz a kilincs elé tartanunk az NFC-képes okostelefonunkat, és az ajtó automatikusan kinyílik.

Végül a kártyatársaságoktól is érkezett egy-egy bejelentés, méghozzá azonos témában: a Visa és a MasterCard kiterjeszti több országra is a QR-kódos mobilfizetési megoldását. Az mVisa néven futó szolgáltatás Indiában, Kenyában és Ruandában már elérhető, hamarosan pedig Egyiptomban, Ghánában, Indonéziában, Pakisztánban és Nigériában is elindul. A MasterPass pedig hasonló földrajzi területen: Kenyában, Pakisztánban, Nigériában, Ruandában, Tanzániában, Ugandában és Ghánában lesz elérhető QR-kódos formában. A MasterPass hazánkban is elérhető, ám nálunk jelenleg csak online fizetésre használható. Ugyanakkor érdekességként megjegyezzük, hogy Magyarországon az első QR-kódos mobilfizetési megoldást szintén a MasterCard vezette be, a szép emlékű MasterCard Mobile mobiltárcában.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr1212308083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása