Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Képbe hozunk, mi minden történt 2016-ban a mobilfizetés piacán

2017/01/16. - írta: Mobilpénztárca

Üdvözöljük minden olvasónkat az új évben. Túl a CES-en és a Mobile World Congresshez közeledve izgatottan várjuk, mit tartogat számunkra 2017. Amíg lassan megérkeznek az év első mobilfizetési hírei, addig is összeszedtük, mi minden történt 2016-ban.

Január

mobilfizetes_9407658_xl.jpg
Azzal kezdtük a tavalyi évet, hogy vajon milyen technológiák fogják meghatározni 2016-ot. Érdemes visszaolvasni, hogy lásd, mennyire mutatkoztunk jó jósnak.  Aztán januárban megmutattuk, hogyan lehet felvenni pénzt ATM-ből pénz nélkül. Rögtön az év elején találkoztunk egy érdekes online kutatással is. A Nielsen frissen publikált, globális online felmérése azt mutatja be, hogy a netes kereskedelem milyen gyorsan terjed a mobilinternet felé. 

Szó esett arról is, hogy nem sokára Budapesten is lehet majd tömegközlekedni digitális jegyekkel. Megmutattuk az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.  

Február

Februárban megjelent a BitCoin alapú fizetés az egyik taxitársaságnál. Arról is érkeztek friss hírek, hogy a Facebook és a Snapchat hogyan fogja forradalmasítani a pénzküldést.  A GKI Digital és a FinTech Group pedig azt vizsgálta meg, mennyire ismerik a magyarok a mobilfizetési megoldásokat. A kutatás sajnos eléggé lesújtó eredményeket hozott.

Már februárban megmutattuk azt is, milyen technikai újdonságok várhatók a Sziget Fesztiválon a Sziget és a Festipay összefogásának köszönhetően.   

Március

Márciusban megírtuk, hogy egyre jobban szeretjük a mobilfizetést, és hogy milyen súlyos veszélyei vannak az NFC-s bankkártyáknak, mellyel kapcsolatban az ellenszer a mobiltárca lehetne. Egyenesen a helyszínről számoltunk be az E-Banking Summit 2016 elnevezésű nagyszabású pénzügyi konferencián elhangzottakról is. Főleg az volt érdekes a konferencián, hogy milyen forradalmi megoldásokkal készülnek a pénzügyi szektorban a következő időszakra. 

Április

Áprilisban számoltunk be róla, hogy az Alibaba fizetési megoldása, az Alipay Európában is hódító útjára indul. Írtunk a tokenekről is fontos cikket, hogy mindenki értse, mi történik most a világban, amit tokenizációként szoktak emlegetni. 

Épp bolondok napján írtunk róla, de nem bolondok napi tréfa volt, hogy ezentúl az Egyesült Királyságban is elérhetővé válik az Egyesült Államokban 2015 szeptemberében debütált Android Pay, a Samsung pedig Kínában terjeszkedik tovább. Azt is hozzátettük: Kínában különösen nagy verseny várható, hiszen ott van a világon a legtöbb okostelefon-felhasználó, és az Apple, valamint a helyi szereplők, a Huawei, a WeChat és az Alipay is jelentős versenytársak lehetnek.   

Május

Májusban derült ki, hogy magyarok forradalmasíthatják a mianmiari fizetési szolgáltatásokat. Rögtön írtunk is egy érdekes posztot arról, mit érdemes tudni a délkelet-ázsiai országról.

Egy, a The New York Timesban megjelent cikk apropóján pedig arról elmélkedtünk, sor kerülhet-e a bankkártyák nyugdíjazására. Volt még egy bankkártyás témánk is a hónapra, ugyanis bemutatták az első a bankkártya nélkül használható készpénzkiadó automatát (ATM). Arról is írtunk, hogy az emberek nem bíznak az érintésmentes mobilfizetésben.

Június

Az év hatodik hónapjában egy érdekes kutatás kapcsán írtunk arról, hogyan lehet felgyorsítani a netes vásárlásokat,  de szó esett arról is, milyen mobilfizetési innovációk mutatkoztak be a foci-Eb-n és a riói Olimpián,  és hogy elkezdte európai hódítóútját a Samsung Pay, és jön a Samsung Pay Mini is.

Július

Júliusban kilépett az offline térbe a Masterpass, a Mastercard fejlesztése. Egy trükkel pedig elérhetővé vált Magyarországról is az Apple Pay.  A DM pedig egy nagyon klassz applikációval mutatta meg, hogyan is kellene végre száműzni a hagyományos hűségkártyákat a pénztárcákból. Ebben a hónapban emellett arról is beszámoltunk, hogy a Microsoft is elérhetővé teszi saját NFC-s mobilfizetési megoldását, amely lehetővé teszi, hogy a Windows 10 Mobile operációs rendszert futtató okostelefonok gazdái is mobiltárcás fizetési műveleteket hajthassanak végre.

