Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Felgyorsítanád a netes vásárlásaidat? Ilyen opciók közül választhatsz

2016/06/24. - írta: Mobilpénztárca

Egy nemrégiben megjelent friss kutatás szerint nagyon lendületesen növekszik a magyarországi internetes e-kereskedelem. Rossz hír viszont, hogy a kutatásból az a sajnálatos adat is kiolvasható, hogy a magyarok körében ma még mindig a készpénzes fizetés a meghatározó, bár szerencsére az online fizetés is egyre jobban terjed. Legújabb blogbejegyzésünkben adunk egy jó tippet azoknak, akik szeretnék felgyorsítani a netes vásárlási folyamatukat, és nem akarnak a kártyaszámokkal vacakolni, de szeretnék a papírpénzes fizetést is elfelejteni.

Az eNET internetes piackutató cég e hónapban publikált kutatásának eredményei alapvetően pozitív tendenciákat mutatnak. A magyar online kiskereskedelem nettó forgalma tavaly először (egy év alatt 17 százalékos növekedést produkálva) 19 milliárddal túllépte a 300 milliárd forintos határt, ezzel az e-kiskereskedelmi forgalom aránya a teljes kiskereskedelem 4,1 százalékát tette ki, ami azt jelenti, hogy már minden 25. forintot online költöttek el a magyarok. Ráadásul nemcsak a nettó forgalom és az e-kiskereskedelem teljes hazai kiskereskedelmen belüli aránya növekedett a megelőző évhez viszonyítva, hanem a vásárlások kosárértéke is emelkedett: 2015-ben a nettó átlagos kosárérték már 11400 Ft volt, míg 2014-ben ez a mutató még 10 ezer forintnál járt. A hazai vásárlók egyre nagyobb tudatosságára utal az is, hogy a külföldről történő rendelések is kezdenek felpörögni: 2015-ben a rendszeresen netezők 84 százaléka már vásárolt online a hazai , míg35 százalékuk külföldi webshopokból is. Ráadásul a netes vásárlások terén ez utóbbiak kapcsán mutatható ki a legjelentősebb növekedés (persze itt a bázis is jóval alacsonyabb volt mostanáig). Míg 2015-re az online vásárlók száma 4 százalékkal növekedett, addig a külföldről is online vásárlók száma 14 százalékkal ugrott meg egyetlen év alatt.

webshop_37982092_l.jpg

Ami viszont sajnálatos, hogy továbbra is legkedveltebb fizetési mód a neten történő vásárlások esetében a készpénzes utánvét és a banki átutalás, valamint a boltban/telephelyen/irodában történő készpénzes fizetés, tehát még mindig a készpénz a domináns. Ennek persze számtalan oka lehet – van, aki szerint például az is közrejátszik ebben, hogy sokan kapják a jövedelmüket „borítékban”, illetve feketén – de azzal is magyarázható mindez, hogy még mindig sokan idegenkednek attól, hogy megadják a bankkártyájuk számát az interneten. Mások pedig abbeli aggodalmukból választják az utánvétes fizetést, mert sokaknak volt rossz tapasztalatuk eltűnt vagy sérülten érkező csomagokról. És bár a helyzet mostanra sokat javult, a rossz emlékek, a beidegződések megváltoztatása akár többéves folyamat is lehet.

De van egy negyedik ok is. Bizony kissé macerás, de legalábbis időigényes a készpénz átadásának mozdulatához képest minden egyes alkalommal begépelni a kártyaadatokat: a kártyakibocsátó bank és a kártya tulajdonosának nevét, a kártyaszámot, az érvényességi időt és a CVC biztonsági kódot. A mobilfizetési megoldások viszont e téren is kényelmesebb vásárlást jelentenek: lehetővé teszik ugyanis, hogy ne kelljen hosszadalmasan különböző űrlapokat kitölteni, hanem amikor kiválasztottuk a számítógép képernyőjén vagy a táblagépen a kívánt termékeket, a kosár kifizetésekor csak azt kell kiválasztanunk, hogy melyik mobiltárcás megoldással szeretnénk kiegyenlíteni a számlát. Ezután a tranzakció jóváhagyásához mindössze a biztonsági kódunkat kell begépeljük a telefonunkon. . A mobiltárcás megoldásnak ráadásul megvan az a nagy előnye is, hogy a kártyaadatok teljesen biztonságos és titkosított környezetben tárolódnak, így nem kell tartani rosszakaratú csalóktól, „webmetszőktől”, szemben azzal a megoldással, amikor például az asztali gépen az internetböngészőben elmentjük a kártyaszámot.

Itthon is van már miből választani

Manapság már idehaza is több, az online fizetést is támogató mobilfizetési rendszert választhatunk, amelyek teljesen ingyenesen és egyébként könnyen, egyszerűen használhatók. A legismertebb és legjobb ezek közül kétségtelenül a MasterPass, amelynek megvan az a nagy előnye is, hogy akár külföldi webshopokban is vásárolhatunk vele. A MasterPass használatához le kell töltenünk az okostelefonunkra egy kompatibilis mobiltárcát: Magyarországon ilyen a Cellum által fejlesztett OTPay és Telenor Wallet tárcák, valamint a Wincor Nixdorf által fejlesztett InCard tárca. Bármelyiket használhatjuk bármelyik MasterPass-os kereskedőnél, szóval tényleg bátor szívvel tudjuk olvasóink figyelmébe ajánlani a netes vásárlásaikhoz, ráadásul nem kisebb név áll mögötte mint a MasterCard.

A másik mobiltárcás megoldás, amivel a neten is fizethetünk, az OTPay, a piacvezető magyarországi pénzintézet, az OTP Bank mobilfizetési alkalmazása, amely a MasterPass bevezetése előtt a saját online fizetési megoldása volt. Ezzel is sok webshopban találkozhatsz, például a Netpincér oldalán történő ételrendeléseknél.

Aztán ott van a Barion is, amelyet eredetileg a PayPalhoz hasonló e-pénz megoldásként fejlesztettek ki, de a rendszer továbbfejlesztése óta támogatja a bankkártyás megoldásokat is.

Szóval érdemes szétnézni a fenti linkeken, és kipróbálni ezeket az alkalmazásokat, hiszen sok időt megtakaríthatsz egy ilyen megoldással a vásárláskor. Emellett a mobiltárcás vásárlásoknak megvan az a nagy előnye is, hogy a vásárlásokat könnyen vissza lehet követni (a dátum alapján és más szempontok szerint visszakereshetők), és bizonyos kereskedők még árkedvezményt, vagy valamilyen speciális ajánlatot is biztosítanak a számodra, ha így fizetsz.

Miért jó a mobiltárcás online fizetés?

- Mert sokkal biztonságosabb

- Sokkal gyorsabb vásárlási folyamatot tesz lehetővé

- Nem kell bankkártya-adatokat begépelni a vásárláskor

- A vásárlások egyszerűen visszakövethetők

- Speciális kedvezményeket kaphatsz egyes kereskedőktől

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr228837256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.06.24. 18:42:35

Senkit se ismerek, aki MasterPass-t használ. A kereskedők is csak azért fogadják el, mert a MasterCard adja a marketinghez a támogatást...
süti beállítások módosítása