Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Szoktál SMS-ben fizetni? Akkor te is használod a mobilfizetést

2015/12/17. - írta: Mobilpénztárca

Nemrég egy ismerősöm azt mesélte, hogy nem meri kipróbálni a mobilfizetést, mert nem bízik abban, hogy biztonságos. Pedig, mint kiderült, régóta használja, csak nem tudatosult benne. Magyarországon 2006 óta elérhető a MobilVásárlás márkanév alatt bevezetett és a Cellum Csoport által fejlesztett szolgáltatás, aminek segítségével mobilegyenlegünk terhére fizethetünk. A mobilos parkolás és autópályamatrica-vásárlás mára már annyira magától értetődő, hogy a legtöbbünkben nem is tudatosodik, hogy ez bizony mobilfizetés

A mobilvásárlás mögött álló rendszer közvetlen szolgáltatói számlázáson alapul. A carrier billinget Magyarországon a legtöbben az sms-es fizetésről ismerik – és sokan használják is. Ugyanakkor egyre nagyobb teret hódít a mobiljátékokhoz kapcsolódó vásárlás is - például a Google Play-en vagy az Appstore-on keresztül - ez is carrier billing.

Tipikusan ilyen, ha vonatjegyet veszünk sms-ben, vagy ha autópálya matricát vásárolunk, parkolunk a telefonunkkal. És ha a nagy karácsonyi ajándékvásárlás után pihenésre vágyó családnak sms-ben rendelnünk és fizetjük a vacsorát… na az is carrier billing.
autopalyakamionautok.jpg
Az ilyen rendszereknek számos előnye van, például azonnal elérhetőek az előfizetők (nincs szükség SIM-kártya cserére, nem kell regisztrálni); a telefonszámlán egyszerűen tudjuk követni azt, hogy mit és mikor vásároltunk; biztonságos fizetést tesznek lehetővé, hiszen a felhasználóknak nem kell megosztaniuk bankkártya adataikat. Igaz, az SMS-alapú fizetések meglehetősen egyszerűek, bonyolultabb mobilfizetésre nem alkalmasak. Nem gyűjthetünk például hűségpontot, nem élményszerű a fizetés, és mondjuk borravalót sem adhatunk.

Magyarországon rengetegen fizetnek így. Megkérdeztük a Cellum-csoportot a carrier billing-ről:  adataik szerint csak az általuk üzemeltetett rendszerekben havi 1,7 millióan fizetnek sms-alapon, a számok pedig folyamatos növekedést mutatnak.

Fogadjunk, hogy te is szoktál így fizetni

  • Parkolási díjat
  • Autópálya-matricát
  • Tömegközlekedési jegyet (MÁV Start)
  • Automatáknál (Dallmayr kávéautomata)
  • Lottót vagy más szerencsejátékot (Szerencsejáték Zrt.)
  • Ételrendelést (SMS Pincér)
  • Belépőjegyeket (Ticketportál)
  • vagy akár utasbiztosítást (UNION)

Én például, ha utazom, rendszeresen így szoktam megvenni az autópálya-matricát. Ti szoktatok a mobilegyenlegetek terhére vásárolni? Ha igen, milyenek a tapasztalataitok?

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr278179112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prim 2015.12.18. 19:01:40

Azért nem használommert ahol felmerült a használata, ott egyszerűen drágább volt mint bankártyával. Nem tudom mi a gond a bankártyával... Szerintem csak ott játszik ahol nincs valakinek kártyája. Vagy feketelistán van a bankoknál. Vagy a szülők telefonján suttyomben ki lehet fizetni valamit...

Nazareus 2015.12.19. 08:04:40

Egyetértek az elöttem szólóval: szinte sose használom a mobilfizetést, mert drágább. Ugyanolyan kényelmesen tudok más módszerrel is fizetni mindent.
süti beállítások módosítása