Augusztus

Augusztus óta PayPal-egyenleggel fizethetünk egyes boltokban. Arról is írtunk, hogy mobilfizetési forradalom van a gasztronómia, illetve az éttermek világában. Magyarország mégis kimarad belőle egyelőre. Egyébként a nyár utolsó hónapjában a Szigetre megérkezett a prepaid bankkártya is. Hogy mi értelme az előre feltöltős bankkártyáknak, illetve hogyan működnek, arról is írtunk egy részletes posztot. 

Szeptember

Még szeptemberben újabb nagyszabású megállapodást jelentett be az ismert internetes fizetési szolgáltató, a PayPal, amely néhány héttel a nagy VISA-megállapodás után összefogott a MasterCard bankkártya-kibocsátó céggel is. A felhasználók a mindennapok során tapasztalhatják majd meg ennek nagy előnyét. A PayPal egyébként egyre nyilvánvalóbban a mobilfizetési piac felé fordul azután, hogy függetlenedett az eBay internetes áruháztól. Szintén szeptemberben írtunk arról, hogy az új iOS operációs rendszeren hogyan válik könnyebbé az internetes vásárlás. A GRÁNIT Bank ügyfelei pedig szeptember 15-től megkapták a GRÁNIT Pay szolgáltatást, amely egy újgenerációs, a Mastercard technológiáján alapuló banki mobiltárca.

Volt egy postunk amúgy arról is, hogy hogyan érdemes pénzt küldeni barátoknak, ismerősöknek mobiltelefon segítségével.

Az Uber távozása ellenére (vagy talán éppen amiatt) a taxitársaságok rákapcsoltak az innovációra


Október

Októberben tudtuk meg, hogy magyarok hódítják meg a világ második legnagyobb okostelefon-piacát, Indiát. Egy csomó érdekességről számoltunk be ennek kapcsán. Ugyancsak októberben exkluzív interjút közöltünk a MasterCard illetékesével arról, hogy ezentúl Magyarországon is lehet fizetni ujjlenyomattal és szelfivel. Az interjúból kiderült, mit érdemes erről tudni. Egy izgalmas Nielsen kutatás eredményeiről is beszámoltunk, melyből kiderült, hogy a magyarok közel fele vásárolna a mobiltelefonjával. Egyébként sok szempontból nagyon hasonló adatokat közölt az Ipsos piackutató cég is, még szeptemberben

November

Fizetési rendszert kapnak a füvesek az Egyesült Államokban, és ez tényleg nem kamu. A magyar telenorosoknak is kijutott az innovációkból, bejelentették ugyanis, hogy hamarosan mobilegyenlegük terhére vásárolhatnak zenét, filmeket, alkalmazásokat és egyéb digitális tartalmakat okostelefonjukon. A szolgáltatást az Észtországból indult és nemzetközivé nőtt Fortumo teszi lehetővé. Ekkor derült ki az is, hogy mi várható 2017-ben a MasterCard fizetési platformjával, a Masterpass rendszerrel és a VISA Checkouttal, illetve az Android Pay, a Microsoft Wallet, illetve a Samsung Pay rendszerekkel kapcsolatban, ami sokak számára lehet fontos. A Facebook sem tétlenkedett: ugyanis kiderült, hogy érkezik a mesterséges intelligenciával is megtámogatott, PayPal alapú fizetés a rendszerébe, illetve hogy a Facebook egyre inkább szeretne az e-kereskedelem terén is meghatározó piaci szereplővé válni.

December 
Tavaly derült ki az is, hogy csak 2019 végére érkezik meg az azonnali fizetés. A bankvilágban készülődő forradalomról egyébként már szeptemberben is írtunk részletesen. Arról is beszámoltunk, hogy megszűnhetnek a kasszák a kiskereskedelemben, miután az Amazon olyan áruházat nyitott, ahol csak le kell emelni a megvásárolni kívánt termékeket a polcokról. És végre megjelent egy applikáció, ami segít kezelni a hűségkártyákat.  Ezzel rég várt kívánságunk teljesült. 

Az idei Mobile World Congress, a mobil iparág legnagyobb éves rendezvénye, február 27-én kezdődik. Kövessetek minket Facebookon, és várjuk együtt az idei év nagy bejelentéseit!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr3612130437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása