Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Így is fizethetsz a budapesti taxiban

2016/02/25. - írta: Mobilpénztárca

Februártól minden Budapest Taxi sofőrülésének fejtámláján megtalálható ez a képen lévő tájékoztató, amiből kiderül, hogy immáron Bitcoint is elfogadnak a cég sofőrjei. Mindez azért jó, mert becslések szerint már mintegy 8 milliárd forint értékben birtokolnak ilyen internet alapú valutát a magyarok, ráadásul nem csak felhalmozni szeretjük a Bitcoint, de szívesen költünk is belőle, ezért fontos, hogy minél több helyen elfogadják.

bitcoin budapest taxi

Mi is az a Bitcoin?

Először is tisztázzuk gyorsan, mi az a Bitcoin, hiszen bár évek óta létezik, Magyarországon csak az elmúlt másfél-két évben kezdett elterjedni úgy igazán, így aztán nem biztos, hogy mindenki tisztában van a lényegével. Voltaképpen egy internetes, 2009 óta létező fizetőeszközről van szó, amit közvetlenül a nagy nemzetközi bankválság után találtak ki. A BTC (így szokták még emlegetni) lehetővé teszi, hogy bankoktól függetlenül fizethessenek egymásnak az emberek különböző összegeket, sőt ma már számtalan helyen, például több budapesti szórakozóhelyen is elfogadják, sőt kedvezményt is adnak, ha valaki ezzel fizet. Ehhez egy mobiltelefonos alkalmazásra (Bitcoin tárcára), vagy számítógépes programra van szükség.

A Bitcoinnak van egy mindig változó árfolyama is, így ha még nincs Bitcoinod, akkor a meglévő fizetőeszközödből kell vásárolni, illetve vissza is tudod váltani más devizára, pont úgy, mint amikor az Egyesült Királyságba utazol és fontot vásárolsz, vagy hazaérkezésed után forintra váltod a megmaradt a készpénzt. A Bitcoin óriási előnye, hogy megkönnyíti, felgyorsítja a fizetés folyamatát, pillanatok alatt átérhet a pénz akár a világ másik felén lévő barátodhoz is, ráadásul mivel nincsen közbeiktatott bank, a magas átutalási és egyéb költségek is elfelejthetők. Hátránya viszont, hogy a Bitcoin árfolyama főleg a kezdeti időkben viszonylag nagy kilengéseket produkált, emiatt többen kockázatosnak tartották, bár mások pont ebben is látták az előnyét, mert alkalmas árfolyam-spekulációból fakadó ügyletekre is. A taxikban most elterjesztett megoldás viszont kiiktatja az árfolyam-ingadozásból fakadó kockázatot is, mindjárt mutatjuk, hogyan.

De ha még nem találkoztál a Bitcoinnal, nézd meg gyorsan ezt a rövid, másfél perces videót, amely segíthet gyorsan megértened a Bitcoin működését.

Taxikban is fizethetsz vele

Az online váltóhelyet és fizikai ATM-et is üzemeltető CoinPay saját ügyfélkörében végzett közvélemény-kutatása szerint a Bitcoint nem csak felhalmozásra és spekulációs céllal, hanem vásárlások lebonyolítására is szívesen használnák tulajdonosaik, a cég ezen felbuzdulva fejlesztett egy gyorsan és olcsón működésbe hozható elfogadóhelyi rendszert. Ennek köszönhetően ha van Bitcoinod (pillanatok alatt neked is lehet) és rendelkezel a mobiltelefonodon Bitcoin tárcával (pár perc alatt letölthetsz egyet ingyenesen), akkor bármilyen szolgáltatás igénybevételekor – jelen esetben a taxiban a célállomáshoz megérkezve – az elfogadóhely saját, egyedi azonosítóként funkcionáló QR-kódjának beolvasása után megadhatod a saját Bitcoin-tárcádban a fizetni kívánt összeget. Ezáltal az elfogadóhely mentesül az infrastruktúra szükségétől, elég csupán egy QR-kódról szóló matrica. A fizetett összegről pedig már forintban érkezik meg perceken belül a vállalkozás, vagy jelen esetben a sofőr részére az értesítés, vagyis meggyőződhet róla, hogy nem potyautast vitt. A taxikban a vásárlásról helyben kaphat nyomtatott számlát az utazó, de bármilyen más módon is hozzáférhető az igazolás, e-mailben, vagy akár SMS-ben is, az elfogadóhellyel való megállapodás és a praktikus élethelyzet függvényében.

A Bitcoinnal történő fizetéstől az elfogadóhelyek leginkább a már említett árfolyamkockázat miatt szoktak félni. Nem csoda, hiszen ha egy kávézó két cappuccinoért meghatározott összegű Bitcoint kap, az akár már a következő percben is érhet sokkal kevesebbet, erodálva a remélt árrést. Ezt azonban a CoinPay ügyesen kiküszöböli, mivel a tranzakciót követően azonnal konvertálják a Bitcoinban fizetett összeget váltási költség nélkül az elfogadóhely vállalkozása által kívánt devizára: Magyarországon nyilván forintra. A vállalkozás pedig 48 órán belül a számláján tudhatja a bevételt, hasonló átfutási idővel – vagy akár kedvezőbben – mint egy hagyományos bankkártyás fizetési szolgáltató esetében. A rendszer éjjel-nappal működik, magyar ügyfélszolgálattal, az egyetlen megkötés, hogy legyen internetes kapcsolat a fizetéskor.

A Budapest Taxi természetesen a bitcoinos fizetésről is számlát tud adni, mintha csak hagyományos készpénzzel, vagy más eddig megszokott módon fizetett volna az utas.  A cég ezzel a fejlesztéssel is élenjáró szeretne lenni. 

Lőwy András, a CoinPay Zrt. vezérigazgató-helyettese a bevezetés kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a vállalkozások nem szeretnek kockáztatni, és mivel nem tudhatják előre, hogy milyen potenciál van a Bitcoinban, ezért nem szeretnének beruházni infrastruktúrába, nem akarnak hűségnyilatkozatot tenni, és 1-2%-nál nagyobb jutalékot sem akarnak vállalni, de ezeknek a feltételeknek is meg tudtak felelni. A cég egyébként szépen terjeszkedik, elfogadóhelyként már az ő szolgáltatásukat használja több fővárosi étterem, fogászati szalonok, illetve buszos városnézést kínáló cég is, sőt Budapesten két Bitcoin ATM-mel is jelen vannak. Azt is tervezik egyébként, hogy Magyarország után más közép-európai államokba is elviszik ezt a technológiát.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr78418984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása