Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Csúcstechnológiák a foci-Eb-n és a riói Olimpián

2016/06/20. - írta: Mobilpénztárca

A néhány nappal ezelőtti 2:0-ás, Ausztria elleni emlékezetes győzelem és a hétvégi Izland elleni, döntetlennel végződő 1:1-es meccs óta aligha van olyan magyar, aki ne hallott volna róla, hogy nemzeti válogatottunk több mint négy évtized után újra ott lehet az idei Labdarúgó-Európa-bajnokságon. Az idei nyár szinte teljes egészében a sportról szól, hiszen az Eb végeztével rögtön kezdetét veszik majd a Nyári Olimpiai Játékok is Rio de Janeiróban. És hogy miért írunk minderről a Mobilfizetés blogban?

Nos azért, mert mindkét sportesemény óriási tömegeket vonz, ilyenkor pedig nagyon nem mindegy, hogy a folyamatokat mennyire sikerül gördülékennyé tenni, mennyi időbe telik például kifizetni egy sört az ilyenkor zsúfolásig megtelő kocsmákban, vagy mennyi idő jegyet vásárolni a metróra. Ezt pedig Franciaországban olyan modern technológiák is megtámogatják mint a mobilfizetés.

Mobillal vásárolhatnak jegyet a buszon

Az Eb-re utazó látogatók például már megtapasztalhatják, hogy a Xerox cég ezekben a napokban indította el (kilenc hónapos tesztidőszak után) a jegymentes utazást lehetővé tévő biztonságos, újgenerációs mobilfizetéses szolgáltatását Franciaországban. Ennek a megoldásnak a segítségével a vonatok, a buszok, a villamosok, és a telekocsik is használhatóak, ha a telefonunkra előzetesen telepítjük a Seamless nevű applikációját. Mindennek következtében a tömegközlekedési eszközökön a jegykezelés nagyon leegyszerűsödik, hiszen a járművekre felszállva csak oda kell érinteni az NFC-képes okostelefon kijelzőjét az NFC-s leolvasóhoz, előzetesen egyáltalán nem kell sehol sem sorba állni jegyért, bérletszelvényeket töltögetni. Arról nem beszélve, hogy a Magyarországon még máig használt papír alapú jegy-és bérletszelvénnyel ellentétben itt aztán tényleg nincs mód bliccelésre, jegyhamisításra, és eközben még a környezetet is védik azáltal, hogy a buszmegállókból előbb-utóbb eltűnnek az eldobált papírjegyek. Az applikáció úgy működik, hogy az eltárolt tranzakciókról az utazások összegzése után, a hónap végén automatikusan elektronikus számlát állítanak ki a felhasználónak. A megoldás természetesen független a SIM kártyáktól, illetve a szolgáltatóktól, tehát annak sincs akadálya, hogy például a turisták is így fizessenek. Az applikáció egyébként összekapcsolható egy másik megoldással is, amivel a felhasználók olyan kombinált utazásokat is tervezhetnek maguknak, amelyben a legmegfelelőbb busz, vonat, bicikli, és telekocsi útvonalak szerepelnek.

09cedfe45816929977c487d17470eebe.jpg

Az Eb apropóján egyébként kíváncsiak voltunk, hogy Franciaországban mennyire elterjedt a mobilfizetés. Ezzel kapcsolatban először a statista.com oldalon találtunk pár érdekes adatot. Eszerint Franciaországban már 2014-ben is a lakosság 19 százaléka használta a mobiltelefonját online vásárlásra, míg 36 százalék a mobiljával kérdezte le a bankszámlája egyenlegét, 11 százalék pedig pénzt küldött a telefonjával valakinek. A franciák 4 százalékára volt érvényes már akkor is, hogy a számláikat telefonnal fizették ki, míg boltban a telefonjukkal 3 százalék vásárolt akkoriban.

Egy 2015. októberi cikkben pedig a wirecard.com azt említette, hogy a nyugat-európai országban 324 ezer kereskedőnél lehetséges NFC-képes okostelefonnal, az azokon lévő mobiltárca alkalmazás segítségével kiegyenlíteni a számlát. 

Kíváncsiak vagyunk, hogy vajon az Eb-re kilátogató magyarok, illetve más nációk képviselői milyen arányban próbálják ki ezeket a megoldásokat. Ha lesz is adat erre vonatkozólag, az legfeljebb csak később jelenik meg, hiszen egyelőre tart az Eb. De ha ezt a blogbejegyzésünket netán Franciaországból olvasod, oszd meg velünk tapasztalatainkat, mit tapasztaltál a mobilfizetési rendszerek használata kapcsán, láttál-e ilyen vásárlásokat, netán te magad is fizettél-e így az Eb alatt.

Fizetési gyűrű Rióban

Egyébként modern fizetési technológiákkal a riói olimpiára érkezők is találkozhatnak majd. Anett nevű olvasónk éppen most hívta fel a figyelmünket arra, hogy a VISA kártyatársaság NFC-s mobilfizetési gyűrűt készített a riói sportolók számára. Ennek a gyűrűnek – amiről a Techcrunchon van is egy cikk - nagy előnye, hogy 50 méter mélységig vízálló, így a sportolók extrém körülmények között is az ujjukon hordhatják a „pénzüket”. Tudnak maguknak vásárolni például a Starbucksban egy kávét, akkor is, ha pont az uszodában vannak, tehát a papírpénzt akár otthon, de legalábbis az olimpiai faluban a szobájukban is hagyhatják. A kártyatársaság egyébként azt is közölte, hogy 4 ezer NFC-s POS terminált helyeznek üzembe az augusztus 5-én kezdődő Olimpiai Játékok helyszínein. 

image1.jpg

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr468824480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.06.20. 12:36:03

Az előző olimpián Londonban is monopóliumot kapott a Visa a helyszínen minden kártyás fizetésre és ATM-re, aztán szépen összeomlott az egész rendszer...
süti beállítások módosítása